Baba

Baba és gyerekkori cukorbetegség – életveszélyes is lehet

Az okok nem tisztázottak, a jelekre nagyon fontos figyelni.

Az elmúlt két évtizedben Philadelphiában mintegy hetven százalékkal nőtt meg az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő öt éven aluli gyermekek száma. Az  amerikai kutatás szerint hasonló emelkedést tapasztaltak az Egyesült Államokban és Európában is. Hazánkat tekintve húsz éve 100 ezer magyar gyerek közül mintegy 9 szenvedett 1-es típusú cukorbetegségben, mára ez a szám megduplázódott.

A gyermekkori, úgynevezett 1-es  típusú cukorbetegség nem azonos a felnőttkori diabétesszel. Tünetei, lefolyása és kezelése is egészen más. A betegség pici korban alakul ki, amikor az inzulin mennyisége a szervezetben folyamatosan csökken, miközben a sejtek éheznek, táplálék nélkül maradnak, ezáltal a cukor a vérben és a vizeletben felhalmozódik.
Cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor az éhgyomri vércukorérték meghaladja a 6 mmol/l értéket, ugyanakkor a cukorterhelés során 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb.

Elgondolkodtató, hogy vajon milyen tényezők játszhatnak szerepet a betegség terjedésében.
Gál Csilla lapunknak elmondta,  az okok még egyáltalán nem tisztázottak, sok elmélet létezik, de egyelőre egyik sem bizonyított. A legtöbben a környezeti hatásokat emelik ki, de erre sincs még bizonyíték, megfelelő kutatás. Az azonban biztos, hogy a genetikai hajlam örökölhető, tehát ha az édesanyának van 1-es típusú diabétesze, akkor 25 szülésből egy babának vélhetően lesz, ha az édesapának van, akkor a szám ennél magasabb.

Az okokról pillanatnyilag ennyit tudunk, tehát a legfontosabb, hogy minél hamarabb észrevegyük a jeleket, ami pici babáknál nem könnyű, viszont a korai felismerés nagyon fontos a további sikeres terápia szempontjából is.

Intő jelek:

  • fáradékonyság
  • megnövekedett szomjúság és étvágy,
  • gyakori vizelés éjjel és nappal
  • a már szobatiszta gyermek ismételt ágybavizelése
  • gyors fogyás

Csecsemőknél még nehezebb a diagnózis, a korábbinál gyakoribb pelenkacsere szükségessége, az elnehezedő, túlcsorduló pelenka, az anyatej vagy egyéb folyadék fogyasztása iránti igény egyik napról a másikra történő drasztikus növekedése keltheti fel a szülők gyanúját.

Amennyiben a gyermekkori diabétesz tüneteit a kisebb csecsemő-, illetve kisdedkorú gyermekeknél nem ismerik fel időben, a betegség akár életveszélyessé is válhat. Éppen ezért nagyon fontos minden intő jelre felfigyelni és azt komolyan venni. Nem szabad elfelejteni, hogy azoknál a gyermekeknél, akik időben jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz, hosszabb ideig lehet biztosítani a kis betegek jobb anyagcsere-egyensúlyát – mondta dr. Tóth-Heyn Péter a SE I. számú Gyermekklinika igazgatóhelyettese.

A krízishelyzet feldolgozása

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezet a cukorbeteg gyermeket nevelő családok érdekében jött létre. Segítséget nyújt a betegség diagnózisát követő krízishelyzet feldolgozásában, a mindennapok diabétesszel kapcsolatos problémáinak megoldásában. Feladatának tekinti a gyermekkori diabétesszel kapcsolatos tévhitek, előítéletek eloszlatását, különösen nevelési, oktatási intézményekben. Az egészségügyi, az oktatási szektor, az önkormányzati, kormányzati szervek és az érintett családok együttműködésének koordinálását végzi annak érdekében, hogy a diabéteszes gyermekek a bölcsődei, óvodai, iskolai életben ténylegesen ugyanolyan feltételekkel vehessenek részt, mint egészséges társaik.

Még több segítséget és informávót az alapítványnál itt találhatnak!

Még egy kis segítség

A kiváló illusztrátor, Pásztohy Panka, akinek műveit számtalan mesekönyvből ismerhetjük, családjában maga is szembesült a problémával, lányánál is diagnosztizálták a betegséget.
A mostani, a gyerekkori cukorbetegség felismerését fókuszba helyező kampányhoz egy különleges plakátot készített, melyeket a gyerekrendelőkben fognak kihelyezni és segíti a szülőknek a betegség felismerését.

Rohamosan nő a baba és gyerekkori cukorbetegség –életveszélyes is lehet

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top