Baba

Nyári babavárás könnyedén

Tagadhatatlan, hogy a meleg hónapokban várandósnak lenni több szempontból is kényelmesebb. Nem kell tükörjégen egyensúlyozni egy kisbabával a hasunkban, influenzásokat sem kerülgetünk a tömött buszon, és az XXL-es télikabát beszerzését is megúszhatjuk.

Az előnyök mellett azonban hátrányai is vannak a nyári pocaknak: a kánikula sok kismama életét megkeseríti. Püffedt végtagok, vizesedés, fáradtság – hogy a leggyakoribb panaszokat említsük. E tünetek ellen leginkább sószegény diétával, sok pihenéssel és megfelelő mennyiségű folyadékkal (elsősorban nátriumszegény ásványvízzel) vehetjük fel a harcot, de érdemes a magnéziumbevitelre is odafigyelni.

A leggyakoribb kismamapanaszok közül a lábikra görcsei, a kellemetlen és olykor ijesztő méhösszehúzódások (a „keményedés”) is visszavezethetők magnéziumhiányra. Ebből a létfontosságú ásványi anyagból a várandósság alatt jóval többre van szüksége a szervezetnek, mint egyébként. A meleg, a fokozott izzadás miatt még gyorsabban ürülnek a raktárak, és a fejlődő magzatnak is sok magnéziumra van szüksége, ezáltal a szervezet magnéziumkészlete erősen megfogyatkozhat. (A terhes nők napi magnéziumigénye 450 mg – másfélszer-kétszer annyi, mint rendesen).

A magnéziumnak többféle pozitív hatást is tulajdonítanak. A terhesség alatti magnéziumpótlás csökkenti a spontán vetélések és koraszülések számát, valamint a terhesség alatti görcsök, vérzések előfordulását. Magnézium adásával javítható az újszülöttek általános állapota, és a magnéziumpótlás jótékony hatással van a magzat növekedésére.

Nyári babavárás könnyedén

 

Nyári babavárás könnyedénÉrthető tehát, hogy ha hiányzik ez a fontos ásványi anyag, pótolni kell! A bab, a borsó, a lencse, a szója, a mák, a napraforgómag és a tökmag ajánlott táplálék, de sajnos a modern növénytermesztési eljárások és főzési szokások csökkentik az élelmiszerek magnéziumtartalmát. Jó megoldás lehet a magnéziumtartalmú ásványvizek és gyógyvizek fogyasztása, valamint a magnéziumtartalmú készítmények szedése. Fontos azonban tudni, hogy a biohasznosulás szempontjából nagyon nem mindegy, melyik készítményt választjuk! Ugyanis nem mindegyik magnéziumsó hasznosul egyformán a szervezetünkben: a Magne B6 Extrában lévő magnézium például eredményesebb, mint a más termékekben található magnézium-oxid, így segíti a baba egészséges fejlődését és a kismama jóllétét.

A magnéziumraktárak feltöltéséhez több hétre is szükség lehet. Ezért a magnéziumpótlást nem elég csak néhány napig folytatni. Ám ha a tünetek egy hónap elteltével nem javulnak, a kezelés folytatása nem indokolt. Mivel a magnézium átjut a placentán, ezért a baba érdekében is fontos a magnéziumpótlás mértékét a kezelőorvossal egyeztetni.

További információk!

A terhesség és szoptatás alatt konzultáljon kezelőorvosával a pótlás mértékével kapcsolatban.
SANOFI-AVENTIS Zrt. 1045 Budapest, Tó utca 1–5.
Telefon: (+36 1) 505 0050, Gyógyszerinformációs szolgálat: (+36 1) 505 0055 http://www.sanofi.hu/
HU.MGP.13.06.04

—————————————————————————————————————————-

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
 
GYÓGYSZERÉSZÉT!


—————————————————————————————————————————-

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top