Baba

Mesék különböző életkorokban

"Még nem figyel a mesére" – mondja egy szülő, amikor a 2 éves kislányáról beszélgetünk. Ebben az életkorban még a könyvből felolvasott akár pár soros mese nem köti le őket. Ugyanakkor, ha nem adunk gyermekeinknek mesekönyvet, egy nagyon fogékony időszakot hagyunk ki, amikor megalapozzuk a könyvek, mesék iránti szeretetét.

Ötrészes sorozatunkban dr. Prevics Erzsébet klinikus, gyermekpszichológus, pszichoterapeuta minden héten elárul nekünk, szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak egy-egy apró kis titkot arról, hogyan segíti a személyiségfejlődést a képzelet, a mese és a gyermeki fantáziavilág. Szó lesz arról, mit tehetünk mi magunk a mindennapokban azért, hogy gyermekünket a lehető legjobb érzelmi alapokkal indítsuk útjára a felnőtté válás felé, már pici kortól kezdve.

Már 6-7 hónapos kortól lehet egyszerű képeskönyvet (pl. lemosható leporelló) a kezébe adni, mutogatni és megnevezni a képen látottakat. Ekkor még csak olyan képeskönyvet használjunk, amin egy-egy kép van (pl. háziállatok, közlekedési eszközök vagy a mindennapokban használt tárgyak), így közelebb áll a gyermek mindennapjaihoz, környezetéhez. Itt valójában még csak az egy adott kép kapcsán saját szavainkkal mesélünk. A már megélt élményeiről, történésekről, amelyek az ő életében is előfordulhatnak. Egy-két éves gyermek esetében a szülő már kérdéseket tehet fel a könyvben látható képek alapján: „Mi ez? Cica. Mit mond a cica?” Két-három éves korban bővíthetjük a kérdéseket: „Hol van a cica? Mit csinál?” „Mi történik? Miért?” Ezzel lehetővé tesszük, hogy képzeletében előhívja újból a már látott cicát, autót stb. A mese ezeket a kérdéseket ölelje fel, megfelelő hangulatban. A legjobb, ha mese közben a kisgyermeket ölünkben tartjuk, és csak rá figyelünk.

Hároméves kor körül egyre inkább előtértbe kerülnek azok a mesék, amelyekben már egész eseménysorok, történések jelennek meg. Az események szereplői éppúgy lehetnek állatok, mint autók vagy gyerekek. Ezek akár róluk is szólhatnának. A mesével segítünk felidézni, ami történt, vagy előrevetítjük, ami történni fog. Ez segít a képzelet, az emlékezet, a beszéd és gondolkodás fejlődése mellett feldolgozni az átélt esetleges félelmeket is, vagy a számára a jövőben bekövetkező ismeretlen eseményre, pl. apa elutazására segít felkészülni, ha akár autós, repülős kép nézegetése közben mesélünk arról, hogy az apa is elutazik, ilyen repülővel stb.

3-4 éves kortól kezdődik az igazi nagy mesekorszak, amikor a klasszikus mesék ideje következik.  

Látogassanak el ide a jövő héten is, s kérjük, osszák meg velünk véleményüket, tapasztalataikat a témában!

 

Dr. Prevics Erzsébet
klinikus gyermekpszichológus
pszichoterapeuta

 

Mesék különböző életkorokban

 

 

További információk a Kubu játékról!

Olvasd el további cikkeinket is a témában:

A képzelet szerepe a gyerekek személyiségfejlődésében

Mesélve önbizalmat és erőt adhatunk gyermekeinknek  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top