Baba

Miért pont a szabi alatt robbanunk le?

Ismerős az a jelenség, hogy amikor végre szabira mennél, egyből lerobbansz? Bloggerünk erről elmélkedik.

Míg mások a gyerekek épsége miatt aggódnak a nyaralás alatt, mi miattam írjuk össze a környező kórházak és ügyeletek elérhetőségeit… Az elmúlt pár évben ugyanis mindig történt velem valami. A láz és a nátha kötelező tartozéka a nyaralásaimnak, de emellett volt részleges szalagszakadásom, gyomorrontásom, mellhártyagyulladásom és még sorolhatnám. Alapvetően nem vagyok beteges típus, év közben viszonylag kevés zűr van velem, úgyhogy lassan jobban ismerem a környező országok kórházait, mint a magyar egészségügyet. Legyinthetnék, hogy ez egyszerű balszerencse, de az a sanda gyanúm, hogy ez több annál.

 

Miért pont a szabi alatt robbanunk le

 

Amikor meghalni sincs idő

Az apukám is rendszeresen ágynak esett, amint három napnál hosszabb ideig szabadságra ment, és az anyukám ilyenkor minden alkalommal elmondta, hogy “apádnak most van ideje betegnek lenni”. És bár valószínűleg viccnek szánta, a megjegyzésének komoly valóságalapja is van.
Ad Vingerhoets pszichológiaprofesszor írta le először a jelenséget, amitől ő is rendszeresen szenvedett: a dolgos hétköznapok alatt egészséges emberek már a szabadság első napján lázra, torokfájásra, orrfolyásra kezdenek panaszkodni, és az önfeledt strandolás/síelés/kirándulás helyett a szállodai szoba ágyát nyomják. Azt nem tudni, hogy összesen hányan szenvednek ezektől a tünetektől – általában csak nyári náthának titulálják –, de az biztos, hogy a jelenség főleg a munkamániásokra, a maximalistákra és a rendkívül stresszes munkahelyen dolgozókra jellemző.

Miért pont a szabi alatt robbanunk le

És ha mégis van rá időazt megtudhatod innen!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top