nlc.hu
Baba
A szülész válaszol

A szülész válaszol

Ha még a fájások megindulása elõtt reped meg a magzatburok, vajon joggal tarthatunk a köldökzsinór elõreesésétõl? Szakértõnktõl azt is megtudhatjuk, hogyan értelmezzük ultrahang után a magzatvíz mennyiségére vonatkozó vizsgálati eredményeket.

Jogos a félelmem?
Úgy hallottam, ha megreped a burok még a szülés megindulása előtt, a kizúduló víz magával sodorhatja a köldökzsinórt, ezért beszorulhat a baba feje elé, és így megszűnik benne a keringés, tehát azonnal császármetszést kellene végezni. Nagyon tartok ettől! A 38. hétben járok, vagyis bármikor megtörténhet velem, és úgy érzem, kizárt, hogy ilyen esetben időben kórházba juthassak. A sógornőm szerint viszont semmi okom a félelemre, mert a legutóbbi vizsgálatkor azt állapította meg az orvos, hogy a babám koponyája már beilleszkedett.
S. N., Győr

A köldökzsinór-előreesés nagyon ritka szövődmény, előfordulásának gyakorisága kisebb, mint egy ezrelék. Az ön esetében különösen kicsi a valószínűsége, hiszen orvosa azt állapította meg, hogy a magzat koponyája beilleszkedett. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a baba feje úgy illeszkedik a csontos kismedencébe, mint a dugó a palack nyakába. Ha megreped a burok, csak az úgynevezett fejvíz folyik ki, vagyis az a kicsi mennyiség, amely a baba feje és a méhszáj közt helyezkedik el. Ilyenkor nincs rés, ahol odacsúszhatna a zsinór a fej elé, és mivel szó sincs nagy mennyiségű vízről, nincs is, ami előresodorná. Többedszer szülőknél fordul elő inkább, hogy a fej nem rögzül a medencebemenetben, ezért burokrepedéskor mellé vagy elé kerülhet a köldökzsinór. Harántfekvésnél vagy olyan fartartásnál, amikor a lábak vannak lejjebb, van annyi hely, hogy a magzatvízzel együtt a köldökzsinór is viszonylag könnyen ki tud csúszni. Orvosa figyelmeztette volna, ha ez a veszély fennállna, önnél azonban aggodalomra gyakorlatilag semmi ok.





Ez jó vagy rossz hír?
A legutóbbi ultrahangvizsgálatunkon, a huszadik héten azt írták a leletre: mérsékelten kevés magzatvíz. Mit jelent ez? Mire számíthatok?
H. J., Szeged

A magzatvíz mennyiségének megítélése meglehetősen nehéz, szubjektív dolog. Nem úgy, mint például a koponya átmérője, amely könnyebben és pontosan mérhető adat, vizsgálatról vizsgálatra történő változását (növekedését) könnyű nyomon követni. Ezért előfordulhat, hogy egyik alkalommal a magzatvíz kevesebbnek tűnik, majd a következőnél már nem. Az orvos hasonló esetben olyan fejlődési rendellenességek után kutat, amelyek csökkenthetik a magzatvíz termelődését, mint például a vese és a húgyutak fejlődési zavarai. Ennek a felismerésében segít a húgyhólyag telítődésének megítélése (van vagy nincs, s ha van, akkor mekkora), amely az ön leletén is biztosan olvasható. Normális körülmények között ugyanis a magzat megissza, majd kipisili a magzatvizet, döntően e két tényező aránya határozza meg az egyensúlyt. Ha kevesebb vizelet képződik, akkor vagy elzáródás van valahol a húgyutakban, vagy a baba kevesebbet pisil a kelleténél, és így kevesebb lesz a magzatvíz is. Remélhetőleg a vizsgálat „szubjektív ördöge” játszik az ön idegeivel, s a következő alkalommal mindent rendben találnak. Addig is, amit tehet: többet pihen, odafigyel a táplálkozására és a megfelelő folyadékfogyasztásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top