Baba

Babaretró: száz éve és most

Megmutatjuk, hogyan nézett ki száz évvel ezelőtt egy bébikomp vagy egy csörgő. Mert ezek már akkor is léteztek, de gyakran otthon készítették el őket.

Az elmúlt száz évben rengeteget fejlődött a csecsemőöltözet, a szoros pólya helyett jöttek a kényelmes bodyk, amiket könnyen át lehet húzni a baba fején, és nagy áttörés volt a papírpelenka, ami a környezetszennyezés miatt mégsem egészen ideális megoldás. Dédnagyanyáink idejében falun még kimustrált vászonneműt használtak pelenka helyett, de minden háznál bölcsőben ringatták álomba a gyerekeket. Az is megesett viszont, hogy pár csepp mákteával csendesítették el a nyugtalan kicsiket.

A régi hagyományok közül több kezd visszatérni, például a bölcsőhasználat, a pólyázás, és az elkötelezetten környezettudatos szülők a textilpelenkával is próbálkoznak. Dr. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató segítségével vettük át, miben különböztek a száz évvel ezelőtti paraszti világ gyerekholmijai a maiaktól.

Megnézem
Összes kép (1)

A játékok nagy része otthon készült

A gyerekeket száz évvel ezelőtt a születésüktől fogva a nemük szerint kezelték, és nagyon hamar munkára szoktatták őket. A lányok főzőcskéztek, és ehhez megkapták a későbbi háztartási munkához kapcsolódó eszközök kicsinyített másait: a fazekasok készítettek nekik kicsi köcsögöt, kistányért.

A babázás az anyaságra készítette fel a lányokat, és többféle módon tudtak otthon babát készíteni nekik. Volt, hogy, kukoricacsutkát burkoltak rongyba, vagy kereszt alakban egymáshoz illesztettek két ágat, vattával, vagy rongyokkal kitömött fejet készítettek neki, és úgy öltöztették fel, mint a kiszebabákat. Csuhéból is készíthettek ruhát, minden anyagot felhasználtak, ami éppen rendelkezésükre állt. Nem is létezett szemét, mindent felhasználtak, feldolgoztak, ha másként nem, akkor tüzelőanyagként.

A játékokat sokszor a szülők vagy a nagyobb testvérek készítették el. Játék lehetett minden hangot adó eszköz, például lopótökbe vagy repedt köcsögbe tettek kukoricát, kavicsot, ami érdekesen zörgött. “Maga a játék készítése is fantasztikus játék volt – magyarázta a néprajzkutató. – A fiúk kukoricaszárból készítettek maguknak állatokat, vagy krumpliból csináltak például tehenet úgy, hogy pálcikákat dugtak bele, lábaknak, szarvaknak, tőgynek. Most is azért népszerűek a kézműves foglalkozások, mert a gyerekek az alkotás örömét élik meg vele.”

Baba-mama Expo

Dr. Tátrai Zsuzsanna ugyanerről mesél bővebben a hétvégi Baba-mama expón, ahol lesz még bababútor, babacipő, babavitamin, babajáték, kismamaruha, 4D ultrahang, kismamatorna, szűrővizsgálatok. Nem lehet felsorolni, mi mindent sűrítettek egybe a már minden évben megszokott eseményre. Ha babát vársz vagy babát szeretnél, vagy már ott is van a babakocsiban a kisgyereked, akkor az expón a helyed. A nagyobb gyerekek pedig egy beltéri kalandparkban játszhatnak – akár az apukájukkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top