A Manchesteri Egyetem kutatói juhokon végeztek kísérletet. Az állatok a szokásosnál kevesebb táplálékot kaptak abban az időszakban, amikor utódaik megfogantak. A szakemberek ezután a még meg nem született bárányok agyszöveteit vizsgálták: arra voltak kíváncsiak, hogy az anyaállat „fogyókúrája” okoz-e változásokat az utódok DNS-szerkezetében.
„Arra jutottunk, hogy a születendő ikerbárányok DNS-szerkezetében változások következtek be az agy azon régiójában, mely a glükóz- és táplálékfelvételt szabályozza, és ezek az állatok felnőttkorban nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek – magyarázta a kutatás vezetője, Anne White a Daily Mailben. – Az eredmények magyarázzák egyrészt azt, hogy az ikreknél miért nagyobb a diabétesz kialakulásának valószínűsége, másrészt bizonyítják, hogy azok a nők, akik nem táplálkoznak elégségesen abban az időszakban, amikor teherbe esnek, nagyobb eséllyel adnak életet olyan gyermeknek, aki a későbbiekben elhízik.”
A kutatók mindezek fényében értelemszerűen azt tanácsolják a gyermeket tervező nőknek, hogy ha csökkenteni akarják születendő gyermekük életében az egészségügyi kockázatokat, akkor lehetőleg ne fogyókúrázzanak.