Baba

Tavaszi babareceptek sok zöldséggel és gyümölccsel

A tavasz és a nyár ideális időszak, hogy egy kisbaba étrendjét fokozatosan átállítsuk az anyatejről a szilárd táplálékokra. Ebben a folyamatban első lépésként gyümölcs- és zöldségféléket adunk a babának pépesített, majd később pürésített formában. Tavasszal és nyáron ezt friss alapanyagokból tehetjük meg.
Tavaszi baba receptek sok zöldséggel és gyümölccsel
 

Az anyatejes vagy tápszeres etetés negyedik hónapjától lépésről lépésre elkezdhetjük színesíteni a kisbabák “étlapját”. 4-6 hónapos korban megjelenhetnek az étrendben a zöldségek és gyümölcsök, 6-8 hónapos kortól a húsok, fűszerek, rízs- és kukoricapehely, 8-12 hónaposan pedig elkezdhetnek a babák tejtermékeket is fogyasztani. Ahogy a gyermek növöget, a kismamának egyre több fejtörést okoz majd a változatos és egészséges táplálás, de ha előre begyűjt pár tucat receptet – ezek a gyerekételek általában egyszerűen és gyorsan elkészíthetők –, akkor jóval könnyebben veszi majd az akadályokat. Mi most két finom és egészséges babamenüt ajánlunk az édesanyák figyelmébe.

Brokkolipép anyatejjel (vagy tápszerrel)

Tavaszi baba receptek sok zöldséggel és gyümölccsel

A szilárd táplálékhoz szoktatásban a brokkoli nagyon jó szolgálatot tehet. Nem túl harsány az íze, jól pépesíthető, és még a zöldségek közül is kiemelkedik magas vitamintartalmával.

Ajánlott életkor: 4-6 hónapos kortól

Hozzávalók:
Egy nagyobb fej brokkoli megmosva, vastagabb, virágaira bontva
1 dl anyatej vagy tápszer

Elkészítés:

Mossuk meg a brokkolit, vastagabb, durvább részeit vágjuk le, a megmaradt zöldséget pedig bontsuk darabokra. Forrásban lévő vízbe tegyük bele a fejeket, és főzzük körülbelül 3 percig, amíg világoszölddé válnak. Ezután öntsük le a vizet, szárogassuk meg, és tegyük turmixgépbe a zöldséget, és adjuk hozzá az anyatejet vagy a tápszert. Körülbelül egy percig pépesítsük a géppel az összetevőket, majd hagyjuk lassan, magától kihűlni. Eztán felszolgálható a babának. A pürét hűtve legfeljebb öt napig tárolhatjuk, de le is fagyasztható, így hetekkel később is fel lehet használni.

Banános málnapüréTavaszi baba receptek sok zöldséggel és gyümölccsel

Ajánlott életkor: 12 hónapos kortól
Hozzávalók:

1 hámozott banán
1 csésze friss málna

Elkészítés:

A gyümölcspüréknél egyszerűbb étel kevés van. Az alapanyagokon és egy gyümölcsturmixon kívül nincs is igazán szükségünk semmi másra. A banános málnapüré is így készül: 1 hámozott banánt és egy csészényi málnát beleteszünk a gépbe, felaprítjuk vele, és már mehet is a baba tányérjába. A gyümölcsöket akár egy villával is pépesre nyomkodhatjuk. A recept megbolondítható még pár szem eperrel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top