Baba

Kiderült: fájdalomcsillapító hatású az altatódal

Nemcsak álomba ringat, ennél többre is képes.

Az altatódal csillapítja a beteg gyerekek fájdalmát – derült ki a londoni Great Ormond Street Gyermekkórházban végzett kutatásból. A szakemberek közismert angol altatókat énekeltek háromévesnél fiatalabb gyerekeknek, közben pedig mérték a pulzusukat és a fájdalomérzetük változását.

Ezután a leleteket összehasonlították két másik csoportéval: az egyikben meséltek a gyerekeknek, a másikban magukra hagyták őket. Az összevetésből az derült ki, hogy csak abban a csoportban csökkent a kis betegek pulzusszáma és fájdalomérzete, ahol énekeltek nekik.

Az eredmények túlmutatnak azon, amire sok szülő magától ráérzett: a gyermekdalok dúdolása megnyugtatja gyermekeiket. Most viszont már tudományosan is bebizonyosodott: a zene hatással van a gyermekek szervezetének működésére is. Létezik ugyanis az agynak egy ősi része, amely a zenére adott érzelmi reakcióért felelős, ezt a régiót a zene erősebben stimulálja, mint a felolvasás. Ennek következtében csillapodik az izgalmi állapot, ez pedig hatással van a fájdalomra adott válasz intenzitására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top