Baba

Befolyásolja a babád egészségét a fogantatás előtti étrended

Egy friss kutatás szerint a fogantatás előtti táplálkozás fontosabb, mint várandósság alatti.

Brit kutatóorvosok felfedezték, hogy a baba egészségét komolyan befolyásolja az is, hogy az édesanyja hogyan táplálkozott a magzat fogantatása előtt.

Andrew Prentice, a London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora Nyugat-Afrikában tanulmányozta 170 várandós nő étrendjét és a különféle tápanyagok jelenlétét a vérükben. Azon a  tájon a  különböző évszakok nagyon különböző ételek fogyasztását teszik lehetővé, így az esős és a száraz évszakban teherbe esett nők fogantatás előtti étrendje erősen eltérő.

A nőket alaposan kikérdezték az étrendjükről, és megvizsgálták az újszülöttek a DNS-ét. Az eredmények alapján a professzor és csapata arra jutottak, hogy a baba egészsége szempontjából fontosabb, hogy az anya hogyan táplálkozott a várandóssága előtt, mint a babavárás hónapjaiban. Az étrend ugyanis úgynevezett epigenetikus változásokat okoz a baba DNS-ében: befolyásolja, hogy mely gének lesznek aktívak, illetve mennyire.

Prentice professzor szerint a várandósság előtti megfelelő diétával befolyásolni lehet az immunrendszerért, az elhízásért, illetve a rákért felelős gének működését. A babavállalást tervező nőknek leginkább B2-, B6– és B12-vitamint, valamint kolint, metionint és folsavat érdemes bevinniük a szervezetükbe.

A professzor tovább folytatja a kutatásokat a témában.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top