Baba

Szülés hipnózisban – egy másik út

Hipnózis segítségével állítólag nemcsak a szülést tehetjük örömtelivé és fájdalommentessé, de akár a gátmetszést is elkerülhetjük. Elsőre elég hihetetlennek hangzik...

“A hipnózis egy teljesen természetes tudatállapotunk, amelyet nap mint nap megélünk, csak a legtöbbször nem is tudjuk, hogy most éppen ebben a módosult tudatállapotban vagyunk” – mondja Kuharcsik Réka (HTIA) hipnoterapeuta, aki szerint a hipnózis segítségével nemcsak a szülést tehetjük örömtelivé és fájdalommentessé, de akár a gátmetszést is elkerülhetjük.
Azon a tényen nagyon nincs mit tagadni, hogy a terhesség során megélt lelkiállapot kihat a szülésre. Minden addig érzett öröm, félelem és stressz kumulálódik abban az érzékeny időszakban. De vajon a szülőágyon mennyire legyünk tudatosak?

Szülés hipnózisban - egy másik út

 

Technikával vagy ösztönből?

Látszatra egyik oldalon az emberi mivoltunktól elszakíthatatlan ösztönösség áll, a másikon egy tudatos felkészülés, amelynek segítségével a szülés során mi magunk támogathatjuk testünket és a babánkat. Csakhogy létezik elmélet arról is, hogy a betanult technikák, bizonyos szülési pozíciók begyakorlása vagy a speciális légzéstechnika nemhogy segítenének, de hátráltatják a szülés folyamatát. Vagyis a kismamát épp az ösztönei ellen dolgoztatják.
Az ösztönre fókuszálás hívei szerint ugyanis ahogy a szex, úgy a szülés sem tanult folyamat, mindkét esemény ösztönalapon történik, így teljesen felesleges előre meghatározni, mikor és hogyan szívja be a kismama levegőt, vagy milyen pozícióba helyezkedjen a szülőágyon. Ez mind megtörténik automatikusan, mert ahogy a mama megfelelően ellazult állapotba kerül, érezni fogja, mi a jó a testének, mikor húzza fel a lábait, melyik a legkevésbé fájdalmas pozíció a vajúdás vége felé, vagy azt, hogy mikor tolja ki a babáját.
A másik elképzelés szintén fontosnak tartja a természetes szülőösztönöket, de vallja, hogy igenis érdemes speciális légzőgyakorlatokkal, mélyrelaxációs és vizualizációs technikákkal készülni a szülésre. Ebbe a csoportba tartozik Marie F. Mongan HipnoSzülés módszere is, amely szintén a természetes, beavatkozásoktól mentes szülést támogatja, miközben azt hangoztatja, hogy a szüléssel együtt járó kínzó fájdalmak mítosza a nőkbe táplált félelmeken alapul. Az ennek hatására keletkezett stresszhormonok annyira megnehezíthetik a szülést, hogy meg is állhat a folyamat. Ám módszeres felkészüléssel a félelemérzet nemcsak jelentősen csökkenthető, de a szülés állítólag fájdalommentessé is válhat. Erre a stresszmentes állapotra mélyrelaxációs, vizualizációs és speciális légzőgyakorlatokkal készülhetünk fel.

Transzban a tudat
A hatvanas évek elejétől kezdve azonban Milton H. Erickson volt az, akinek a betegeinél sikeres terápiaként alkalmazott hipnózisát az orvostudománynak is komolyan kellett vennie. Erickson szerint a hipnózis olyan módosult tudatállapot, ahol különleges gyógyító erőforrások szabadulhatnak fel. Az ember nem alszik, a tudata is folyamatosan jelen van, és cselekedetét ugyanúgy tudja kontrollálni, mint teljesen éber állapotában.

A HipnoSzülés terjesztői külön hangsúlyozzák, hogy a nő teste és elméje már a várandósság első pillanatától kezdve azon dolgozik, hogy felkészüljön a szülésre, aminek egyáltalán nem szükségszerű velejárója a kínzó fájdalom. A bennünk lévő félelem és stressz ugyanis olyan hormonokat termel, amelyek hatására megfeszülnek az izmok, lelassul a vajúdás, és fájdalmassá válik a szülés. “Ez ellen hat az önhipnózis, melynek során megteremtődik egyfajta relaxációs nyugalom, miközben a figyelmemet tudatosan egy kívánt célra fókuszálják, ez lehet például a fájdalomérzet csökkentése” – mondja Kuharcsik Réka szülésfelkészítő, hipnoterapeuta, aki szerint ha a szülőszobában megteremtjük a mentális nyugalmat, akkor nem lesz szükség gyógyszeres érzéstelenítésre. “A szülés a maga természetes ütemében, gyengédebben történik meg, és akár a gátmetszést is elkerülhetjük.”

Szülés hipnózisban - egy másik útRelaxálni mindenki képes, de nem mindenki tud

Sokan lamentálnak azon, vajon képesek-e egyáltalán a hipnózisra. Mert legutóbb is hiába kaptak kölcsön egy agykontroll-CD-t, sehogy sem sikerült lemenniük transzba. Réka mégis azt mondja, erre mindenki alkalmas: “Szerintem inkább olyan emberek vannak, akik azt hiszik magukról, hogy nem tudnak ellazulni, vagy egyszerűen csak nem engedik meg maguknak ezt. A kismamákkal abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nagyon motiváltak megtanulni egy olyan önsegítő technikát, mint például a relaxálás. Pontos ismereteket szerezve, fokozatosan felépítve, mindenkinek sikerül!
Az emberekben tévesen negatív elképzelés él a hipnózisról, ami valójában egy teljesen természetes tudatállapotunk, amelyet nap mint nap megélünk, csak a legtöbbször nem is tudjuk, hogy most éppen ebben a módosult tudatállapotban vagyunk. Születésünktől a halálunkig elkísér bennünket, és ha tudatosan barátkozunk vele, akkor a leghatékonyabb öngyógyító eszközünkké válik.”

Mintha az apa hipnotizálna

Az anyát a szülőszobában, a műtőben rengeteg tényező zökkentheti ki a relaxált állapotából, ezért kell nagyon tudatosan befelé, önmagára figyelnie, és a külvilágot amennyire csak lehet, kizárnia. Ebben pedig az apának is fontos szerepe van. Néhány pozitív szó, szuggesztív erejű kifejezés ismétlésével hozzásegítheti társát az ellazuláshoz. A lágy érintések is nagy mennyiségű endorfin hormont szabadítanak fel, amely testünk legerősebb, természetes fájdalomcsillapító hormonja, miközben stresszhormonból is kevesebb termelődik. Persze nem minden apuka motiválható ilyen aktív jelenlétre, de a tanfolyamot szólóban is el lehet végezni. Hogy a fájdalommentes szülés mennyire nem utópia, ezek a hipnoszüléses történetek bizonyítják

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top