Baba

Távmunka – közelrõl

Az otthonról végezhetõ munka sok nõnek lehet megoldás, hogy újra dolgozhasson, de a kisgyerektõl se kelljen egész napra elszakadni. Két édesanyával beszélgettünk, akiknek sikerült.

Andrea tapasztalatai
Csóti Andrea (34) orosznyelv-tanári végzettségével oktatásszervezőként, titkárságvezetőként dolgozott, Zsombor születése azonban mindent megváltoztatott. Nézzük, hogyan kezdett a munkakereséshez és mit talált!
Amikor kétéves lett a fiam, a GYES összegét legalább a GYED szintjére akartam kiegészíteni úgy, hogy csak napi négy órára kelljen bölcsődébe adni. Ezért valóban itthonról végezhető munkát kerestem, hogy az utazással se veszítsek időt, és saját magam oszthassam be a munkát. Fontos szempont volt az is, hogy bejelentett, tisztességes munkát találjak, ahol minden közterhet megfizetnek utánam. Hosszú ideje kerestem már sikertelenül. Magyarországon a távmunka még szinte ismeretlen, legalábbis annak a tisztességes formája. Az interneten bukkantam rá a Jól-létre. Az alapítvány munkatársai már kedves hozzáállásukkal is igazi biztatást adtak egy elkeseredéssel teli időszakban. Nemcsak önbizalmat kaptam, hanem konkrét tanácsokat is, például az önéletrajzom átalakítására. Egy nagyon hasznos személyes interjút követően végül az ő ajánlásukkal találtam meg a vágyott állást a Juhász és Társai Bt.-nél, ahol a távmunkának már hagyománya volt.
Telemarketinges munkára jelentkeztem, de emellett személyi asszisztens is lettem. Az utóbbira azonban mégsem volt akkora igény, így az egy hónap után elmaradt. Most szerződéssel, jutalékos rendszerben dolgozom a cég kreatív informatika csapatában. Új ügyfeleket kutatok fel, honlapfejlesztő szolgáltatáscsomagot kínálok, illetve a megfelelő képzés után a meglévő ügyfelek tanácsadója is vagyok. Ez napi három-három és fél óra telefonálást, majd adminisztrációt és az ügyfeleknek szóló válaszlevelek megírását jelenti. A leendő ügyfeleket ajándék on-line tréning, valamint ingyenes tanácsadás ajánlásával keresem meg, ez nagyban segíti hatékony munkavégzésemet.
Ma már tisztán látom a távmunka előnyeit. Nincs szükség külön irodára, gépparkra. A távmunkásnak nem kell utazással töltenie az idejét, általában maga oszthatja be, mikor mit végez el. A családom számára a legnagyobb előnye az, hogy kisfiunk csak négy órát tölt a bölcsiben. Ekkor, és a délutáni másfél órás alvásidőben dolgozom, a többit pedig vele tudom tölteni. A távmunka, bár nagy önfegyelmet követel, mégis óriási szabadságot ad. Az is igaz viszont, hogy távmunkásként nehezebb „komolyan venni” a munkát. Hiányzik a közösség, vagyis a kollégákkal való személyes kapcsolattartás. Az én munkahelyemen ezt némiképp ellensúlyozzák a rendszeres céges tréningek, képzések.
Tervezünk még gyerekeket, ezért hosszú távon szeretnék ennél a cégnél így dolgozni. A második gyerekemnek is szeretném megadni ugyanazt a figyelmet, amit Zsombornak megadhatok.
Nekem szerencsém volt, de a távmunkát kereső anyáknak azt ajánlom, legyenek nagyon óvatosak, mert borzasztó sok az átverés távmunka „fedőnév” alatt.





