Baba

Milyen tortát süssünk az első szülinapra?

Sosem gondoltam volna, hogy ebből valaha is kérdést csinálok, de nagyon úgy tűnik, hogy a legtöbb anyás fórumon előjön a kérdés: ki milyen tortával készül az első születésnapra?

Ott virít az első szülinapomon készült fotó anyukám nappalijában, bal kezemben egy fej nélküli marcipánfigura, jobb kezemben pedig a csokitorta maradványa. A mi gyerekkorunkban fel sem merült a kérdés, hogy milyen szuperegészséges tortát kapjon a kicsi az első születésnapjára, akkoriban ugyanis az volt a trend, hogy a baba az első születésnapja után bármit ehet, és evett is. Mostanra viszont sokkal óvatosabbak és egészségtudatosabbak lettünk, egy kellően lelkiismeretes anya például, ameddig lehet, kerüli a cukrot és a csokit, és milyen jól is teszi. Egy 1-2 éves gyerek szervezetének és fogsorának ugyanis az égvilágon semmi szüksége erre a két alapanyagra. Valaki úgy oldja meg, hogy a szülinaposnak készít egy alternatív cukormentes desszertet, a többiek pedig hagyományos tortát kapnak, de szerintem ez nem fair.

A tortából a cukrot nehéz kihagyni, úgyhogy azt nem fogom száműzni, de csoki biztosan nem lesz. Ezek mellett a következőkre fogok figyelni: nem használok tojásfehérjét, mesterséges aromákat, tejet, citrusféléket, málnát, epret, magvakat és mézet sem. Most jöjjön 3 recept, amelyekkel kis engedményekkel még a szigorúbb szülők is kibékülhetnek.

Túrókrémes torta tojás nélküli piskótával

Milyen tortát süssünk az első szülinapra?

Hozzávalók a piskótához:
1 rúd vanília magjai kikaparva
2 tk. 10 %-os ecet
20 dkg cukor
125 ml semleges ízű olaj (a napraforgó tökéletes hozzá)
2,5 dl víz
46 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:
50 dkg túró vagy ricotta
5 ek. tejföl
6 ek. mascarpone
5 ek. cukor
1 vanília kikapart magja
2 dl habtejszín és 1 csomag habfixáló (ezzel fogjuk lazítani a krémet, de enélkül is jó)

A tészta megkenéséhez:
barack vagy almalekvár

A cukrot összekeverjük a vanília kikapart magjával, majd .az ecettel, és állandó kevergetés mellett hozzáadjuk az olajat és a vizet. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a cukros masszához keverjük. A hagyományos piskótánál sűrűbb tésztát kell kapnunk. Kivajazott és kilisztezett formába öntjük a tésztát. Alufóliával lefedjük és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük, 20 perc után levehetjük a fóliát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

A túrót botmixerrel krémesre keverjük a tejföllel, a cukorral, a mascarponéval és a vanília kikapart magjával. A hideg tejszínből a habfixáló segítségével kemény habot verünk, majd óvatosan a túrós krémhez forgatjuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

A kihűlt piskótát háromba vágjuk, majd megkenjük a lapokat lekvárral és a megszokott módon ráhalmozzuk a krémet. Igyekezzünk úgy felhasználni a krémet, hogy a külsejére is maradjon. Az ilyen tortát egyébként érdemes fondant-nal bevonni, ami ugyan tömény cukor, de nagyon jól mutat, és könnyű lefejteni a tortáról.

Alternatív töltelékek piskótához

1. Rizstejből főzzünk tejbegrízt, majd adjunk hozzá fahéjat és pürésített meggyet vagy almát.
2. Rizs- vagy kókusztejjel főzzünk zabkását, turmixoljuk, és adjunk hozzá barackot.
3. Főtt gesztenyét turmixoljunk össze és keverjük ki egy kevés mascarponéval majd adjunk hozzá apróra vágott meggyet.

 

Szülinapi pite

Milyen tortát süssünk az első szülinapra?

A pite azért nagyon jó megoldás, mert az alapja omlós tészta, amihez csak tojássárgája kell, és nagyon jól díszíthető A tetejére halmozott gyümölcsöket pedig csak egy kevés keményítővel kell összefőzni.

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája

Hozzávalók a  töltelékhez:
kb. 50 dkg idénygyümölcs (meggy, alma, barack)
néhány ek. cukor (ízléstől, illetve a gyümölcs édességétől függően)
1 ek. étkezési keményítő
kevés fahéj

A tésztához a cukrot, a reszelt citromhéjjal elkevert lisztet és a vajat/margarint egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva omlós tésztát gyúrunk belőle. Cipó alakúra formázzuk, majd fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a gyümölcsöt megtisztítjuk, ha kell, kimagozzuk, majd egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, míg levet ereszt, majd hozzáadjuk a kevés hideg vízzel kikevert étkezési keményítőt.

A tészta kétharmadát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy a piteforma szélére is jusson belőle, majd a formába helyezve kicsit megszurkáljuk, és 180 fokon kb. 8-10 perc alatt világosra elősütjük. Belekanalazzuk a tölteléket (ha nagyon nedvdús gyümölcsöket használunk, szórhatunk alá egy kis zsemlemorzsát vagy darált kekszet), majd a maradék tésztából készített csíkokkal berácsozzuk, de máshogyan is díszíthetjük. Megszórjuk fahéjjal elkevert kristálycukorral, és visszatesszük a sütőbe kb. 15-20 percre.

Tipp: Sütőtökös pitét is süthetünk, ebben a fenti omlós tésztát használjuk a következő töltelékkel. 25 dkg puhára sült tököt összekeverünk 2 ek. mascarponéval vagy krémsajttal, 1-2 ek. barna cukorral és 2 tojás sárgájával, és ezt öntjük a tésztára. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top