Baba

Nyári napirend és teendők

Adós voltam még egy válasszal egy olvasói kérdésre. Remélem, hasznos lesz, és találsz tippeket, bár ahány család, annyiféle napirend, és nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz válik be. Leírom, nálunk hogy néz ki egy ideális nap.

Kérdés: “Gyerekek, háztartás, napirend… Nálatok hogy néz ki egy nap időbeosztása nyáron? Mikor keltek, egyszerre ébred mindenki, foglalkozol egyesével velük, vagy mindhárommal egyszerre, hogy lehet három gyerkőc/kisgyerek mellett háztartást vezetni, mikor jut időd magadra, a blogra? Örök dilemmáim ezek, ráadásul bő két hónap múlva jön a tesó is. Nem túlélni akarok, csak élvezni az időt a kicsivel meg a picivel.”

Egy példanapunk, ha nincs semmi különös és egészségesek a gyerekek, kábé így néz ki:

  • 6-8 körül ébrednek a gyerekek, elsővel én is, kivéve ha nagyon álmos vagyok, és a nagyok közül ébred valaki: a legnagyobb eljátszik-olvas magában, a középső is olykor, de vele inkább kelek, a legkisebbre kell figyelni leginkább, őt nem hagyom egyedül, ha előbb ébredne
  • Aki felébred, azzal játszom, de van, amikor még idő kell, mire teljesen felébred, és igényli hogy hagyjam békén egy darabig. Ilyenkor lehet beszélgetni is, az köztes a játék és a hagyjálmégébredezek között.
  • 8-9-ig legkésőbb reggelizés, ezalatt gyorsan rendet rakok a nappaliban, konyhában, ha maradt valami, amit este kihagytam, beágyazás, ránézek a naptáramra, milyen teendők vannak mára?
  • Reggelizés után készülődés: tisztálkodás, átöltözés, nekem még elpakolás a reggeli után.
  • Ezután a gyerekek játszanak egymással általában, ami jó, mert délelőtt szoktam takarítani, ha csak tehetem, így ilyenkor egy-másfél órát szánok a lakásra. Most helyiségek szerint megyek: hétfő a wc és fürdőszoba, kedd a nappali, stb. A megadott idő (másfél óránál többet úgysem tudnak együtt úgy eljátszani, hogy ne kellenék) pont elég a takarításra. Ha valamelyik szoba jobban úszik, akkor igyekszem azt is sorra keríteni: például a szerdai előszobai takarításkor nem csak ott porszívózok és mosok fel, hanem az egész lakásban is. Aztán a konyhanapon újra, de ha kell, a nappaliban külön is.
  • Mire végzek, éhesek szoktak lenni a gyerekek: tízórai jön (kb. tíz óra körül, de legkésőbb fél 11-ig), ha időben ébredtek, és nem túl későn ettek reggelit.
  • Aztán játék együtt, általában mindegyik gyerekkel – kivéve, ha egyikük mást szeretne, és elfoglalja magát. Vagy ha valamelyikük kéri, hogy csak vele játsszak, akkor igyekszem a többinek olyasmit adni (például ilyen helyzetekre elrakott foglalkoztató füzeteket), amikkel elvannak, amíg kettesben játszunk.
  • B verzió amikor ügyintézős dolgunk van: a közeli boltok nagy része 10-kor nyit, így 10-11 között tudunk ügyintézni, ha rendelünk ebédet, vagy van elég maradék, akkor 12-ig is. Ez elmenős program, és ha nagy kánikulát ígérnek, akkor inkább délután megyünk el ilyesmire.
  • C verzió pedig a délelőtti játszóterezés, séta. Ez főleg akkor van, ha úgyis kell boltba menni valamiért – hazafele vagy odafele pedig lehet játszani. Elmenős programoknál vagy viszek valami nasit, ha tízóraiznának, vagy veszünk – tipikusan ha úgyis megyünk boltba vagy olyan helyre ügyintézni, amihez közel van jól bevált pékség.
  • Ha ügyintézős/elmenős napunk van, akkor rendszerint lemaradok az otthoni takarítással, rendrakással, mert sokszor délutánra is van házon kívüli program, vagy csak túl sűrű lesz
