Baba

90 napos diéta és szoptatás

A szoptatás alatt sem tilos fogyni. De vajon bármelyik módszer elfogadható?
90 napos diéta és szoptatás 11 diéta, amire biztosan nemet mondunk

Tíz hónapos kisfiam még naponta többször is szopik, éjszaka is egyszer-kétszer, és remélem, ez még sokáig így is marad, mert mindkettőnknek sok örömet ad. Én viszont nagyon szeretnék már lefogyni, mert borzasztóan zavar az a tizenhét kiló plusz, amit magammal cipelek mindenhova. Keresgéltem a fogyókúrák közt a neten, és arra jutottam, hogy a kilencvennaposat viszonylag egyszerű lenne kivitelezni, de kérdés, hogy szoptatás alatt szabad-e.

F. Györgyi, e-mail

Kedves Györgyi!

90 napos diéta és szoptatásSzoptatás idején az egyenletes, nem erőltetett iramú fogyást tartjuk vállalhatónak, ez hetente legfeljebb egykilós súlyvesztésnek felel meg. Vagyis az olyan csodakúrákat, amikor egy hónap alatt tizenöt kilós súlyvesztést ígérnek, elfelejtheted! Az is fontos, hogy a különféle tápanyagokból, vitaminokból folyamatos és bőséges legyen az ellátás, hiszen nem éheztetheted a szervezetedet sem szoptatás alatt, sem egyébként. A kilencvennapos diéta lényege, hogy bizonyos ételtípusokat nem szabad együtt fogyasztani, ezért négynapos szakaszokban egymást váltja a proteinnap (hús, tejtermékek + olajmentes saláták), a keményítőnap (ez zöldségeket, krumplit takar), a szénhidrátnap (ezen tészta, kenyér, süti, csoki, aszalt gyümölcs értendő), valamint a gyümölcsnap, havonta egy vízivós nappal és minden reggel gyümölcsreggelivel.

Ha kilencven napig kitartasz, állítólag megváltozik szervezeted működése, és nem hízol többé vissza. Elég valószínű, hogy hiánytüneteid nem lesznek, hiszen egyik fontos táplálékféleséget sem tilos fogyasztani. Az is elég valószínű, hogy veszíteni fogsz a súlyodból, hiszen a fő hizlalóként számon tartott szénhidrátok mennyisége összességében csökkenni fog étrendedben, és a szabályok követése a rendszertelen nassolgatásnak, egész nap evésnek is véget vet. Más kérdés, hogy akkor, ha valaki sokat szoptat, napjában többször is farkaséhes lehet, ezért ha ilyen szigorú szabályokhoz tartod magad, könnyen feszültté, ingerültté válhatsz az éhségtől vagy attól, hogy pont nem zöldséget, hanem húsfélét ennél szívesebben. Ráadásul ha tartós változásra vágysz, ne kilencvennapos kúrákban gondolkodj, hanem olyasmiben, ami hosszú távon is fenntartható, egészséges.

Lehet, hogy akkor, ha „csak” a cukrot, a finomlisztből készült és adalékanyagos ételeket hagyod el az étrendedből, csak heti fél kilót fogsz fogyni, és akár egy évig is eltart, míg megszabadulsz ennyi súlyfeleslegtől, de hosszú távon ez az, ami fenntartható, és amitől tartós közérzetjavulást remélhetsz. Különösen akkor, ha mellette még rendszeresen eljársz táncolni, tornázni, sétálni hordozókendőben magadra kötött babával. Abban biztos lehetsz, hogy kilencven nap diétával nem lehet örökre szóló változást előidézni. Ha visszatérsz régi étkezési szokásaidhoz, szép lassan a kilók is visszatérnek. Ez a gond az összes olyan fogyókúrával, amely nem tartós életmód- és étrendváltással jár.

 

90 napos diéta és szoptatásCikkünk a Kismama májusi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Tehetséges a gyerek?
  • –9 kiló három hónap alatt
  • Tudatos édességek
  • Teszteld: hogy szeretsz?

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top