Baba

Mit együnk ma?

Ez a kérdés sok ezer kisbabás háztartásban hangzik el nap mint nap. Hosszas fõzõcskézésre nincs idõ, éppen ezért gyorsan elkészíthetõ ételeket ajánlunk, amelyek a babának és a családnak is megfelelnek.

A rendszeres, napi ötszöri étkezés egészségesebb, mint a több órája tartó éhség után ötletszerűen befalt hatalmas adagok, vagy az egész napos, folyamatos nassolás. Ilyenkor egész nap eszünk, de sosem lakunk igazán jól, miközben összességében a kelleténél sokkal több étel vándorol a hasunkba. Közben a baba észrevétlenül ellesi étkezési szokásainkat, és többek között ez az, amiért a részletekre is érdemes figyelni.
Gyakori kérdés, hogy a különböző korú csecsemőknek a szopás mellett hány alkalommal van szükségük szilárd ételre. Attól függ, hogy mikor kezdenek komolyabb mennyiséget enni! Szopós babáknál tíz hónapos korig a változatlan gyakoriságú szoptatás mellett általában elég egy-két étkezés, tíz hónapos kortól jöhet hozzá még egy. Az a cél, hogy egyéves korig meghatározó maradjon az étrendben az anyatej. Általában csak egy-másfél éves kor után van szükség öt különböző szilárd étkezésre, és ekkor már a szopások száma is csökkenhet, de ez nem törvényszerű. Tápszeres babáknál hat hónapos kor után már csak napi 500 milliliter tápszert érdemes adni, így náluk előbb lehet szükség nagyobb mennyiségű szilárd ételre, mint a szoptatottaknál. Az a legfontosabb, hogy mindig a baba igényeihez igazítsuk, hogy hányszor és mit kap enni.






Reggeli – Kenyérre kenhető krémek
Hozzávalók a répás csirkepástétomhoz (családi adag): egy darab, körülbelül 30 dekás csirkemellfilé, két evőkanál étolaj, jódozott só, három közepes nagyságú sárgarépa, két evőkanál citromlé, egy gerezd fokhagyma, olívaolaj
Sózzuk meg a csirkemellet, majd süssük mindkét oldalán pirosra két evőkanál olajon. Közben hámozzuk meg és karikázzuk fel a répát, majd főzzük puhára. Ha már kihűlt a hús, vágjuk kisebb darabokra, és a répakarikákkal együtt pépesítsük aprítógépben (de ne tegyük bele egyszerre az egész adagot). Sokkal finomabb állagú lesz, ha aprítás előtt kevés főzővizet és egy-két evőkanál olívaolajat is teszünk bele. Keverjük össze egy tálkában a hozzávalókat, nyomjunk bele fokhagymapréssel egy gerezd fokhagymát, és locsoljuk meg citromlével. Egy-két evőkanál olívaolajjal is gazdagíthatjuk, ha az aprítógépbe még nem tettünk.
KILENC HÓNAPOS KORTÓL, TEJMENTES





Hozzávalók az almás sajtkrémhez (családi adag): 30 deka ementáli sajt, két darab alma, egy citrom leve, egy kis fej gyöngyhagyma, egy teáskanál mustár, egy csokor petrezselyem, két evőkanál olívaolaj, egy evőkanál tejföl
Reszeljük le a sajtot kislyukú reszelőn, majd keverjük össze az aprítógépben egészen finom állagúra őrölt almával, hagymával és a megmosott, lecsepegtetett, szintén felaprított petrezselyemmel. Keverjük bele a mustárt, az olívaolajat és a tejfölt, majd keverjük össze gondosan.
EGYÉVES KORTÓL (Ha a családban nincs allergiás beteg, kilenc-tíz hónapos kortól is adható)

Mindkét krémhez jól illik a barna kenyér! Kicsi, puha kenyérkatonákra kenve kínáljuk a babának.

