Baba

Mit nassolhat egy szoptatós anya?

A nassolás után vágy rendszerint nem az éhségből fakad, sokkal inkább érzelmi és lelki szükségletek és az unalom hajtja az ember, hogy időről időre bekapjon valami finomságot. A kismamáknál különösen gyakori, hogy rájuk tör ilyen kívánósság, amit nem bűn kielégíteni, de azért nem árt mértéket tartatni benne. Lássuk, mik azok a nasik, amik kifejezetten szoptatós anyukáknak valók!

Van, aki unalmában rágcsál folyton valamit, más a szeretethiányát igyekszik pótolni egy kis édességgel, és vannak, akiknél a nassolás a helytelen táplálkozás egyenes következménye. Egyik eset sem kifejezetten ideális, és különösen nem az, ha egy szoptatós kismamáról van szó, de azért lássuk be: időnként muszáj egy kis nyalánksággal kényeztetni magunkat. Baj akkor van, ha ezt túlzásba visszük. A csecsemőt gondozó anyák ugyanis eleve hajlamosak rá, hogy hízzanak, és többet egyenek a kelleténél, mondván, hogy ilyenkor a baba miatt szükség van rá. Ez az utóbbi elképzelés viszont csak városi legenda, aminek nincs alapja: a szoptatós anyáknak ugyanis a terhességhez képest legfeljebb 5-700 kalóriával kell többet enniük. Ez körülbelül 2,5 virslinek felel meg kenyér, ketchup és mustár nélkül. Ha nasiban számoljuk, akkor ez 200 gramm aszalt sárgabarack, 120 gramm gumicukor, másfél mártott, mézes csokiszelet, vagy 100 gramm natúr chips. Tehát egyáltalán nem sok.

Mit nassolhat egy szoptatós anya?

Tekintve, hogy ezek az iménti nasik nem túl táplálóak, csupán az élvezeti és a kalóriaértékük nagy, olyan finomságokat érdemes választanunk, amelyekben kevesebb a kalória és több a tápérték. Ha okosan csináljuk, a nassolást a napi étkezések részévé tehetjük, és azt a bizonyos 5-700 kalóriát, amire szoptatás alatt szükségünk van, nemcsak hasznos, de élvezetes ételek képében is elfogyaszthatjuk. Lássuk hát, mit és mennyit nassoljunk szoptatás alatt úgy, hogy az egészségünk, a karcsúságunk és a jó kedélyünk is megmaradjon!

Nasitippek

Az elsődleges tipp, hogy a nassolást emeljük be a rendszeres étkezések közé. Ezzel a bűntudatunk is elillan, és ráadásul jót teszünk vele a szervezetünknek. Egy szoptatós anyának gyakran, naponta négy-öt alkalommal, de akár még többször kell ennie, hogy a saját szervezete szükségleteit kielégítse, és a babáját jól tudja táplálni. Tegyük fel, hogy ideális esetben naponta 6 alkalommal eszünk: reggel negyed nyolckor reggelit, aztán fél tízkor és 11-kor tízóraiféleséget, majd 1 órakor ebédet, 3-kor korai uzsonnát, és fél hatkor vacsorát. Átlagban tehát majdnem kétóránként fogyasztunk valamit. Ezekből az étkezésekből a reggeli, az ebéd és a vacsora kiadósabb, hármat pedig nyugodtan áldozhatunk a tápláló, egészséges nassolás oltárán. Kedvünk szerint állíthatunk össze finomabbnál finomabb fogásokat erre a három étkezésre a következő alapanyagokból, amelyek mind jótékonyan járulnak hozzá a kismama szervezetének működéséhez, és egyúttal első osztályú nassolni valók is: eper, málna, alma, áfonya, avokádó, kókusz, dinnye és gyakorlatilag bármilyen gyümölcs, csicseriborsó, olívabogyó, sajtok, mandula, dió, mogyoró. A sort még hosszan lehetne folytatni, de ehelyett inkább mutatunk három olyan kombinációt ezekből az ételekből, amelyek garantáltan kielégítik az ínyenc nassolók vágyait is és még egészségesek is ráadásul.

Gyümölcssmoothie

Ez a “Kaliforniai Napfény Smoothie” fantázianévre keresztelt ital igazán fincsi – ráadásul 7 gramm rostot és csak 137 kalóriát tartalmaz. Elkészíteni is pofonegyszerű: csak össze kell turmixolni hozzá 10 epret, 1 narancsot, 1/2 banánt, 1 csésze jeget és némi vizet.

Mit nassolhat egy szoptatós anya?

Mediterrán sajttál

Ezt az egyszerű előételt gyorsan összeállíthatjátok a hűtőben tárolt alapanyagokból. Az olajbogyó, szőlő, paradicsom, kapribogyó és fetasajt mellé egy kis szezámos ropogós, friss oregánó és lila hagyma dukál.

Avokádós pirítós

És még nem beszéltünk akkor azokról a lehetőségekről, amik a joghurt és gyümölcsök kombinációjába rejlenek, nem említettük a kekszes kókuszos golyók mennyei ízorgiáját és egy sor más fogást, amik a fenti egészséges alapanyagokból összehozhatók. A jótékony nassolás tényleg csak elszánás és fantázia kérdése!

Mit tehetsz a nassolás ellen

Nem mindenkinek megy könnyen azonban, hogy feladja azokat az élvezeteket és örömöket, amiket a tiltott, kóros nassolás nyújt neki. Ilyenkor tanácsos, ha megpróbál kicsit a jelenség mögé nézni, és megkeresni annak okait, hátha könnyebben meg tud szabadulni ettől a szenvedélytől. Rendszerint lelki problémák állnak a nassolás hátterében: kapcsolataink kiüresedése, frusztráltság, mellőzöttség, szeretethiány és hasonló dolgok indítják a nők többségét arra, hogy a nassolásba meneküljön. Elemezd ki egy kicsit az életed, találd meg, hogy mi az, ami nem kielégítő benne számodra, ami fáj, ami nyomaszt, ami szorongásokat okoz, és próbálj változtatni ezeken a körülményeken. Ha másként nem egy, kérj segítséget szakembertől.

Mit nassolhat egy szoptatós anya?

A másik jellemző kiváltó oka a nassolási kényszernek egészen gyakorlati: a helytelen táplálkozás miatt a szervezetünk követeli, hogy gyorsan valami finom ízbombát dobjunk be. A gyors és hirtelen vércukorszint-emelkedést okozó ételek, italok fogyasztása után ugyanis a vércukorszint pár óra múlva a kiinduló szint aláesik, amit éhségként érzünk, holott valójában a szervezetnek nincs szüksége újabb tápanyagokra és energiaforrásra. Jellemzően a tésztás, burgonyás ételek, a cukorban gazdag, élelmi rostban szegény sütemények, mértéktelen vasárnapi és ünnepi ebédek után jelentkezik ez a tünet, aminek ha nem állunk ellen, rálépünk a hízás útjára és nasifüggővé válunk. Ha viszont kevesebbet, változatosabban, rendszeresen és egészségesen táplálkozik valaki – vagyis úgy, ahogy a fentiekben tanácsoltuk –, akkor a nassolási kényszere is elmúlik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top