Baba

Visszakerült családjához a kapualjban talált kisfiú

Információink szerint ismét a családjával van a kapualjban megtalált kisbaba.
illusztráció
illusztráció

Csütörtökön délben sikerült beszélnünk a Péterfy Sándor utcai kórház egyik orvosával, aki kérdésünkre elmondta, hogy még szerdán hazaadták családjának azt a húszhónapos kisfiút, akit aznap hajnalban találtak a fővárosi Rottenbiller utca egyik kapualjában.

Megtudtuk azt is, hogy a TAJ-kártya mellett a lakcímkártya is a kisfiú mellett volt a babakocsiban. A rendőrséget és a területi Családsegítő és Gyermekvédelmi Szolgálatot a kórház értesítette. Hamar megtalálták a kisfiú édesapját, és úgy tudjuk, a szakszolgálatok úgy döntöttek, hogy a gyermek hazakerülhet a családhoz (a döntés okairól azonban nem kaptunk bővebb információt). Az orvos megerősítette, hogy a gyermeken nem voltak sérülések, ruházata rendben volt. A kislegény éhes volt, és édesanyját hiányolta.

A HVG.hu  úgy tudja, hogy a rendőrség a nagymamának adta át a kisfiút. Az internetes oldal információja szerint, az apát olyan állapotban találták, hogy nem tudott volna gondoskodni gyerekéről.

Hogyan működik a riadólánc?

Más esetben, ha olyan elhagyott gyermekről van szó, akinek nem tudjuk a nevét, “nincs állampolgársága”, hiszen nem tudjuk, hogy kicsoda. A magyar gyermekvédelmi törvény szerint azonban minden magyarországi gyerekre egyaránt vonatkozik a védelem, ezért természetesen ilyen esetben is gondoskodni kell a róla. A gyermekvédelmisek szerint eltűnt és megtalált gyereknél lehet abban bízni, hogy volt anyakönyvezve, esetleg járt bölcsődébe, volt már nála védőnő, tehát “valahonnan hiányozni fog”.

Veszélyeztetett helyzetben

Ha találnak egy tizenkét évnél fiatalabb gyereket, és nem 2014-et írnánk, a kicsit először úgynevezett befogadó csecsemőotthonba vinnék, de idén januártól a gyermekvédelmi rendszer átalakítása miatt nevelőszülőkhöz kell kerülnie, mert ilyen kicsi gyerek nem kerülhet gyermekotthonba. Ezzel párhuzamosan indul egy egészségügyi vizsgálatsor, elképzelhető, hogy megfigyelésre kórházban tartják a kicsit, amíg nem találnak olyan nevelőszülőt, aki el tudja vállalni. Ez egyébként komoly kihívás, mert a fővárosban és környékén, de országosan is hiány van nevelőszülőből. Ezzel párhuzamosan a hatóságok eljárást indítanak a szülők megtalálására. Ez rendőrségi nyomozás akkor, ha a gyereket kint hagyják valahol, mert gyereket elhagyni, kitenni az utcára, bűncselekmény.

A jogszabályok szerint tehát a gyerek biztonságba helyezése az első, majd a szülők felkutatása, ezután következik a gyerek tágabb családjának felderítése. Ha ugyanis a kicsi nevelése otthon nem biztonságos, akkor meg kell nézni, van-e a tágabb családban olyan, akinél a gyerek elhelyezhető, ha nincs, csak akkor válhat megfelelő indokoltság mellett örökbeadhatóvá.

A saját család az első

Az UNICEF nagy port kavaró gerillakampánya azt mutatta meg, hogy a budapestiek nagy része nem veszi magára a felelősséget akkor sem, ha kéne. Kétórás teszt: síró “gyerek” a babakocsiban, nagyjából ezer járókelő. Közülük hat volt olyan, aki nem volt közömbös.

A magyar jogszabályok és az ENSZ Gyermekjogi egyezménye szerint is a gyermeknek elsősorban ahhoz van joga, hogy saját, vér szerinti családjában nőjön fel. Ha gondok merülnek fel, akkor ha csak lehet, a családot kell megerősíteni és képessé tenni arra, hogy a gyermekéről gondoskodjon. Ezzel párhuzamosan a kicsinek joga van arra, hogy nevének, származásának, családi, kulturális hagyományainak, vallásának megfelelően nevelkedjen. Természetesen egy szándékosan magára hagyott, kitett gyermek esetén ezek a jogok mind sérülnek – mondja Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi igazgatója, aki felhívta a figyelmet arra, hogy léteznek helyi segítők, védőnők, gyermekjóléti szolgálat, családsegítő, egyházi és civil szervezetek, akik odafigyelnek a veszélyeztetett gyerekek helyzetére.

“Az is fontos, hogy a gyereket ne dobálják össze-vissza: a hatóságoknak harminc napjuk van arra, hogy feltérképezzék a családi viszonyokat, addig az a legjobb, ha a gyermek egy helyen marad” – mondta el az NLCafénak Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalu Alapítvány szakembere. De mi történik abban az esetben, ha a szakembereket nem győzik meg a tények, és nem engedik újra a családjához haza a gyereket? 

Más megoldás (?)

2004-től létezik itthon inkubátorprogram: ha valaki ilyen készülékbe helyez el egy gyereket, akkor nem indítanak ellene büntetőeljárást, és ez gyorsabb, egyszerűbb örökbefogadhatóságot tesz lehetővé – bár a módszer vitatott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top