  • Ebéd kapcsán változó a helyzet, nem főzök mindig. Mivel van a közelünkben egy nagyon jó kifőzde házias ételekkel, kedvező árakkal és ingyenes házhoz szállítással, ezért jelenleg tőlük rendelünk ebédet, hogy időt takarítsak meg. Könnyebb persze így, hiszen nem kell mindennap a konyhában állnom, amíg főzöm az ebédet, mosogatni sem kell annyit, és az sem gond, ha nem ugyanazt akarják enni a gyerekek. Van, amikor kombinálom is: valakinek rendelek, másoknak meg főzök itthon.
  • Ebéd után elpakolok, aztán kérni szoktam őket, egy kis csendes pihenős időt tartsunk: ilyenkor nem alszik már egyikük sem (a legkisebb nagy ritkán), hanem olvasgatnak, képeskönyvet nézegetnek, hasonlók. Fújni tudok egyet, ha sűrűbb volt a délelőtt, és könnyebben megy a nap hátralévő része. Persze sokszor játszunk együtt ilyenkor is valami pihenőset – például társasozunk, vagy mesélek, olvasok nekik.
Nyári napirend és teendők
  • Ezután jön a séta: játszótérre szoktunk menni, és hazafelé bemegyünk a boltba, venni uzsonnára és vacsorára valót. Csak kisebb bevásárlás ez, a nagyobban férjem segít (pláne ha nehezet kell venni). Jobban szeretek így boltozni, semmint délelőtt, mert délután nehezebben jön össze a takarítás, így ha délelőtt boltozunk, akkor úszni szoktam az otthoni teendők kapcsán.
  • Hazajövetel kora este: ekkor  jön a fürdés (nyáron előrehozzuk mert a játszótéren mindig teljesen homokosak lesznek akkor is, ha nem homokoztak) és utána az uzsonnázás. Ilyenkor még nekik kell egy kis nyugis idő, pihenős elfoglaltság.
  • Ha eljátszanak egyedül (együtt) is, akkor még pakolok, takarítok egy sort, de legtöbbször ilyenkor bevonom őket és elég egy rendrakás is. Ha van olyan takarítós munka, amiben számítok a segítségükre, ekkorra szoktam időzíteni, ilyenkor könnyebben és jobban szokott menni.
  • Ezután nem sokkal jön haza Apa, akkor vele játszanak. Ilyenkor jut időm szusszanni és netezni, blogot írni. (Ha eszembe jut ötlet, akkor napközben is leírom, de akkor csak papírra).
  • Aztán vacsorázás jön és esti készülődés, majd takarodó.
  • A legkisebb gyermekünk hihetetlen kevés alvással elvan születése óta, így ő nem szokott nagy tesóival aludni menni, hanem marad még, és halkan játszik-játszunk. Mikor pilledni kezd jut még időm netezni vagy elpakolni, másnapra készülni, mivel az altatást nem szereti, hagyni kell a maga ütemében elálmosodni.
  • Egyelőre még nem tanulunk, ismétlünk a gyerekekkel, de nemsokára azt is elkezdjük, és ebből egy kicsit délelőttre, egy kicsit pedig délutánra rakok majd a játékidő egy részére.
  • Hétvégén pedig, ha kell, rohanok magam után a takarításban – ez főleg akkor kell, amikor több elmenős programunk volt, és nem jut időm takarítani, vagy ha beteg valamelyik gyerek és emiatt maradok el. Behozni magam még akkor tudom, amikor anyósom jön segíteni: ő általában egész napra jön heti egyszer, és akkor övék a gyerekek, nekem meg jut időm sikálni a fürdőt és hasonlók – no meg azokat az ügyintézni valókat elintézni, amit gyerekkel nem menne. Jobb esetben ilyenkor délelőtt takarítok, délután elmenős dolgokat intézek. Ez is segít utolérnem magam – kivéve ha beteg egyik gyerek, mert akkor nem szívesen hagyom itt, általában nagyon anyásak olyankor, és hajlamosak hirtelen nagyon belázasodni, amikor orvoshoz kell őket vinni, vagy extra lázcsillapítás kell, ami nagyinak nem könnyű, ha ott a másik két gyermek is.

Hogyan vélekedik a család többi tagja erről a napirendről? Hogyan pihen az anyuka? A teljes cikket a Családanyu blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top