Baba

Ha az anya jól van, a gyerek is jól lesz

A babának a lehető legkisebb traumával kell megérkeznie új világába, de a baba-szülő kapcsolatot is a kórházban kell megalapozni azzal, hogy az anya és az apa számára is élménnyé varázsolják a szülést, és felkészítik őket az otthoni létre – vélik a Telki Kórház szülészetén.

A baba érdeke, hogy szülés után az anya kipihenten és magabiztosan foglalkozzon gyermekével – vélik Telkiben. Ilyenkor tombolnak az anyai ösztönök, az anyát aggodalmak gyötrik, hajlamos kizsigerelni magát, nem képes elengedni, az apjának átadni a gyermeket, holott hosszabb távon éppen a fáradtság hat negatívan a kicsivel való kapcsolatára. Ezért nem mellékes, hogy a szülést követően milyen idegi állapotban, mennyire kipihenten távozik az anya a kórházból, mint ahogy az sem, hogy milyen közel tud kerülni a gyermekhez az apa, hogyan tudja alkalomadtán átvenni a teendőket a feleségétől, vagy éppen mivel tudja megnyugtatni az aggódó anyukát.

Ha az anya jól van, a gyerek is jól lesz

 

„A Telki Kórház mamabarát szülészetén minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a szülés a legszebb élmény legyen, az anya és az apa pedig kiegyensúlyozott maradjon – mondja dr. Kricskovits Ágota orvosigazgató. – A 390 ezer forintos alapcsomagnál is természetes az otthonos környezet, az egész család bent alvását biztosító elhelyezés, a mindenre kiterjedő szűrővizsgálatok, valamint az otthoni babagondozás rejtelmeibe beavató felkészítés. Ezt szolgálja az is, hogy nálunk császármetszésnél is lehetséges az apás szülés. Az a célunk, hogy a közös felkészítés során a szülők megtanulják tehermentesíteni egymást, képesek legyenek átadni és átvenni egymástól a feladatokat.

A legtöbb friss gyermekes családban felbukkannak alaptalan aggodalmak, amikor a gyermek olyasmit csinál, amit addig nem: nem úgy sír, hosszabban sír, nem annyit eszik, nem olyan a széklete, vagy éppen hőemelkedése van” – idéz fel néhány tipikus helyzetet a Telki Kórház orvosigazgatója.

Ezek az esetek 95 százalékában a lehető legtermészetesebb szituációk, a kicsi fejlődik, tanulja a világot, izgatott, ez mind okozhat látható változásokat is a viselkedésében és az állapotában. Nagyon fontos, hogy a szülők ilyenkor magabiztosan és nyugodtan kezeljék a kialakult helyzetet. „Éppen ezért fontos a szülők felkészítése arra a néhány tünetre, amikor valóban haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.”

 További információ

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top