Baba

Decemberi számunk tartalmából





Babavárás és szülés – Karácsony és születés
Várakozás, meglepetés, öröm és csoda! Ebben a négy dologban közös a karácsony és a babavárás, szülés. Ha éppen az ünnepek alatt jön világra a baba, egészen különleges hangultra számíthatunk.

Babavárás és szülés – A szülészorvos válaszol
Ha még a fájások megindulása előtt reped meg a magzatburok, vajon joggal tarthatunk a köldökzsinór előreesésétől? Szakértőnktől azt is megtudhatjuk, hogyan értelmezzük ultrahang után a magzatvíz mennyiségére vonatkozó vizsgálati eredményeket.

Babavárás és szülés – Gömbölyű ünnepek
Nagy pocakkal köszönteni a karácsonyt, búcsúztatni az óévet igazán különleges dolog. Talán nem is gondolnánk, milyen nagy hatással van az ünnepnapokra az a pici baba odabent.

Babavárás és szülés – Fjordontúli kismamanapló 16-20. hét
Egy Norvégiában élő, első babáját váró magyar kismama naplóját olvashatják majd kilenc hónapon keresztül. Vajon mi az, ami ott a fjordok országában másként történik? Most ultrahangra mennek és feltérképezik a szülészetet.

Babakonyha – A hónap szülinapi tortája
Gesztenyetorta
Liszt nélkül!





Babakonyha – Süssünk, süssünk valamit…

Azt is megmondom, hogy mit! Vaníliás kiflit, mandulás csókot, mézest a karácsonyfára. De ennél is fontosabb, hogy együtt gyúrjuk, dagasztjuk, formázzuk az aprónéppel a sok-sok ünnepi finomságot. Most ne törődjünk azzal, hogy a földre hullik a liszt, száll a porcukor, és az sem baj, ha kicsit torkoskodnak.

Gyerekek 0-5 – Fáj a baba hasa!
A kicsi látszólag ok nélkül, vigasztalhatatlanul sír, vagy inkább üvölt, akár órákig. Lábacskáit felhúzza, egész teste megfeszül. Ismerős? Erre mondja szinte mindenki, hogy hasfájós a baba. Mit szól ehhez a gyermekorvos, és mivel tudja biztatni a szülőket?

Gyerekek 0-5 – Ünnepek és tejválság
A többnapos ünnepek, hosszú hétvégék utáni első munkanapon sokszor cseng a szoptatási tanácsadók telefonja. A leggyakoribb kérdés: eddig sok tejem volt, de most hirtelen úgy érzem, teljesen elfogyott. Mit tehetnék, hogy ne maradjon éhes a kisbabám?

Gyerekek 0-5 – Sorozat a baba fejlődéséről: Ilonka öt hónapos
Forog és kúszik

Akár egy kis fóka, úgy próbál előrekúszni Ilonka, miközben kezecskéit is pontosan úgy tartja, ahogy a fókauszonyok állnak. Mindent elkövet, hogy megszerezze az eléje rakott érdekes tárgyakat.

Gyerekek 0-5 – A gyermekorvos válaszol
A szülő tanácstalan, ha egy négyévesnek fáj a gyomra, a hatéves pedig úgy izzad, mint egy felnőtt. Gyerekorvosunk a lehetséges okokat veszi számba. A kiütések okozója is több dolog lehet, de a fülfájós kisgyerekkel sürgősen orvoshoz kell fordulni!

Gyerekek 0-5 – Jön a Mikulás!
A Mikulást ugyanolyan izgalommal várják a gyerekek, mint a karácsonyt. Szánjunk egy kis időt az előkészületekre, hogy igazi meglepetést szerezzünk!






Gyerekek 0-5



0–1 évesek:
Az első karácsony a babával
Karácsonyi ajándék a babának
Biztonságos babakarácsony
Bébinapló
Olcsó és drága babaholmik

1–2 évesek:
Játszóruhák sáros időben
Vendégeskedés
Játékok ünnepi csomagolópapírból
Ajándéközön helyett
Autózás télen

2–3 évesek:
Az ünnepek csapdái
A szilveszter a szülőké
Így gyakoroljuk az orrfújást
Meglepetés a fa alá
Meddig kapjon D-vitamint?

3–4 évesek:
Visszaesés a szobatisztaságban
Karácsony a kis kobakban
Karácsonyi játéktippünk

4–5 évesek:
Szülinap karácsonykor
A Kismama ajándékötlete
Égési sérülés
Ne rohanjunk az ügyeletre!


Család – Sztármama
Fátyol mögött, boldogan
Zelinka Ildikó fiatal lányként úgy képzelte, az anyaság csupa nehézséggel jár. Meglepődött, hogy kizárólag boldogságot kap helyette.

Család – A pszichológus válaszol
A Nagy Mikulás-rejtély

Család – Karácsonyi vízió – Apaszemmel
Szerzőnk, háromgyerekes apuka egy karácsony reggelen mintha visszarepült volna a gondtalan gyerekkorba. Igazán boldog perceket élt át.







Család – Családban az erő!
Aztán nehogy ebből egy szomorú cikk legyen! – szól még utánam az édesanya, amikor kilépek a házból. – Mert mi ettől a sok nehézségtől csak összekovácsolódtunk, így lettünk igazán jó és összetartó család.

Család – Kezében a sorsa
Koreográfus, táncos, zenész, rendező, dalszövegíró, és három hete édesapa. Ez utóbbi csak a felsorolásban az utolsó, Novák Péter életében azonban nem kérdés, hogy mi, pontosabban ki áll az első helyen.

Család – 24 gyönyörű nap
A babával töltött első advent különösen meghitt időszak. Ne rohanjunk fejvesztve az ünnep elé, álljunk meg mindennap legalább egy kis időre, hogy átéljük a készülődés örömét!

Család – Bazi nagy karácsonyi vásárlás
Fényárban úsznak a boltok. A polcokon soha nem látott árubőség, hihetetlen akciók, nyereményautók, ajándék utazások, hitel szinte ingyen… és a folyamatos dilemma: megvegyük vagy ne vegyük?

Család – Újabb gondolatok a távmunkáról
A távmunkáról már eddig is sok bölcsességet írtunk. Bárcsak lenne ennyi otthonról végezhető munkalehetőség is! Ezúttal Laczkó Zsuzsanna, a SEED Vállalkozásfejlesztési Alapítvány munkatársa hozzászólását adjuk közre.

Életmód, divat – Parti sikk
Ha akad még egyáltalán barát vagy munkatárs, aki szende, visszafogott kismamára számít az év végi munkahelyi partin, bulin, családi összejövetelen, most meglephetjük. Megjelenésünk ihletője lehet például modellünk. Trendi szerelés az alap, anyaga elegáns, ám a fazon, a részletek nagyon is figyelemfelkeltőek. Hozzá kiegészítők, finom smink, remek frizura, ékszer. Aztán ne lepődjünk meg, ha mindenki minket csodál!

Körkép – Tiszta, sőt steril!
Az újszülött érzékeny védekezőrendszerét úgy óvjuk, hogy a szervezetével közvetlenül érintkező tárgyakat megpróbáljuk csíramentesíteni. Ebben segítenek a különböző sterilizáló eszközök.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top