nlc.hu
Baba
Készítsük el elõre!

Készítsük el elõre!

Ha egyszerre többfélét és nagyobb mennyiséget fõzünk a babának, mindig lesz mit elõvenni a mélyhûtõbõl. Tizenkét finom, egy füst alatt elkészíthetõ babaétel receptjét gyûjtöttük össze ezúttal.

Ezeket szerezzük be a piacról:
Egy kisebb sütőtök
70 deka krumpli
két közepes nagyságú cékla
négy közepes nagyságú sárgarépa
két fehérrépa
10 deka cukkini
40 deka brokkoli
5 darab paradicsom (vagy paradicsompüré)
20 deka karfiol
30 deka szilva
30 deka ringló
30 deka nektarin
fél kiló alma
egy fej fokhagyma
egy póréhagyma
egy csokor petrezselyem
egy csokor kapor
egy kis fej saláta (ebből négy-öt levelet fogunk használni)

Élelmiszerboltból
20 deka mirelit zöldborsó
20 deka mirelit zöldbab
egy kiló rizs (ebből összesen kétcsészényi párolt rizsre lesz szükség)
egy üveg extra szűz olívaolaj
10 deka kemény, reszelhető sajt

Hentestől
Egy darab pulyka felsőcombfilé (körülbelül egy kiló, ebből a családnak is bőven jut)
Egy darab csikremellfilé (körülbelül 35 deka)





Így lássunk hozzá
1. Előző este érdemes előkészíteni: először is sózzuk meg, szórjuk meg kis pirospaprikával és őrölt rozmaringgal, majd tegyük tűzálló, lefedhető tálba a pulykacombot. Hegyes késsel szurkáljuk meg több helyen, és tűzdeljünk bele fokhagymagerezdeket. Öntsük rá két deci vizet és három evőkanál olívaolajat, majd fedjük be az edényt, és süssük 200 Celsius-fokon másfél óra hosszat.
2. Közben süssük meg a négy-öt részre vágott és kicsit megsózott csirkemellet egy evőkanál olajon, végül öntsünk rá körülbelül egy deci vizet, és pároljuk így fedő alatt öt percig.
3. Másnap reggel: főzzük meg héjában a krumplit.
4. Egy csésze rizst pároljunk meg kétszeres mennyiségű vízben tizenöt perc alatt, fedővel letakart edényben, kis lángon. Utána letakarva hagyjuk állni tizenöt percig.
5. Mossuk meg a sütőtököt, daraboljuk fel körülbelül négy-hat részre, kaparjuk ki a magjait, és süssük meg 200 Celsius-fokos sütőben fél óra alatt.
6. A paradicsomot mártsuk forró vízbe, majd hámozás és darabolás után pároljuk meg egy evőkanál olívaolajon.
7. Mossuk meg a gyümölcsöket alaposan, majd szeleteljük fel, és külön-külön pároljuk puhára egy teáskanál olívaolajon valamennyit.
8. Karikázzuk fel a megtisztított cukkinit (csak a két végét vágjuk le, hámozni nem kell a zsenge termést), majd egy evőkanál olívaolajon, egy deci vízzel pároljuk puhára.
9. Tisztítsuk meg, karikázzuk fel és egy evőkanál olívaolajon pároljuk puhára a póréhagymát.
10. Hátravan még a zöldségek párolása, főzése: miután gondosan megmostuk, amelyiket kellett, meghámoztuk majd feldaraboltuk, pároljuk puhára gőz fölött párolókosárban, vagy főzzük meg lábaskában külön-külön, annyi víz felhasználásával, amennyi épp ellepi. A zöldbab, a saláta és a karfiol vizébe tegyünk egy-egy gerezd fokhagymát is.
11. A megmosott, vastag szárakról letépkedett petrezselymet és kaprot külön-külön edényben forrázzuk le egy kevés vízzel.
12. Daraboljuk fel kis kockákra a csirkemellet, a pulykából pedig körülbelül huszonöt dekányit.
+1. Végül rendezzük el ezt a sok hozzávalót külön tálkákban a konyhaasztalon, készítsük elő a botmixert, egy olyan műanyag edényt, amiben pürésíteni lehet, néhány evőkanalat az adagoláshoz és a fagyasztáshoz az edénykéket. A megadott nyersanyagmennyiségekből minden püréből legalább két-három adag készíthető.

