Baba

Szabályosan, otthon szabadon?

Közel két évtizede várják a kismamák és a szülés körüli segítõk, hogy az intézeten kívüli szülés körülményeit szabályozza a kormány. Januártól ez megtörténik. Európa legszigorúbb otthonszülés-törvénye készül. Miért?

Az, hogy kórházban születnek a kisbabák, csak a negyvenes évek óta általános – azóta a nők nagy részének eszébe sem jut, hogy lehet kórházon kívül is szülni, ahogy több tízezer éve tették őseink. (Vagyis mindannyian számtalan sikeres otthon szülés gyümölcse volnánk!) Az ötvenéves szünet után tizennyolc éve jött világra az első baba Magyarországon, akinek a szülei körültekintő tervezés után döntöttek úgy, hogy szeretnék, ha otthonukban születne meg a kisfiuk, szaksegítség igénybevételével. Ma évente nagyjából háromszázan választják az otthon szülést. Nincs szó tehát nagy tömegről, de biztos, hogy az igény létezik.

Szabály helyett szigor
A nemzetközi statisztikák szerint az otthon szülés megfelelő feltételek mellett nem veszélyesebb, mint a kórházi szülés. A megfelelő feltételek azonban nem azt jelentik, hogy a kórházat kellene bevinni a család otthonába, ez akár veszélyes is lehet! Közismert tény, hogy a szülés nem csak testi folyamat. Lezajlását jelentősen befolyásolja az anya lelkiállapota. Ha ő biztonságban érzi magát, kevesebb a szövődmény, ellenkező esetben lelassulhat, akár le is állhat a szülés folyamata, ami beavatkozások sorozatát vonhatja maga után. Ha a család az otthon szülést választja, azért teszi, mert az anya az otthonában (vagy a születésházban) nagyobb biztonságban érzi magát, mint kórházban. Aki a kórházi szülést választja, annak a kórház nyújtotta biztonságra van szüksége, számára az otthon szülés lenne veszélyesebb alternatíva.
Ha ezzel tisztában vagyunk, könnyű belátni, hogy nem az a biztonság záloga, ha összemossuk a két helyszínt, és kórházi körülményeket teremtünk a család otthonában, ahogy az Egészségügyi Minisztérium és a Szülészeti-Nőgyógyászati Kollégium által (nem teljesen egyetértve, inkább egymást túllicitálva) kidolgozott feltételrendszerben szerepel. Egyik országban sem kötelező gyermekgyógyász és tízéves szakmai gyakorlattal rendelkező szülész-nőgyógyász szakorvos jelenléte a szülésnél. Tegyük hozzá, hogy sok magyar kórházban sem! Sehol sem ellenőrzi az ÁNTSZ-hez hasonló hatóság az otthont – ebbe még belegondolni is abszurd. Sehol sem kötelező értesíteni a mentőszolgálatot, és sehol sem áll mentő a ház előtt.





Bábák és orvosok
Szinte minden országban elismerik, hogy a képzett, gyakorlott bába a komplikációmentes szülés szakembere, az orvos szaktudására csak akkor van szükség, ha probléma adódna. A bábák nem kevesebbet tudnak az orvosnál, hanem mást. A két szakma nem alá-fölérendeltségi viszonyban áll egymással, hanem egymás mellett helyezkednek el, kiegészítik egymást. A bábákból és a szülés körül segítő társszakmák képviselőiből alakult Az Intézeten Kívüli Szülés Szabályozását Előkészítő Bizottság elengedhetetlennek tartja, hogy az otthon szülést érintő szabályozás kérdéseibe bevonják azokat a szakembereket is, akik közel húsz éve dolgoznak az otthon szülés területén, és folyamatos hazai és nemzetközi továbbképzéseken vesznek részt. A Bizottságnak nem célja az otthon szülés népszerűsítése, de az igen, hogy a családok élhessenek az Egészségügyi Világszervezet által deklarált jogukkal, mely szerint „minden nő számára lehetővé kell tenni, hogy az általa megválasztott szülészeti ellátásban részesüljön”. Az Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért nevű szervezet által közzétett állásfoglalás felhívja a figyelmet arra, hogy ellenségeskedés helyett inkább meg kellene vizsgálni a nemzetközi szakirodalmi adatokat, és azok fényében megalkotni a szabályozást.

HÍR! HÍR! HÍR!
Hihetetlenül forr a levegő az otthon szülés kérdése körül. Sajnos a háttér-információk ismerete nélkül röppennek föl hírek, részrehajló véleményekkel, elferdített esetleírásokkal van tele a sajtó. A tényeken alapuló tájékoztatásra a legismertebb, leginkább látogatott médiumok – eddig úgy tűnik – képtelenek. Az egyik tévés hírszerkesztő szerint fontos témák esetében egyes anyagok mögött komoly háttérmunka is lehet, „de az otthon szülés kapcsán ezt nem tartottuk indokoltnak”. Vajon miért? Hogy lehessen szörnyülködni? Egyáltalán nem a – keveseket érintő – otthon szülésről, hanem magáról a szülésről van szó. Fél óra felkészülés után például kiderülhetett volna, hogy az otthon induló szülések 5-10%-a mindenhol kórházban végződik, ezzel sajnos oda a szenzáció. Viszont megvan a hitelesség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top