Tízórai – Gyümölcs
Hozzávalók: nyers idénygyümölcsök, egyéves kor után déligyümölcsök, esetleg gabonapelyhekkel kiegészítve
Szoptatott babáknál sokáig ez lehet az egyetlen „szilárd” étel a nap folyamán. Eleinte pépesítve készítsük, aztán elég villával szétnyomkodva, a puhább állagúakat pedig kézbe is adhatjuk. Ideális, ha séta közben kapja a baba, később pedig a játszótéren is adhatjuk a kisgyereknek. Mindig frissen készítsük, és lehetőleg ne helyettesítsük üveges bébiétellel, mert azokban csak hőkezelt, alacsony vitamintartalmú gyümölcs található. Tíz-tizenegy hónapos korig érdemes eltávolítani a gyümölcshéjat, mert köhögésre, öklendezésre ingerelheti a kicsiket.
HAT HÓNAPOS KORTÓL

Ebéd – Zöldséges-pulykás kuszkusz




Hozzávalók négy személynek: 40 deka darált pulykamellfilé, három evőkanál étolaj, jódozott só, őrölt gyömbér, egy teáscsésze búzatöret (kuszkusz), két nagyobb sárgarépa, két-három zsenge cukkini, egy póréhagyma
Pirítsuk meg kevés olajon a darált húst. Sózzuk meg picit, szórjunk rá két kávéskanálnyi gyömbért. Tisztítsuk meg és karikázzuk fel a póréhagymát, vágjuk hosszúkás, kicsi darabkákra a meghámozott sárgarépát, majd tegyük ugyanezt a cukkinivel, ezt azonban nem kell meghámozni. Szórjuk az aprított zöldséget a húsra, pirítsuk együtt öt percig, majd fedő alatt további öt percig. Ekkor öntsünk rá két csésze vizet, forraljuk fel, majd ekkor szórjuk bele a búzatöretet. Gyorsan keverjük össze, tegyük rá a jól záró fedőt, és húzzuk le a tűzről a lábast. Negyedóra hosszat várunk, majd tálalható az étel. A babaadagot egy-két evőkanál anyatej vagy ásványvíz hozzáadásával turmixolhatjuk össze.
A kuszkusz élelmiszer-hipermarketek nemzetközi konyha részlegén kapható, hasonlít a búzadarához, csak nagyobb a szemcsenagysága.
NYOLC-KILENC HÓNAPOS KORTÓL





Uzsonna – Körtés kuglóf

Hozzávalók: egy 22 centi átmérőjű, 10 centi mély kuglófformához: két tojás, 2,5 deka élesztő, 10 deka vaj, 2 deci tej, 20 deka zabpehelyliszt, 25 deka finomliszt, három közepes nagyságú körte, négy evőkanál cukor, vaj vagy margarin a forma kikenéséhez, zsemlemorzsa a forma beszórásához
Futtassuk fel az élesztőt a langyos, kicsit cukros tejben. A többi cukrot, a vajat és a két tojást keverjük habosra háztartási robotgép habverőjével. Utána szórjuk bele a lisztet, a tejes élesztőt, végül a kis kockákra vágott, kimagozott körtét. Kézzel gyúrjuk össze: ragadós, lágy massza lesz az eredmény. Hagyjuk kelni meleg helyen egy óra hosszat. Sütés előtt kenjük ki alaposan vajjal a formát, szórjuk meg zsemlemorzsával úgy, hogy mindenhova jusson, majd nyomkodjuk bele a tésztát. A formában hagyjuk még fél órát kelni, majd 180 fokos sütőben süssük tíz percig, azután folytassuk 150 fokon addig, amíg szép pirosra sül. Ehhez általában további húsz perc-fél óra kell. Ha kivettük a sütőből, a formát lefordítva borítsuk farácsra, és kis idő elteltével óvatosan emeljük le a tésztáról. Forrón kenjük be baracklekvárral, de csak akkor szeleteljük, ha már kihűlt.
EGYÉVES KORTÓL

Vacsora – Mandulás zabpehelykása
Hozzávalók két nagy adaghoz: egy maréknyi mandula, hat evőkanál zabpehely, nektarin vagy barackkompót
A zabpelyhet áztassuk vízbe néhány órával korábban vagy előző este. Öntsük le a mandulaszemeket forrásban levő vízzel. Hagyjuk kicsit állni, majd nyomkodjuk ki a mandulaszemeket a héjból. A tisztított mandulát őröljük finomra aprítógépben. A zabpelyhet kezdjük főzni, és szórjuk bele a darált mandulát. Folyamatos kevergetés közben főzzük sűrűre, az áztatóvízen kívül még körülbelül egy deci vizet kell hozzáönteni. Nektarinpéppel vagy barackkompóttal édesíthetjük.
NYOLC HÓNAPOS KORTÓL

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top