Miben fagyasszunk?
6-7 hónapos babáknak az étvágytól függően általában elég a fotókon látható, 100-120 milliliteres Nuby márkájú fedeles edényke. 4 darab ára 1200 Ft
8-9 hónaposoknál már szükség lehet akár kétszer ekkor adagokra is, mi az Avent tárolórendszer 180 milliliteres edénykéit használtuk. 10 darab ára 2450 Ft
10-12 hónapos, jó étvágyú csemetéknél már emberes adagokat eszik némelyik kisbaba. A Tupperware fedeles edényeiben 250 milliliter főzelék fér el. 
Az üres, tisztára mosott bébiételes üvegben is fagyaszthatunk. Ha a baba csak később, hét-nyolc hónaposan kezd el szilárd ételeket fogyasztani, természetesen csak fokozatosan emeljük a mennyiségeket, és előbb a hat-hét hónaposoknak ajánlott ételeket kapják.

Mi lesz a maradékokkal?
Azokból a nyersanyagokból, amelyek a pürékészítés után megmaradtak, zöldséges rizst készíthetünk a családnak sült hússal és salátával.

6-7 hónaposoknak

Sütőtök anyatejjel
Hozzávalók: adagonként három evőkanál előre megsütött sütőtök és két evőkanál anyatej, vagy tápszeres babáknak két kanállal a megszokott tápszerből

Cékla almával
Hozzávalók: adagonként két evőkanálnyi főtt céklakocka, négy párolt almagerezddel, hígításhoz használhatjuk a cékla főzőlevét, anyatejet vagy almalevet, körülbelül két-három evőkanálnyit

Csirkés sárgarépapüré
Hozzávalók: adagonként négy-öt főtt répakarika, mogyorónyi sült csirkehús, egy evőkanál párolt rizs, hígításhoz anyatej vagy a répa főzőleve és egy kávéskanál olívaolaj

Krumplipüré cukkinivel
Hozzávalók: adagonként négy párolt cukkinikarika és két evőkanálnyi krumpli, hígításhoz két evőkanál a cukkini főzőlevéből vagy anyatej, egy kávéskanál olívaolaj, esetleg igény szerint mogyorónyi csirkehús





8-9 hónaposoknak

Szilvás pulyka
Hozzávalók: adagonként egy evőkanál sült pulykahús, négy szem lédús párolt szilva, két evőkanál rizs, egy teáskanál pecsenyelé, egy teáskanál olívaolaj

Csirkés brokkoli
Hozzávalók: adagonként egy evőkanálnyi a sült csirkedarabokból, három-négy kisebb főtt brokkolirózsa, két evőkanál krumpli, egy evőkanál párolt póréhagyma-karika, egy teáskanál olívaolaj, két-három evőkanálnyi a brokkoli főzőlevéből

Paradicsomos karfiol
Hozzávalók: adagonként három evőkanál karfiol, három evőkanál párolt paradicsom, két evőkanál rizs, fél gerezd főtt fokhagyma, három evőkanál a karfiol főzőlevéből, egy teáskanál olívaolaj

Salátafőzelék csirkehússal
Hozzávalók: adagonként egy kisebb főtt krumpli, két főtt salátalevél, néhány szál forrázott kapor, fél gerezd főtt fokhagyma, két-három evőkanálnyi a saláta főzőlevéből

10-12 hónaposoknak

Pulykás zöldbab
Hozzávalók: adagonként négy evőkanál párolt zöldbab, négy evőkanál főtt krumpli, fél gerezd főtt fokhagyma, két evőkanál sült pulyka, egy evőkanál pecsenyelé, két szál forrázott petrezselyem, egy evőkanál párolt póréhagyma

Paradicsomos krumpli
Hozzávalók: adagonként négy evőkanál párolt paradicsom, négy evőkanál főtt krumpli, egy evőkanál párolt póréhagyma, két szál forrázott petrezselyem, két evőkanál pulykahús, egy evőkanál pecsenyelé

Borsó vegyes zöldségekkel
Hozzávalók: adagonként négy evőkanál párolt borsó, két evőkanál sárgarépa, két evőkanál fehérrépa, két evőkanál csirkehús, egy evőkanál krumpli, egy evőkanál pecsenyelé, két evőkanál a borsó vagy a répa főzőlevéből

Gyümölcsös pulyka sajttal
Hozzávalók: adagonként egy egész párolt nektarin, öt szelet párolt alma, két evőkanál rizs, két evőkanál sült pulykahús, egy evőkanál pecsenyelé, ha a családban nem fordult elő allergiás betegség, akkor egy teáskanál reszelt sajt felengedés és melegítés után

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top