Baba

Volt párok találkoznak az exek fesztiválján

Idén is megrendezik Vietnamban a világ egyik legfurcsább fesztiválját.

Exek

Exek fesztiválja

Kép: Vietnam Festivals

Minden évben a holdnaptár szerinti harmadik hónap 26. és 27. napján rendezik meg a vietnami Khau Vai faluban az exek fesztiválját. Az eseményre elsősorban a helyi, hegyvidéki falvak lakosait várják abból a célból, hogy újra találkozzanak egykori szerelmeikkel.

A fesztivál apropóját egy helyi legenda adja, mely szerint egykor egymásba szeretett két, különböző törzsből való fiatal. A lány azonban annyira gyönyörű volt, hogy a közösség nem akarta egy másik törzsbeli férfihoz adni. A két törzs között emiatt véres háború tört ki, a szerelmesek pedig, hogy ennek véget vessenek, beleegyeztek, hogy elválnak egymástól. Titokban azonban megállapodtak, hogy minden évben ugyanazon a napon találkoznak Khau Vai faluban.

A tradíciónak megfelelően a helyi művészek feldíszítik a falut, a vendégek pedig színes ruhákba öltöznek, és akár egy piactéren, megkeresik a volt párjukat, akivel aztán felidézik az együtt töltött időket.

Amióta a falu már könnyebben megközelíthető, a fesztivál turistalátványossággá vált, annak érdekében azonban, hogy az exek zavartalanul nosztalgiázhassanak, a turistákat játékokkal, népművészeti előadásokkal kötik le, illetve gasztronómiai különlegességeket kóstolhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top