Baba

Stresszeli a babát, ha kifelé fordítjuk a hordozóban?

Stresszes és rémisztő a legkisebbek számára, ha nem magunk felé fordítva utaztatjuk őket a babahordozóban - legalábbis egy szakértő állítása szerint.
Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Önzőnek és kegyetlennek nevezte nemrég egy elismert csecsemő- és család-egészségügyi szakértő azokat az anyákat, akik arccal előrefelé helyezik el a hordozóban vagy a babakocsiban, és úgy viszik magukkal mindenhová a kisbabájukat. „Képzeljük el, hogy egy forgalmas bevásárlóközpontban felfüggesztenek minket valaki mellkasára, ahol tehetetlenül lógunk – ijesztő lenne” – mondta a kritikus professzornő, Catherine Fowler.

A szakember szerint a kifelé néző babahordozókban a piciket túlságosan sok inger éri, ami rendkívül stresszes számukra. És nemcsak az újszülöttekre gondolt, szerinte egészen egyéves korig figyelembe kellene venni, milyen lehet a kicsik szemszögéből nézni a nagyvilágra.

Más szakértők véleménye szerint azonban addig, amíg a babákat megfelelő gondozás és szeretet veszi körül, nem számít, hogyan szállítjuk őket. Állítják, Fowler teóriája érvényes lehet az újszülöttekre, de három hónapos kor után már unalmassá válik a babák számára, ha mindig az édesanyjuk felé fordítva utaznak.

Az ausztrál professzornő erős kritikáját egy korábbi tanulmányra alapozza, amely rámutatott, hogy a babák nem érzik jól magukat, ha nem látják a szüleiket a babakocsiból. Ezzel szemben a szülő felé néző babaszállítóban utazó csöppségek többet mosolyognak, figyelnek az anyukájuk-apukájuk jelzéseire, és többet is alszanak. A kutatásban részt vevő akadémikusok szerint rossz hatással lehet a gyerek fejlődésére, ha menet közben nehezen tud kommunikálni a szüleivel. Ez stresszt, sőt traumát is okozhat a kicsiknek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top