Baba

SOS tippek kimerült anyukáknak

Mi van akkor, ha nem tudunk energiát fektetni abba, hogy gyermekünkkel játsszunk? Ha betegek leszünk, vagy csak pihenésre lenne szükségünk, mert teljesen kifáradtunk? Nyáron még nehezebb a dolgunk. Bloggerünk tippekkel segít!
  1. beszélgetős játék – ez általában nagyon röviden köti le őket, mert valamiért, amikor nekem pihenésre lenne szükségem, akkor tuti, hogy bennük forr az energia, és egy sima helyben ülős játék szóba se jöhet. Azért egy próbát megér. Bármi egy sima beszélgetéstől a barkochbán át az együtt éneklésig, mondókázásig.
  2. ha tudok és adódik alkalom, előre vásárolok játékokat talonba: egy-egy olcsóbb holmit, amit éppen leáraztak, és nem adom oda azonnal, hanem ilyen vészhelyzetekre tartogatom. Jól jön az ilyesmi akkor is, ha ügyintéznem kell – rendszerint telefonálnom háttérben lévő gyerekzsivaj nélkül… Ugyanígy szoktam begyűjteni DVD-n filmeket is – ezt ritkábban, de ha szükséges, beválik. Főleg akkor, ha lerobbannék, beteg lennék, és ehhez kellene nagyon egy kis nyugalmasabb idő.
  3. mikor várandós voltam és nehezebben mozogtam, sőt egyes napokon nagyon fáradt voltam estére, még mielőtt Apa hazaért volna, akkor vált be a testfestés. Erre jobb egy speciális testfestő filctoll, de ha nincs ilyen, akkor sima filc is megteszi – csak ellenőrizzük, mennyire könnyű lemosni. Egyszer befestettek a lányok, és nem vártan orvoshoz kellett mennem, nem győztem magyarázni, miért vannak színes filctollcsíkok a lábamon… Szóval a lényeg, hogy a gyerek testfesthet, de csak anyut: magukat nem feltétlenül tudnák óvatosan, és biztosan filctollas lenne arcuk is. Egyszerűbb, ha belefér, hogy a lábunkra fessenek – téli időszak előnyben… nagyon végszükség-játék, de néha adódik ilyen helyzet is.
    SOS tippek kimerült anyukáknak
  4. Előzőnél enyhébb a pólófestés: biztosan akad a gyerekek vagy a szülők ruhái között sima póló amire lehet rajzolni. Sima filctoll is jó, textilfilc még jobb, de ha nincs otthon, az sem gond. Bízzuk a gyerekre, mit alkot, jó hosszan leköti.
  5. pihenős még a hasgyurmázás – ezt nem ajánlom várandósoknak. A játék lényege, hogy a gyermek sütit készít anya hasából: lehet gyurmázni, eljátszani a sütést. Nálam előnyben vannak mert nagy hasam maradt a szülések után, van mit gyurmázniuk. Ezt a játékot is szeretik, mondókázunk is közben, egész hosszan leköti őket.

További 5 tipp a Családanyu blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top