Baba

Így szoptathatsz a legtovább!

A hosszú ideig tartó szoptatási korszaknak számos előnye van. A mai tudományos álláspont szerint is legalább 6 hónapos koráig egyáltalán nem kell a babának másfajta táplálékkal találkozni, de vannak elméletek, amik úgy vélik, hogy a természetes az lenne, ha a gyermek legalább 2,5 éves koráig, de akár 3 éves kora felett is még szophatna. Ha úgy gondolod, hogy hasznos mindkettőtöknek és meg is oldható az, hogy sokáig szoptass, akkor ezeket a tanácsokat érdemes megfontolnod. Segítségükkel a szoptatás időszaka hosszabbra nyújtható.
Így szoptathatsz a legtovább

1. Akkor szoptass, amikor a baba szeretné 

Már meghaladott szoptatási dogma, de még mindig nagyon sokan alkalmazzák a menetrendszerinti etetést a babáknál. Eszerint rendszeres időközönként, egy mellből és legfeljebb 20 percig szabad szoptatni. Ez azonban óriási tévedés, és nem szolgálja a csecsemő érdekeit. Minden kisbaba más, így az igényeik is eltérőek, ezért a szoptatást is ezekhez az igényekhez kell igazítani. Ha nem így teszünk, azzal gyakorlatilag leszoktatjuk a babát, elvesszük a kedvét a szopástól. A szoptatás ezen kívül nem csak a baba etetésére jó, hanem hozzájárul a baba jó közérzetéhez, nyugalmához, érzelmi biztonságához, ezért sokszor nem is az éhség miatt kérik a cicit, hanem más igényeiket akarják kielégíteni. Mindig figyeljünk tehát ezekre az igényekre, és ne tagadjuk meg a picitől, hogy kielégíthesse őket!

2. Ne kezdd el túl korán a hozzátáplálást
Az első hat hónapban tökéletes és elegendő táplálék a babák számára az anyatej, és ha csak nincs valamilyen problémájuk, semmiféle más táplálékot nem kell nekik adni. Ha viszont túl hamar elkezdjük hozzászoktatni a babát más ételekhez, akkor elszokik a tejtől, egyre kevesebbet szopik, aminek következtében az anya teje is egyre kevesebb lesz. Ha sokáig szeretnénk a baba és a saját érdekünkben szoptatni, akkor a hozzátáplálást minél később kezdjük meg!

3. Ne aggódj a tejed miatt
Sok édesanya tejtermelése azért csökken vagy apad el, mert pszichét gátak alakulnak ki nála, és túl sokat aggodalmaskodik azon, hogy vajon elég, és elég jó-e a teje a babának. Nem kell ezen rágódni, mert a természet itt is nagyon okosan elrendezett mindent: anélkül, hogy bármilyen módon közbeavatkoznánk, az anyának minidig olyan a teje, ami a baba életkorának és szükségleteinek éppen megfelelő! Például az az édesanya, aki koraszülöttet hoz a világra, éppen olyan tejet fog adni, mint amilyen az ilyen, sérülékeny picinek szükséges, idősebb korban pedig a tej összetétele a baba fejlődési állapota szerint megváltozik. Ha vizesnek vagy túl zsírosnak látod, az azt jelenti, hogy a kicsinek éppen erre van szüksége. Bízz a testedben és a babában, aggodalomra nincs ok!

4. Szoptass éjszaka is

A tej termelése közgazdasági alapelven működik: ha van kereslet, van tej, ha nincs igény rá, akkor a tejtermelés csökken. Ha gyakran szoptatod a babát, az jelzés a szervezetednek, hogy folyamatosan kell gondoskodnia a tejutánpótlásról, de ha ritkulnak a szoptatások, a tej termelése is “ellustul”. Ezért érdemes éjszaka is szoptatni, hogy két etetés között ne teljen el túl sok idő, és a tejtermelő rendszer aktív maradjon.

5. Ne használj cumit, cumisüveget és bimbóvédőt
Ezek a kiegészítők elvonják a figyelmét a ciciről, és csökkentik benne az igényt, hogy a szopási ingerét az édesanya melléből elégítse ki. Ezért ritkulnak a szopások, és az anya tejtermelése is csökken. A cumi és a többi eszköz ráadásul átalakítja a szopási reflexet, és hatásukra az is megeshet néha, hogy a baba egyszerűen elfelejti, hogyan kell mellből szopni. Ha hosszú ideig szeretnél szoptatni, érdemes ezt a reflexet nem bolygatni.

6. Probléma esetén fordulj szakemberhez
Sok kismama azért hagyja abba a szoptatást, mert kellemetlenségek jelentkeznek, és inkább lemond a természetes táplálásról. A legtöbb esetben azonban ezek orvosolható, átmeneti problémák, amiket minél hamarabb ismerünk fel, és “viszünk” orvos elé, annál hamarabb túl lehetünk rajta. Fordulj tehát szakemberhez, ha gondjaid vannak, hogy mihamarabb visszatérhessetek a picivel a normális kerékvágásba, és folytathassa kedvére a szopást.

Így szoptathatsz a legtovább

Tévhitek a hosszú szoptatással kapcsolatban

Sokan azért nem merik vagy akarják vállalni a hosszú szoptatást, mert különféle tévhiteken alapuló ellenérveket hallottak, vagy olvastak. A legjellemzőbb tévhitek és városi legendák szerint a hosszú ideig tartó szoptatás
– elkényezteti a gyereket
– pszichoszexuális fejlődése szempontjából káros
– egyéves kor felett haszontalan a babának az anyatej
– rosszat tesz az anya egészségének
– túlzottan függeni fog az anyjától a gyermek.
Ha ezek miatt aggódsz, akkor megnyugtatunk: nem igazak ezek az állítások, sőt éppen az ellenkezője a jellemző mindegyikre. Úgyhogy szoptass bátran, sokáig, és ne hallgassa vészmadarakra!

Érvek a hosszú szoptatás mellett

Hátrányáról szinte egyáltalán nem tudunk, viszont számos előnye van a hosszú ideig tartó szoptatásnak mind a babára, mid az anyára nézve. Ezek azok:

– Csökken az esélye a petefészek-, mell- és méhnyak rák kialakulásának
– Egészségesebbek, erősebbek a tovább szoptatott babák: jobb a látásélességük, magasabb az IQ-juk, erősebbek a fogaik, ritkább náluk a légúti megbetegedés, alacsonyabb felnőtt korban a koleszterinszintjük, kevésbé fogékonyak az ételallergiákra, csökken a gyermekkori rák- és cukorbetegség kialakulásának kockázata
– Kevésbé hízik el a szoptató kismama
– Kisebb a depresszió kialakulásának esélye a kismamáknál
– Jót tesz az anya csontjai szilárdságának, hasznos az idősebb kori csontritkulás ellen
– Csökkenti a szívbetegség és a II típusú cukorbetegség kockázatát az édesanyáknál

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top