Baba

“Ne félj, maci, nem fog fájni!” – Így rendelnek a Teddy doktorok

Önkéntes orvostanhallgatók járják az óvodákat, hogy a gyerekek beteg plüsseinek gyógyítása közben feloldják a fehér köpennyel és az orvosi eszközökkel szembeni félelmet. Átalakított mackók segítségével pedig a kicsik számára is érthetővé teszik a testünk felépítését és a szerveink működését.

“Ne félj, maci, nem fog fájni!” – hangzik el a nagy sürgés-forgás közepette a Süni csoport egyik rendelőnek kialakított asztalánál ez a mondat. Az óvodások a Teddy Maci Kórházban törést rögzítenek, gyulladt fület ápolnak, kullancsot szednek ki, és rengeteg injekciót kiosztanak, a legnagyobb fecskendővel.

Nagy a nyüzsgés a Teddy Maci Kórházban
Nagy a nyüzsgés a Teddy Maci Kórházban

A gyerekek – fehér köpenyben, néhányuk szájmaszkban és gumikesztyűben – egymás szavába vágva kérdezgetik a Teddy doktorokat. “Ez mi?” – lendíti magasba az asztalra kihelyezett játék reflexkalapácsot Tomi, de a válasznak még nem érünk a végére, máris érkezik a következő kérdés.

A gyerekek izgatottságát profi módon kezelő orvostanhallgatók hol egy gézlapot és csipeszt adnak az éppen egy dühös madáron sebet ellátó kisfiú kezébe, hol pedig ellenőrzik a tapsifüles lázát, s közben kérdezgetnek és türelmesen magyaráznak.

Márta segít sebet kötözni
Márta segít sebet kötözni

A rendelés fénypontja, amikor a speciálisan átalakított mackókra kerül sor: cipzárral nyíló mellkasuk és hasuk mögött kihajtható bordák, valamint anyagból varrt, vattával kitömött szervek lapulnak.

A kis piros szívecskét mindenki ismeri, de a többi szerv már nem ismerős az ötévesek többségének. Előkerül egy igazi fonendoszkóp is, amivel mindenki meghallgathatja a szíve dobogását; a gyerekek arca felderül, amint meghallják a ritmust, hangosan utánozni is kezdik: “tatam-tatam”.

Hallod, hogy dobog a szíved? - kérdezi Fanni
Hallod, hogy dobog a szíved? – kérdezi Fanni

A Teddy dokik: Orova Fanni, Ágoston Petra és Ranyák Márta negyedéves hallgatók a Semmelweis Egyetemen, közülük ketten gyermekorvosnak készülnek. A budapesti Teddy Maci Kórháznak nagyjából száz aktív önkéntese van, a közösségi oldalukon jelenleg majd 300 tagot regisztráltak. Az óvodai látogatásokon kívül rendezvényeken, egészségheteken is rendszeresen részt vesznek. Petra szerint ezeken a szülők is aktívak, a speciális maci szerveinek ki-be pakolgatása közben sokszor olyan kérdéseket tesznek fel, amelyeket az orvosaikkal nem tudtak megbeszélni.

“A gyerekek reakciói is változók – meséli Fanni. – A többség nem ijed meg a fehér köpeny láttán, de volt olyan kislány, akit az anyukája ölben hozott be, és ha hozzáértünk, felsírt. Aztán kapott egy fonendoszkópot, hogy hallgassa meg az anyukája szívverését, és onnantól kezdve feloldódott.”

“Viszont a szív világnapján tartott rendezvényen egy testvérpár négyszer-ötször is visszajött a sátrunkhoz félórákra játszani; a végén már mindent tudtak a szervekről. Biztos orvosnak készültek” – említi Petra.

A szívet mindenki felismeri
A szívet mindenki felismeri

 “A foglalkozások alatt sokszor előkerülnek saját élmények – veszi át a szót Márta. – Egy kisfiú behozta a plüssét, és azt mondta, hogy a maci köldöksérves, meg kell műteni. Ekkor az édesanya szólt, hogy nemsokára a kicsire ez a műtét vár.”

“Sajnos olyan történetekkel is találkozunk, amivel hirtelen nem tudunk mit kezdeni. Egy ovis csoportban azt mesélte az egyik kislány, hogy az apukája előző nap kiugrott az ablakon. Mivel nem tűnt zavartnak, ijedtnek, ezért arra gondoltunk, hogy biztos nem történt tragédia. Nem hiszem, hogy ő találta ki a történetet, de valószínűleg földszinti ablak lehetett, mert a gyerek teljesen nyugodtan viselkedett” – emlékszik vissza Petra.

A röntgenképek felismerése is könnyedén ment
A röntgenképek felismerése is könnyedén ment

A Teddy Maci Kórház ötlete skandináv területről származik, ami az Orvostanhallgatók Szervezeteinek Nemzetközi Szövetségén (IFMSA) keresztül terjedt el világszerte. Magyarországon lassan már tíz éve működik a program, egyre nagyobb létszámmal. Budapesten kívül Pécsett, Debrecenben és Szegeden is rendelnek a Teddy doktorok, sőt Orova Fanni azt is elárulta, hogy kisebb településekre is el szoktak látogatni, ha van rá lehetőségük.

A nagyműtét fokozott figyelmet igényel
A nagyműtét fokozott figyelmet igényel

A “rendelés” önkéntes alapon működik: az óvodák időpontot foglalnak (a szabad helyek gyorsan betelnek), majd Fanni meghirdeti a lehetőséget és orvostanhallgatókat keres, akiknek az időpont megfelel. A szemeszterek elején jobban ráérnek; kevesebb a tanulnivaló, lazábbak az órák, és néha egy-egy előadást is kihagynak, de a vizsgaidőszak környékére már nem vállalnak csoportokat.

A speciális macik házilag készülnek: “Minden ősszel macivarró pályázatot írunk ki, amelyre orvostanhallgatók hozzák az átalakított mackóikat – meséli Fanni. – Áfonya maci az egyik legjobb példány, még mandulái is voltak, de van olyan mackónk, aminek a koponyája cipzáras, így megvizsgálható az agy is.”

Áfonya macinak fáj a torka. Hogyan vizsgáljuk meg? - kérdezi Petra
Áfonya macinak fáj a torka. Hogyan vizsgáljuk meg? – kérdezi Petra

Az önkéntes munka jutalma pedig nemcsak a gyerekek öröme, hanem azok a pluszpontok, amelyek év végén akár külföldi csereprogramra is beválthatók. Ugyanis az orvostanhallgatóknak nyaranta egy hónap kötelező szakmai gyakorlaton részt kell venniük. A gyakorlati helyek, lehetőségek hosszú-hosszú listájáról pedig az választ először, akinek a legtöbb pontja gyűlik össze. A pontok az érdemjegyekből, a nyelvvizsgákból, sportegyesületi tagságból és az önkéntes munkából adódnak össze.

A
A “rendelés” végére mindenki orvos akart lenni

Márta, aki már három éve tagja a Teddy Maci Kórháznak, elmondta, hogy a listán nagyon klassz helyek is szerepelnek, ezért nem mindegy, hányadiknak választhatsz. El lehet jutni Brazíliába, Chilébe, vagy akár Thaiföldre is. Külföldi gyakorlatra idén mennek először a lányok: az egy hónapos kötelező sebészet gyakorlatot Márti Lengyelországban, Fanni pedig Hollandiában fogja tölteni. Ráadásul az önéletrajzban is jól mutat a Teddy dokis tapasztalat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top