Baba

12 tanács tapasztalt lányos apáktól kezdőknek

Apja szeme fénye, dédelgetett hercegkisasszony, később aztán puskával üldözött udvarlók. A Huffington Post veterán lányos apukáktól kért tanácsot kezdőknek. Megható és praktikus válaszok.

1. “Tedd a cinkostársaddá. Vegyél neki nyugodtan autókat, képregényeket és engedd neki, hogy kifesse a lábkörmeidet. Táncolj vele, amikor csak lehet, és mindig hallgasd meg, amit mondani akar.” (Bren Trentelman)

2. “Mindig, amikor azt mondja valamire, hogy »ez fiúknak való«, fogd magad és tanítsd meg neki, hogy ő is meg tudja csinálni. Neveld úgy, hogy ne határolódjon el a férfiaktól, hanem inkább legyen független, erős, ne kelljen függenie majd senkitől. Emellett pedig mosogass el, mosd ki a ruhákat, főzz, kertészkedj, adj anyának szabadidőt, gyűjts a lányoddal bogarakat és gyíkokat, vegyél egy trambulint és babamedencét, legyen kutyája vagy macskája, esetleg mindkettő, vezess lehúzott ablakokkal… Olvass neki sokat, hagyd, hogy lenyírja a szakálladat, támogasd, és kérdezd az érzéseiről.” (Stephen Hood)

3. “Hagyd, hogy olyan legyen, amilyen. Legyél vele őszinte az életről. A rosszat és a jót is meséld el neki. Öleld meg, amikor sír. Élvezz minden együtt töltött pillanatot.” (Graham Isaacson)

4. “Neveld úgy, hogy tudja, nincsenek a nőisége miatt korlátai, határai, és képes lehet bármire, amit elhatároz az életben.” (James Guerry)

12 tanács tapasztalt apukáktól friss lányos apáknak

5. “Most már a tiéd a megtiszteltetés, hogy erős, bátor és fantasztikus embert nevelj a lányodból – és hogy megszerettesd vele a focit és a Csillagok háborúját.” (Michael Marcinko)

6. “Örülj annak, ami itt és most van… Amikor megszületik a lányod, a szíved annyira telítődik az iránta érzett szeretettel, hogy alig bírod magadban tartani. E mellé pedig mérhetetlenül szeretnéd megvédeni őt a világ minden bajától. Félteni fogod az élet kihívásaitól, amikkel majd szembe kell néznie. A legjobb tanácsom, hogy hagyd abba az aggódást. Élvezd azt, ami van. Amikor szembetalálja magát majd valamilyen nehézséggel, tudni fogod, hogyan segíts neki. De most inkább csak örülj annak a pillanatnak, amit épp együtt töltötök.” (Charles D. Johnson)

7. “Ne hagyd, hogy azt gondolja, apától félni kell. Inkább tanítsd meg neki, hogyan fogadja el és tisztelje saját magát. Tanítsd meg neki, hogyan legyen önbizalma. Tanítsd meg, hogy szeresse a testét. Mindig dicsérd, hogy mennyire szép, akármi is történik.” (Chris Miller)

12 tanács tapasztalt apukáktól friss lányos apáknak

8. “Öleld meg. Puszild meg. Mutasd ki neki, milyen sokat jelent neked már az első naptól fogva. Hagyd, hogy kibontakoztassa a saját képességeit. Mutasd meg neki, hogy apa az, aki biztonságot nyújt, és hogy az ő döntései ugyanolyan fontosak számodra, mint a saját döntéseid.” (Mike Reynolds)

9. “Kérdezd meg a feleségedet, neki mi hiányzott gyerekkorában a saját apukájával kapcsolatban. Tanulj belőle, és ne kövesd el azokat a hibákat, amiket az apósod a feleségeddel. Nemcsak a lányodat tudod így jobban, helyesen szeretni, hanem a feleségeddel is jobbá teheted a kapcsolatodat.” (Darrel Humphrey)

10. “Ölelgesd őt, amennyit csak lehet, mert az első év elrepül egy pillanat alatt.” (Jared Porter)

11. “Tanítsd őt szeretetre és tiszteletre, ne csak mások iránt, hanem saját maga iránt is. Mutasd meg neki, hogyan kell egy férfinak bánni a nőkkel, légy te a példa, ahogy a feleségeddel viselkedsz. Ahogy idősebbé válik, tanítsd jó ítélőképességre. De a legfontosabb, hogy tanulja meg, hogy mindegy, mi történik, rád mindig számíthat majd, és mindig szeretni fogod. Élvezd ki ezt a gyönyörű időszakot, amíg ilyen pici, mert gyorsan elszaladnak az évek.” (David Bower)

12. “Öleld szorosan magadhoz, még csak ne is pislogj – az életed legszebb útja áll előtted.” (John Snider)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top