Veronika története
Következő történetünk szereplője gyakorlatilag távmunkát végez, amely minden félnek nagyon megfelelő forma. Azonban Veronika munkahelye egy minisztérium háttérintézménye, ahol a távmunka nem megengedett munkavégzési forma, ezért megbízási szerződéssel dolgozik és inkognitóban válaszolt kérdéseimre. A távmunkát keresők sok megfontolandó gondolatot találhatnak benne.
Tanár vagyok, GYES után sajnos, csak határozott idejű szerződéssel taníthattam, épp egy kismama helyén. Amikor ő visszajött, nekem mennem kellett. Ezután szerettem volna kipróbálni magam a versenyszférában is. Internetes oldalakon regisztráltam, beadtam az önéletrajzomat, állásbörzékre jártam, de kerestem ismerősökön keresztül is. Közben angolul tanultam, szerveztem a költözésünket. Egy idő után már úgy voltam vele, hogy mindegy, csak legyen valami, akár recepciósnak is elmegyek. Ilyen ajánlat is volt, de többek között azért sem vettek fel, mert úgy gondolták, ez a munka nem sokáig kötött volna le. Aztán egyszerre két helyre is hívtak. Az egyik különösen vonzó volt, nemzetközi csapatban dolgozhattam volna, de a család miatt végül a másikat választottam. Nem bántam meg. Szervezői munkát végzek, sok külföldi kapcsolattal, így a nyelveket is használhatom, jobb, mint amit vártam!
Bár nem távmunkára jelentkeztem, mivel az iroda túl kicsi, a főnököm maga mondta, hogy egyelőre csak otthonról dolgozhatnék. Így is lett, bár azóta hetente kétszer-háromszor bejárok, amit a munkatársaimmal való kapcsolat és a kimozdulás miatt nagyon élvezek. A cégnek előnyös ez a forma, hiszen nem nekik kell biztosítaniuk a helyet, az energiát és a munkaeszközöket, és akár a gyerekek betegsége esetén is tudok dolgozni. Én pedig megspórolom az utazást, ami idő és energia is. Bár a gyerekek már nem kicsik, mégis jó, ha közel vagyok hozzájuk. Itthon csendben, elmélyülten és célirányosan dolgozhatok, ami az irodában a zaj miatt nehezebb lenne.
Arra figyelek, hogy reggel korán kezdem a munkát, legalább napi nyolc órát dolgozom. Igyekszem szigorúan venni azt, hogy igenis van munkaidőm, nem kezdek el ebédet főzni, takarítani, mert bár itthon is sok a teendő, ha nem tudok végezni, akkor éjjelre csúszik a munka. De már egyre rutinosabb vagyok az időbeosztásban.
Persze vannak hátrányok is! Nehezebb elkülöníteni egymástól a pihenést és a munkát, például elhatározni, hogy mára vége a munkának. Szeretek emberek közt lenni, szépen felöltözni, ezért amikor itthon vagyok, hiányoznak a közvetlen beszélgetések is.
Mielőtt távmunkát vállalunk, át kell gondolnunk a helyzetünket. Szerintem úgy nem egészséges távmunkát vállalni, ha nincs különösebb oka az otthonról dolgozásnak (kisgyerek, betegápolás), mert nem mindenkinek leányálom, esetenként azonban mégis a legjobb megoldás. Kis lakásban, oviba még nem járó kisgyerek mellett véleményem szerint csak szenvedés teljes állásban otthon dolgozni. Aki viszont nem érezte magát GYES idején sem bezárva, és jól be tudja osztani az idejét, annak igazi családbarát megoldás a távmunka. De akkor is fontos magunkban és a családtagokban is tudatosítani, hogy napközben ugyanúgy nyugalmat igénylünk, munkaidőnk van, mint másnak. Emellett nem szabad, hogy a házimunka vagy bármi más tevékenység miatt elszaladjon az időnk, különben saját pihenőidőnket veszíthetjük el.
Mindent összevetve, én elégedett vagyok a munkámmal. Örülök, hogy engem éppen ez talált meg.

Sorozatunk következő részében szakértőkkel beszélgetünk a valódi és az „ál” távmunkáról, hasznos információkat adunk a távmunka iránt érdeklődőknek. Lesz „alkalmassági” teszt, de megtudhatják majd azt is, milyen csapdákat érdemes elkerülni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top