Baba

3 tápláló uzsonna gyerekeknek

Amikor kutya meleg van, különösen fontos, hogy értelmes ennivalót is fogyasszanak a gyerekek, hiszen gyakori, hogy az ebéd nem csúszik le ilyenkor sehogy sem.

A kánikulában fel tud erősödni minden táplálkozási nehézség: finnyogás, nemet mondás, nemivás, nemevés – biztos minden szülő ismeri a jelenséget. Csúsznak lefelé a fagyik, hideg gyümölcslevek, egyéb jóleső hűs finomságok, de sajnos az étvágyat is lazán el tudják venni, és oda az ebéd. Épp ezért érdemes különös gondot fordítani a tízóraira és az uzsonnára is, a kihagyott ebédet ugyan nem fogják pótolni, de ha sikerül némi gyümölcsöt és jó tápanyagot juttatni a kicsik szervezetébe, kicsit talán megnyugodhatunk, hogy nem fognak ájuldozni. Esetleg könnyű vacsorának is beillenek ezek a finomságok, ha senki nem kíván tenyérnyi rántott húsokat, sonkás rántottát stb.

Zabkása

A zabkása egy igazán könnyen készülő étel: tejben vagy vízben főzzük puhára a zabkorpát vagy zabpelyhet, és ízesítsük tetszés szerint: most, hogy minimum 4-5-féle idénygyümölcs is elérhető (eper, málna, meggy, cseresznye stb.), érdemes a receptben szereplő banánt ezekre cserélni, bár jegyezzük meg, a banán lehet az egyik legjobb édesítőszer ebben az esetben. Hidegen is finom! Ha vízben főzzük, utána joghurttal nyakon öntve a tejben főzött zabkásához hasonlót kapunk (de nem ugyanolyat). Recept, részletek itt.

 

Könnyű, laktató uzsonna, ami melegben is fogyasztható

 

 

Turmix 

A turmix nálunk a legjobb barát a melegben: a lényeg az, hogy erősen folyékony joghurtba kerüljön többféle gyümölcs, és már kész is nagyjából, némi méz vagy banán jó lesz bele édesítőnek, de ha elég érett a gyümölcs, akkor el is hagyható. Ez alapvetően egy laza ital, de eszerint a recept szerint jól turbózható: zabkorpával, amaránttal valamivel több tápanyagot sikerülhet bevinni a szervezetbe, főleg ha jó arányban keverjük és turmixoljuk, hogy ne érezzék a darabokat a gyerekek az italban. Joghurt helyett érdemes kipróbálni az írót és a tejsavót is, kevésbé testes lesz tőle a turmix. Itt további négy remek turmix receptjét találjátok.

 

Könnyű, laktató uzsonna, ami melegben is fogyasztható

 

 

Könnyű lepény

Egy megfelelő lisztből készült, vékonyra sütött lepény a kicsik ízlésének megfelelő finomságokkal megtöltve szintén jolly joker: lehet a recept szerinti tonhalkrém, de akár házi mogyorókrém is, netán gyümölcsök egy kis túróba keverve – szabadon, jól variálható alapdarab, a lényeg, hogy olyan legyen, ami biztosan ízleni fog. 

 

Könnyű, laktató uzsonna, ami melegben is fogyasztható

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top