Baba

A szülők rémálma: az elveszett gyerek – néhány tipp adattárolásra

Nagy tömegben sok gyerek, zsivaj – főleg, ha többfelé kell figyelnünk, bárkivel megtörténhet a baj: eltűnik a gyermek, és hiába kiabálunk, rohangálunk összevissza, nem találjuk.

Valljuk be, majdnem minden szülővel megesik legalább egyszer. Jó esetben van hangosbemondó és kérhetjük a többiek segítségét; talán az elveszett csemete már annyira megijedt és sír, hogy mindenki a hozzátartozóit keresi. Az esetek többségében szerencsére hamar előkerül az elveszett kicsi. Nem árt néhány tipp arra, hogy milyen eszközökkel tudunk ilyen esetekre létfontosságú adatokat aggatni a csemeténkre, persze lehetőleg nem túl feltűnőeket.

Hasznos QR-kód

A szülők rémálma: az elveszett gyerek - néhány tipp adattárolásraA személyes QR-kód egy lehetséges megoldás a problémára. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy csak QR-kód olvasóval értelmezhető és nyilván a szabadban senki nem fog ilyen olvasóval gyerekünkön matatni, tehát az adatok többnyire védettek (kicsit a hátránya is, de manapság főleg nagy tömegben csak akad valakinél egy olyan okostelefon, ami képes kódolni).  
A legegyszerűbb és olcsóbb megoldás generálni egy ilyen kódot például itt, aztán kinyomtatva, esetleg laminálva a gyermek zsebébe tenni vagy a nyakába akasztani, és a lelkére kötni, hogy ezt adja egy felnőtt kezébe, ha elveszne. De persze ez inkább nagyobbacska gyereknél működhet. Ha valamivel csinosabb megoldást keresünk, létezik már olyan sál is, ami egyben melegíti a nyakat, felfogja a nyálat és egy kis grafikával díszített egyedi kódot nyomnak rá, ez lenne a Cseppke-sál. 1690 Ft érte egészen korrekt ár, azért pedig külön piros pont, hogy csak a tényleg szükséges adatok jelzését javasolják. Hasonló lehetőség a QR Jewel, ami ugyanezen elv alapján készül: egyedi kódot nyomnak színezett plexire, ami lehet táskadísz vagy nyaklánc. Ez jóval drágább, 4990 Ft mindkét verzió. Mielőtt felhördülünk, gondoljunk arra, hogy az alapanyag nem megy tönkre, és a strandon is hordhatja a gyermek, nem fogja tönkretenni a víz. Reméljük, a telefonszámunk sem változik.

Házilag is készíthető: infószalag

A szülők rémálma: az elveszett gyerek - néhány tipp adattárolásra

Valamivel olcsóbb megoldás az infószalag (ezen a néven érdemes keresni a neten): manapság rengeteg játékboltban, bizonyos drogériákban is kapható, jó esetben 1000 Ft körüli áron. A típus előnye, hogy óraszíjhoz hasonlít, a pánt állítható, így nem kell folyton cserélni, ahogy növekszik a gazdája. Hátránya, hogy leolvasható róla a telefonszám. Persze házilag is elkészíthetjük ezt a karkötőt, van letölthető verzió is, itt találhattok néhány tippet.

Hasznos kütyü

A szülők rémálma: az elveszett gyerek - néhány tipp adattárolásraTermészetesen van rá high-tech megoldás is: vehetünk GPS-lokátort is. Ez egy apró szerkezet, ami összeköttetésben állhat a telefonunkkal, számítógépünkkel, és segítségével nyomon tudjuk követni, merre a jár a gyermek. Van rajta S.O.S.-gomb is, amelyet megnyomva jelezheti a gyermek, hogy bajban van. Zónákat is beállíthatunk rajta, és ha a szerkezet túljut az adott határon, azt jelezni fogja nálunk. Ja, és walkie-talkie-ként is működik, sőt értesít, ha 15 százalékos már csak a töltöttsége. Igaz, 219 dollárba kerül.

Bármelyiket is használjuk, teszünk egy fontos lépést azért, hogy ha véletlenül elveszne gyermekünk, meg tudjanak találni minket, szülőket, és ez a legfontosabb. Meg persze hogy ne is legyen ezekre az eszközökre szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top