Baba

Vészhelyzetben a gyerek – mit taníts meg neki?

A gyerekek, amilyen kicsik és hiszékenyek, olyan kíváncsiak is a világra. Nem csoda hát, hogy állandóan bajba kerülnek. Érdemes ezért már egészen kicsi korban is megtanítani őket arra, mit tegyenek, ha bajba kerülnek.

A gyerekeknek fogalmuk sincs arról, mi minden történhet velük – ám mi, szülők nagyon is tudjuk, hogy a világ tele van veszedelmes szituációkkal. Nem kell zsákos emberekkel és mumussal ijesztgetni a gyereket – a való világ sokkal több veszélyt tartogat. Mese helyett játsszunk el velük minél több szituációt, így könnyebben megjegyzik és felidézik, mit is kell tenniük.

Ismerje az alapvető adatokat!

Nagyon fontos, hogy ismerje a saját nevét – nem csak azt, hogy Öcsinek vagy Huginak becézik otthon, és az sem elég, ha csak a keresztnevét mondja meg ilyenkor. Tudnia kell a saját teljes nevét, ezt gyakran kérdezzük meg tőle, és dicsérjük meg, ha jól válaszol!

Elvesztél?

Kicsi gyerekek gyakran elkóborolnak anya mellől, és egy zsúfolt üzletben, parkban pillanatok alatt eltűnnek szem elől. A szakértők szerint a legokosabb, ha ilyenkor a gyerek egy helyben marad, és elkezd kiabálni. Sok szülő attól fél, hogy ez veszélyes lehet, esetleg felhívhatja a figyelmét egy potenciális gyerekrablónak – ám ez nem így van. A gyerekrablók a csöndes gyerekeket kedvelik, és nem szeretik felhívni magukra a figyelmet. Márpedig egy ordító gyerekre mindenki odafigyel.

Mit mondj az idegennek?

Szeretnénk azt hinni, hogy a “csúnya bácsik” viszik el a gyerekeket, de a valóságban sajnos a jó kinézetű, kellemes modorú felnőttek sokkal többször rabolnak el gyerekeket, mert nem keltenek bennük félelmet.

Ha azt mondjuk a gyereknek, hogy nem szabad szóba állnia idegenekkel, csak megzavarjuk – hiszen azt fogja látni, hogy mi is folyamatosan számára idegen emberekkel beszélgetünk, sőt mi magunk is folyamatosan arra biztatjuk, hogy köszönjön, beszéljen olyanokkal, akiket még nem látott. Sőt ami még zavaróbb, néha szabad elfogadni egy cukrot a szomszéd nénitől. 

Érdekelnek a további tippek is? Olvass tovább a babaszoba.hu-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top