Baba

A meddőség leggyakoribb okai – “Nem jön a baba”

Magyarországon folyamatosan nő azoknak a száma, akik hiába próbálkoznak akár hosszú évekig a gyermekvállalással. Ma már a párok 15-20 százalékát érinti a probléma, miközben sokszor nem sejtik, hogy akár banális dolog is állhat a nehézség hátterében, komplikáltabb esetben pedig a gond is jól kezelhető.
Esélyek
Ha egy egészséges pár gyermeket szeretne és tesz is érte, akkor 90 százalék az esélye annak, hogy egy éven belül kezdhetik válogatni a babaruhákat. Ha viszont fogamzásgátló módszerek nélkül, átlagos szexuális aktivitás mellett sem következik be terhesség, már felvetődik a meddőség lehetősége. Az esetek 40 százalékában a nőknél, ugyancsak ilyen arányban a férfiaknál van a hiba, míg a maradék 20 százalékban mindkét partnernél találnak valami gondot.

Dr. Rucz Árpádot, a budapesti Róbert Károly Kórház profilvezető főorvosát hetente elkeseredett párok tucatjai keresik fel. Ha a meddőség okát tisztázzák, kiderül, az esetek jelentős részében van számukra segítség. Ma már a korábbinál lényegesen eredményesebben gyógyítanak: egyrészt sokkal hatékonyabb eszközök vannak az orvosok kezében, másrészt a fiatalabb korosztály esetében is foglalkoznak a kérdéssel, akiket korábban egyáltalán nem kezeltek, mondván: bőven van még idejük próbálkozni.

Nézzük a szaporodó esetek leggyakoribb okait!

Meddőség - családok ezreinek rémálma

 

1. Genetika

Genetikai gond leginkább a férfiak esetében jön szóba, ilyenkor bizonyos kromoszóma-rendellenesség miatt kisebb a spermiumszám, gyengébbek és lassúbbak a hímivarsejtek. Ez az Y kromoszóma-rendellenesség fiúk esetében öröklődik. A férfi nemzőképessége alapvetően a spermiumok állapotától függ, számuktól, mozgékonyságuktól. Ha a szám túl alacsony, akkor kevesebb ivarsejt éri el a petesejtet, ha  mozgékonyságukban vagy alakjukban van az eltérés, akkor a túlélés esélye csökken a női hüvelyben, illetve nehezebben is jut el a spermium a női méhbe. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlik a férfi ivarsejtek „alkalmassága”, szakértők szerint a világ férfi lakosságának hamarosan 40 százalékának – a környezeti ártalmak, az életmód, a stressz miatt – már alacsony lesz a spermaszáma.

2. Immunprobléma

Immunológiai gond esetén a női szervezet ellenanyagot termel a férfi spermával szemben, ami bénítja annak mozgását és életképességét.

3. Anatómiai eltérés

Előfordul, hogy a méh fejlődési rendellenessége áll a meddőség mögött. A méhkürtöt legtöbbször kismedencei gyulladás vagy klamídiafertőzések után visszamaradt hegek, összenövések zárhatják el, ami lehetetlenné teszi a megtermékenyülést.

4. PCO

Hátterében rejtett cukorbetegség állhat. Ilyenkor a gond, hogy a petefészekben lépvő tüszők azonos érési stádiumban vannak, így nem tud 28 naponként megérni közülük egy. Elmarad a tüszőrepedés, és elmaradnak azok a ciklusos hormonváltozások is, amelyek a menstruációt eredményezik. Nincs megtermékenyítésre alkalmas petesejt, így az eredmény meddőség.
Laparoszkópos műtéttel megoldható ezeknek a kis cisztáknak a megnyitása, és helyreáll a petefészek ciklusos működése. A beavatkozást követően 60-70 százalékban létrejön a terhesség.

5. Endometriózis

A meddőségek 30-35 százalékában endometriózis az oka a sikertelenségnek. Ez a betegség egyébként a lakosság 10-15 százalékát érinti, sok esetben úgy, hogy az érintetteknek fogalmuk sincs róla.
Meddőség - családok ezreinek rémálmaIlyenkor a méh belsejét képező szövet a méhen kívül ágyazódik be, legtöbbször a kismedence szervein tapad meg a méhnyálkahártya, és növekedésnek indul.
Normális körülmények között ez a szövet csak a méhben található, és havonta a hormonok hatására megvastagszik és leválik.
Ha ez a szövet a testben máshol van, ugyanez történik, csakhogy a szövet nem tud a testből távozni, göbökké alakul és akadályokat képez.
Sokszor a meddőség hátterében a méh miómás elváltozása áll. A többszöri vetélés, fájdalmas, bőséges menstruáció vagy a sikertelen próbálkozások sora jelezhetik a rendellenességet, ilyenkor a fentihez  hasonló műtéti beavatkozás segíthet.

6. ?

A meddő párok bizonyos százalékánál egyszerűen nem tudni, „hol a hiba”. Minden kivizsgálás negatív eredményt ad, mindkét fél egészséges, termelődnek a sejtek, szabályos a ciklus. Pszichológus, párterapeuta sokszor foglalkozik ezekkel az esetekkel, de ez már nem az orvoslás hatásköre. Hallani olyan történetet is, amikor egy ilyen pár útja kettéválik, és a felek más partnerrel apává, anyává válnak.

Többféle megoldás

A meddőség kezelésének több lépcsőfoka van. Elsőként nőgyógyászati vizsgálatok mellett figyelik a ciklust, illetve elvégzik az alapvető hormonvizsgálatokat. Ennek során a menstruáció 3., illetve 21. napján vérminta alapján nézik a hormonszintek alakulását. A következő lépés az átjárhatósági vizsgálat. Ennek három különféle módszerét is alkalmazzák, attól függően, hogy mennyire részletes képre van szükség, illetve mennyire kíméletes módszert igényel az eset. Mindezekkel párhuzamosan folyik a férfiak spermiumvizsgálata is, amikor három-öt napos önmegtartóztatás után „hozott” mintából és vérvételből kapnak képet a szakemberek. Amikor sem gyógyszeres kezelés, sem műtéti beavatkozás nem segít, elsőként az inszemináció jön szóba, amikor a férfi ivarsejtet közvetlenül juttatják be a női méhbe. Ha ez sem hoz eredményt, a külső megtermékenyítés, vagyis a lombikmódszer következhet. A teherbeesés aránya ennek segítségével átlagosan 30-36 százalék.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top