Baba

Ilyen gyógyszereket szedhetsz szoptatás alatt

A szoptatás alatti gyógyszerszedés sok édesanyának okoz aggodalmat, mert nem tudják, hogy a gyógyszer bekerül-e az anyatejbe és így a baba szervezetébe vagy sem. Ebből a szempontból nézve többféle gyógyszer létezik: vannak, amik egyáltalán nem mutathatók ki az anyatejben, mások elenyésző mértékben vannak jelen, a harmadik csoportba tartozók pedig az ellenjavallt készítmények, amik nagy koncentrációban kerülnek bele az anyatejbe.

Bármennyire is kíméli a család, a kismamával megeshet, hogy megbetegszik, és gyógyszerre lesz szüksége. Ha ilyen helyzet állna elő, akkor lehetőleg ne saját ötletei alapján kezdjen gyógyszert szedni az anyuka, hanem beszélje meg az orvosával a lehetőségeket. Szerencsére számos olyan gyógyszer létezik, ami a kisebb nagyobb bajokra szoptatás mellett is biztonságosan szedhető. Alapszabály azonban az, hogy a lehető legrövidebb ideig tartson a gyógyszeres kúra, és a gyógyszert a szoptatás után vegye be az édesanya.

Ilyen gyógyszereket szedhetsz szoptatás alatt

Sajnos az is előfordulhat, hogy betegség miatt muszáj olyan gyógyszereket szedni, amik nem egyeztethetők össze a szoptatással. Ha csak rövidebb, átmeneti időszakról van szó, akkor előre fejéssel vagy más anyag tejével lehet áthidalni ezeket a napokat. Végső esetben a baba érdekében abba kell hagyni a szoptatást – ez nem az anya hibája, és ezért ne vádolja magát –, és a védőnő segítségével beszerzett más anya tejével vagy tápszerrel kell tovább táplálni a kicsit. Ha az érzelmi kötődés erős, és az anya sokat dédelgeti, ölelgeti a kicsinyét, gyakran veszi a mellkasára és összebújik vele, a pici minden különösebb probléma nélkül átvészeli ezt az időszakot, és egészségesen fejlődik majd.

Láz- és fájdalomcsillapítás

Szoptatás alatt a legbiztonságosabbnak tartott hatóanyag az ibuprofén, amely lázra, fájdalomcsillapításra is kiválóan megfelel, de emellett gyulladáscsökkentő hatása is van. Nemcsak az anyák, de a kisbabáknál is alkalmazható ez az anyag fájdalom- és lázcsillapításra, és ha az orvos előírásait betartva szedjük, a szoptatást nem kell felfüggeszteni. Szoptató anyák számára különféle gyógyszerformákban – például filmtabletta, granulátum – recept nélkül is megvásárolható. Egyszeri dózisa 200-600 mg, a napi dózisnál az 1600 mg-os mennyiséget nem ajánlott túllépni.
A láz csillapítására a szoptatás ideje alatt a paracetamoltartalmú készítmények is biztonságosan szedhetők. Arra azonban figyeljünk, hogy semmiképpen ne szedjünk olyan komplex készítményt, amiben a paracetamol mellett egyéb hatóanyagok is találhatók. A csak paracetamol hatóanyagú gyógyszereket naponta legfeljebb 4-6 óránként szedjük és alkalmanként 2 tablettánál ne vegyünk be többet. Nem ajánlott viszont a paracetamol azoknak az anyáknak, akiknek vese- vagy májbetegségük van.
A harmadik, igen gyakori hatóanyag fájdalomcsillapításra a diklofenak. Ez az anyag már a kockázatosabb kategóriába tartozik: szedése rövid ideig elfogadható, és alkalomszerűen megengedett, de a rendszeres diklofenakszedés szoptatási időszakban kifejezetten ellenjavallott.

Szoptatás lázasan

Sok anya aggódik azért is, hogy vajon ha lázasan szoptat, az nem árt-e a kisbabának. A választ nagyon könnyen megadhatjuk: nem árt. A láz csupán tünet, nem betegség, ami a babának semmilyen kárt nem okoz és az anyatejen sem változtat semmit. Annak viszont már érdemes lenne utánajárni, hogy mitől lázas az anya. Ez lehet egy mellgyulladás jele is, ami viszont már nagyobb figyelmet érdemel, és befolyásolhatja a szoptatás menetét – de még ebben az esetben sem kell a szoptatást abbahagyni, sőt a gyógyulás és a baba egészsége érdekében is folytatni kell.
Ugyan ez a helyzet akkor is, ha például influenza áll a láz hátterében. Ezt a vírusos betegséget a baba a szoptatástól függetlenül is elkaphatja, viszont ha elválasztja az anya arra az időre, amíg ő maga influenzás, a babát egy sor olyan értékes tápanyagtól fosztja meg, ami éppen a baba védekezőképességét, immunrendszerét erősíti. A legtöbb fertőzéses megbetegedésnél ugyanez a helyzet: a kórokozók valószínűleg már azelőtt bejutottak a baba szervezetébe is, hogy az anyán a betegség első jelei mutatkoztak, viszont a gyermek tényleges megbetegedése ellen a legjobb védekezés a szoptatás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top