Baba

Tündér Míra, ökomesejáték gyerekeknek

A mesék gyökerei mindig a való életbe nyúltak. Hedry Mária színdarabja, a Tündér Míra a 21. század legégetőbb problémájáról, a környezetszennyezésről és a vizek tisztaságának megőrzéséről mesél.

A Veszprémi Petőfi Színház – Gáspár Katával a címszerepben – állította színpadra a Tündér Míra című ökomesejátékot. A Budapesten is látható előadások alapötlete, hogy legyen egy kortárs, gyerekeknek szóló előadás, amely a környezetvédelemről és a természeti kincsek megóvásáról szól. A vizek tisztaságának megőrzése aktuális probléma, és azonfelül, hogy mi magunk is vigyázunk a vizeinkre, fontos, hogy a gyerekeinket is erre neveljük. Bolygónk számára életbevágó, hogy a jövő nemzedékei számára magától értetődő, természetes gondolat legyen a környezettudatosság.

Mint a szorzótábla

Minél többször és minél többféleképpen találkozik egy gyerek egy fontos gondolattal, úgy ragad meg a fejében és a lelkében, mint a szorzótábla vagy egy gyermekmondóka, és ezek a “gyerekkori becsípődések” egész életen át elkísérnek, a jellem és a gondolkodásmód részévé válnak.
A Tündér Míra mesejáték egy valós problémára hívja fel a figyelmet, de nem keveri össze a valóságot a képzeletbeli világgal: Nagyon, de nagyon különös dolgok történnek a palotában. A királyné eltűnt, a kertben a virágok kővé váltak, és a király sokkal jobban hallgat Lodovicóra, a gonosz varázslóra, mint a józan eszére. Aranycsináló gépekkel hizlalja a kincseskamráját, de közben tönkreteszi az élővilágot és megmérgezi a vizeket.

Tündér Míra, öko-mesejáték gyerekeknek

Fordulatos történet

A bajok csak tetéződnek, amikor Lodovico sugallatára a király a lányát, Mírát száműzi. Míra álruhába bújik, és így próbálja kideríteni, miben sántikál a király főtanácsadója, és próbálja megmenteni az országot. Segít neki Jankó, a halászlegény, a palotában Orsolya, a királyi család dadusa, és férje, Tóbiás, az udvari bolond. A “természet” sem nézi tétlenül a pusztítást, fellázad és megmutatja rettenetes erejét…

A történet izgalmas és fordulatos, hibájaként annyi róható fel, hogy néhány eleme más mesékből ismerős lehet. Igaz, ezek a hasonlóságok inkább a szülőket zavarják, mint a gyerekeket, akik tátott szájjal követik az eseményeket, néha hangosan kacagnak, néha elszomorodnak, és mint ahogy egy gyerekelőadáson lenni szokott, be-bekiabálással próbálják segíteni a jókat a gonosz ellen.

Tündér Míra, öko-mesejáték gyerekeknek

További előadások:
2014. március 26., délelőtt, Marczibányi Téri Művelődési Központ
2014. április 3., délelőtt, Klebelsberg Kultúrkúria 

Ajánlott: 5–12 éves gyerekek számára

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top