Baba

Februári számunk tartalmából





Babavárás és szülés – Örömforrások – veszélyforrások
Vigyázzunk a babára, de várandósan is élvezzük az életet. Nem is olyan bonyolult ezt megvalósítani!

Babavárás és szülés – A szülészorvos válaszol
Mekkora a veszélye annak, hogy ismétlődik a toxémia? Hány hónapig termelődhet még anyatej a szoptatás abbahagyása után? Mikor érdemes emlőrákszűrésre menni? Szakértőnktől azt is megtudhatják, mióma mellett biztonságos-e terhességet vállalni.

Babavárás és szülés – Váratlanul várandósan
Manapság, amikor szeretünk mindent előre megtervezni, meglepőnek tűnhet, hogy körülbelül a gyerekek fele véletlen terhességből születik. A váratlan kis jövevények alaposan fel tudják bolygatni az addig békésen folyó napok rendjét.

Babavárás és szülés – Zsanett naplója
25–35. hét
Norvégiában élő, első babáját váró kismama naplójában lapozgatunk, hogy megtudjuk, mi az, ami ott, a fjordok országában másként történik. Ahogy múlnak a hetek, egyre inkább a szülés felé kalandoznak Zsanett gondolatai.

Babakonyha – Stahl családi konyhája
Gyerekekkel együtt főzni jó! Tanulságos, hasznos és nagyon szórakoztató, ahogy az apró kezek segédkeznek egy-egy fogás elkészítésénél. És hogy igenis lehet egészséges alapanyagokból olyan érdekes, finom és egyszerű ételeket készíteni, amelyeket még a legválogatósabb gyerekek is szívesen megesznek? Igen, főleg akkor, ha közösen készítjük el a finomságokat!

 



Gyerekek 0-5 – Kedvenceink

Három olyan ételt mutatunk be ezúttal, amelyért a család apraja-nagyja rajong. Még a kicsik is kaphatnak mindegyikből, csak a megfelelő pillanatban kell kiemelnünk a nekik való falatokat.

Gyerekek 0-5 – Itt a farsang, áll a bál…
Amikor a kis háromévesnek első alkalommal kell jelmezt készítenünk, talán megijedünk egy kicsit. De nyugi, felesleges azonnal a kölcsönzőbe szaladni! A végén még élvezni is fogjuk a barkácsolást.

Gyerekek 0-5 – A szoptatási tanácsadó válaszol
Szülés után néhány héttel puhább lesz a mell, a tej termelődése azonban továbbra is folyamatos. Mit tegyünk akkor, ha belázasodik az édesanya?

Gyerekek 0-5 – Segítség, fejtetű!
Szerencséje van annak, aki élete során még sosem találkozott fejtetűvel. A többség azonban jól tudja, milyen ádáz küzdelmet kell vívnia annak, akinek a hajába beköltözik a nem várt vendégsereg.

Gyerekek 0-5 – Mindennapi mérgeink
UTÁNAJÁRTUNK!

Vajon mennyire bízhatunk a piacon, hipermarketben, sarki zöldségesnél vásárolt gyümölcsben, krumpliban, répában? Mennyi növényvédőszert és egyéb szennyező anyagot kell a kisbabának az első pürékkel együtt elfogyasztania? Csak az üveges bébiétel biztonságos?


Gyerekek 0-5 – A gyerekorvos válaszol
Mikor kell záródnia a kutacsnak? Veszélyes-e egyévesen bukfencet vetni? Miért tartja vissza hirtelen a kakit a négyéves nagylány? Sok egyéb mellett ezekre a kérdésekre kapunk választ gyerekorvosunktól.

Gyerekek 0-5 – Lélegezzen szívószálon!
Ön asztmás? Ha igen, tudja, miről beszélek. Ha nem, fogja be az orrát, és lélegezzen szívószálon keresztül. Nehéz, ugye? Inkább abbahagyná? Mi is… Talán nem is tudja, hányan vagyunk, akik sose hagyhatjuk otthon nyugodt szívvel azt a bizonyos apró szürkéskék készüléket, amelyből hörgőtágítót szívhatunk a tüdőnkbe, ha mellünkre ül a „rém”.

Gyerekek 0-5

0–1 évesek:
Öt veszélyforrás
Miért sír megszületésekor?
Köhög a baba
Hálózsák
Miért sárga?





1–2 évesek:

Nappali szunyóka
Egész nap folyik az orra
Papucs vagy szobacipő?
Beteg gyerek diétája
Meningokokkusz C

2–3 évesek:
Praktikus étkészletek
Már most tervezzük a nyaralást?
Nemi különbségek
Hány megfázás normális?

3–4 évesek:
Praktikus rajzeszközök
Unalmas hétvégéken
Ébresztő ötletek

4–5 évesek:
Pingpongfertőzések
Nem eszik az oviban
Mennyit kell mozognia naponta?

Gyerekek 0-5 – Naplóm Ilonkáról
7. hónap

Már várja a játékot!
Felfedezőkedve még inkább a közeli tárgyakra terjed ki, a takarójáról ritkán merészkedik le, pedig már egészen gyorsan tudna mászni. Akkor a legboldogabb, ha valaki kézbe veszi és játszik vele.

Gyerekek 0-5 – Légy hű magadhoz!
Nagy divat a fejlesztés. Azt viszont nem tudja mindenki, hogy a szellemi és lelki fejlődés alapja az érzelmi biztonság. Ehhez viszont nem kell, hogy a szülő feláldozza magát. A gyereknek jobb, ha önmagukra is figyelő felnőttek nevelik őket.

Család – Babaváró férfiak
A kismamát övező kitüntetett figyelem közepette könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy még valakinek hozzá kell idomulnia a merőben új élethelyzethez. Ássunk a férfilélek mélyére, hogy megtudhassuk, vajon mit érez a kispapa!

Család – Terhessé vált dolgozó
Noha a hazai munkajog és a törvénykezési gyakorlat is különös súllyal védi a kismamákat, mégis előfordul, hogy hirtelen az utcán találjuk magunkat.





Család – Szolgálunk és védünk

Parti Nórát nagyon szeretik a színházlátogatók. Ha nem is könnyen, de még azt is megbocsátják neki, hogy kis időre visszavonult a rivaldafénytől, hiszen a legszebb szerepet kapta az élettől – anyuka lett.

Életmód – Szép maszkok
Mielőtt kapásból nemet mondanánk egy jelmezes bulira szóló meghívásra, gondoljuk át, mit találunk a saját szekrényünkben, a legjobb barátnőnkében vagy anyuéban. Egy-egy fontosabb kellékkel kiegészíthetjük farsangi jelmezünket az üzletek kínálatából is. Úgyis az a legjobb jelmez, amely kiemeli a kismamák sugárzó szépségét.

Körkép – Száll a hinta
A baba első hintája az anyaméh volt. Minden lépésünkkel velünk ringatózott, és azóta is szereti ezt a ritmusos előre-hátra mozgást. Körképünkben újszülöttkortól óvodáskorig minden lurkónak találunk kedvére valót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top