Baba

Még tart az RS vírus szezonja – ismerd meg a megelőzés lehetőségeit!

2-3 éves korára az RS vírus csaknem az összes gyermeket megfertőzi, és legtöbbször közönséges náthához hasonló tüneteket okoz.

Egyes esetekben – koraszülötteknél és bizonyos tüdőbe­tegségekben vagy jelentős, veleszületett szívrendelle­nességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél – az RS vírus súlyos légúti fertőzést okozhat. A betegség cseppfertőzéssel, azaz köhögéssel, tüsszentéssel terjed, könnyű elkapni közösségekben. Hazánkban az RS vírusfertőzések szezonálisak, novembertől áprilisig tartanak. A fertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni.

Még tart az RS vírus szezonja - ismerd meg a megelőzés lehetőségeit!

 

Az enyhe fertőzés tünetei megegyeznek az átlagos nátháéval. Súlyos esetben elesettséget, gyengeséget, köhögést, általános nehézlégzést és hőemelkedést tapasztalhatsz gyermekednél. Ritkábban elkékülhetnek az ajkak és a körmök, kiszáradás, szoptatási, etetési problémák jelentkezhetnek.

Mit tehetsz a fertőzés elkerülése érdekében?

  • Mindenki mosson kezet, aki kapcsolatba kerül a babával!
  • Ha megfáztál, ne puszilgasd a babát, inkább öleld magadhoz!  Ne fogadj beteg látogatót!
  • Ne dohányozz a baba környezetében!
  • Novembertől áprilisig ne vidd zsúfolt helyre, közösségbe gyermeked.

Az RS vírus ellen létezik védőoltás, mellyel kész ellenanyagot juttatnak gyermeked szervezetébe. Egyeztess kezelőorvosoddal, hogy gyermeked RS vírusfertőzés szempontból veszélyeztetett csoportba tartozik-e, és jogosult-e RS vírus elleni védőoltásra! Az oltást az arra jogosult babák ingyenesen kaphatják november és március között. A megfelelő védettség fenntartása érdekében fontos, hogy gyermeked a szezon teljes ideje alatt minden hónapban megkapja a védőoltást. Megkezdett oltássorozat esetén minden hónapban vissza kell vinni a babákat a következő védőoltásra. Az RS vírus elleni védőoltás semmilyen módon nem hátráltatja az életkor szerint adandó egyéb védőoltások rendjét. RS vírusfertőzéssel  kapcsolatos kérdéseiddel fordulj kezelőorvosodhoz.

dr. med.habil. Mészner Zsófia PhD gyermekinfektológus, védőoltási tanácsadó

A cikk megjelenését az AbbVie Kft. támogatta.
HUSYN140014

Még tart az RS vírus szezonja - ismerd meg a megelőzés lehetőségeit!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top