Baba

Kezdődik az RS vírus szezonja – ismerje meg a megelőzés lehetőségeit!

2-3 éves korára csaknem az összes gyermeket megfertőzi az RS vírus, és legtöbbször közönséges náthához hasonló tüneteket okoz.

Koraszülötteknél és bizonyos tüdőbe­tegségekben vagy jelentős, veleszületett szívrendelle­nességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél az RS vírus súlyos légúti fertőzést okozhat.

A betegség cseppfertőzéssel, közösségekben terjed. Hazánkban az RS vírusfertőzés novembertől áprilisig fordul elő, többször is megkapható. A fertőzés súlyos esetben gyengeséget, köhögést, nehézlégzést és hőemelkedést okoz.  Néha elkékülhetnek az ajkak és a körmök, kiszáradás, etetési problémák jelentkezhetnek.

Kezdődik az RS vírus szezonja - ismerje meg a megelőzés lehetőségeit!

Mit tehet a fertőzés elkerülése érdekében?

  • Aki kapcsolatba kerül a babával, mosson kezet!
  • Ne dohányozzanak a baba környezetében!
  • Betegen  ne puszilgassa a babát! Ne fogadjon beteg látogatót!
  • Novembertől áprilisig ne vigye közösségbe gyermekét!

Az RS vírus ellen létezik védőoltás, mely a kész ellenanyagot juttatja a szervezetbe. Egyeztessen kezelőorvosával, hogy gyermeke RSV-fertőzés szempontból veszélyeztetett csoportba tartozik-e és jogosult-e RSV elleni védőoltásra! Az oltást az arra jogosult babák ingyenesen kaphatják november és március között. Fontos, hogy megkezdett oltássorozat esetén gyermeke minden hónapban megkapja a védőoltást. Az RS vírus elleni védőoltás semmilyen módon nem hátráltatja az életkor szerint adandó egyéb védőoltások rendjét. RSV fertőzéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

dr.med habil. Mészner Zsófia PhD
gyermekinfektológus,
védőoltási tanácsadó
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top