Baba

12 dolog, amit tudnod kell az önbizalom-hiányos anyukákról

"Nem vagyok elég jó" – ez a makacs gondolat kúszik minden reggel és lefekvés előtt egy önbizalom-hiányos ember fejébe. Ha anyuka az illető, akkor ez még kiegészül egyfajta önmagát megkérdőjelező gondolatsorral is, amiben úgy érzi, hogy mint anya, állandóan kudarcot vall.

 Az anyukák élete amúgy is tele van bizonytalansággal és rengeteg döntési – azaz rontási – helyzettel, ami azt jelenti egy önbizalom-problémával küzdő nő esetében, hogy szinte percről percre kell magát végigrugdosnia a napon, hogy merjen anyának lenni egyáltalán. Önmagunkban kételkedni az egyik legnagyobb átok, mert a saját belső hangunktól a legnehezebb megszabadulni.

Ők az ösztöneikben kételkednek, és nem mernek hallgatni saját magukra, sem pedig a megérzéseikre a gyerekekkel kapcsolatban.

Úgy érzik, alkalmatlanok nagyjából bármire. Az alacsony önértékelésű nők sokszor még azt is nehezen döntik el, hogy mit vegyenek fel reggelente, azt meg pláne, hogy mit adjanak a gyerekre. Vajon megfázik, melege lesz, napszúrást kap, lefagy a lábujja?

Önmagában is nagyon nehéz egy anyukának, ha ezeket az állandó ördögi köröket rója, mi, a környezet, ne tegyünk még rá egy lapáttal. Inkább bátorítsuk és hagyjuk ki őt az állandó anyaság körüli versenyből és csatákból. Íme 12 dolog, amit tudnod kell az alacsony önértékelésű anyukákról – és emberekről úgy általában –, hogy jobban megértsd őket és kellő empátiával tudj közeledni feléjük.

1. Megtesznek minden tőlük telhetőt

Egyszer azt hallottam, hogy szülővé válni olyan, mintha kiugranál egy száguldó vonatból, miközben megpróbálsz nem meghalni. Ennél azért kicsit árnyaltabb a kép szerintem, de az az egy biztos, hogy embert próbáló feladat. Mind megtesszük, ami tőlünk telik, ami az egyikünk erőssége, az a másikunk gyengéje. Aki önbizalom-hiányos, mindenhol ítélkező anyukákat lát maga körül, annak nem kell még tovább rombolnunk a saját anyaságába vetett hitét. Hagyjuk az anyák közti háborúskodást, és ne szóljuk meg a háta mögött, ha épp ferdén áll a gyerekén a sapka.

2. A gyakorlat teszi a mestert

Ahogy a gyerekek is úgy tanulnak meg járni, hogy előtte nyolcmilliószor hasra esnek, úgy az anyukáknak is kell idő és gyakorlás, hogy anyává váljanak. Nem könnyű folyamat, de egyre jobbá válik benne mindenki, aki gyakorolja. Önbizalom-hiányos anyatársunknak segítsünk, hogy meglássa az alagút végén a fényt, öntsünk bele reményt, hogy menni fog ez neki is, még ha esetleg ma kudarc is érte a gyereknevelés terén.

12 dolog, amit tudnod kell az önbizalomhiányos anyukákról

3. Szeretnék, ha lennének a gyereküknek barátai, még ha nekik nincs is sok

Pici korban ahhoz, hogy a gyerekeknek legyen barátja, az kell, hogy az anyukák jóban legyenek. Hogy legyen kivel játszótérre menni, egymáshoz átugrani játszódélutánra, hogy ott érezzék jól magukat együtt anyukák és gyerekeik. Értelemszerűen azoknak az anyukáknak, akik nincsenek magabiztosságuk tetőfokán, ez nehezen megy. Segítsük őket, legyünk barátságosak azokkal is, akik amúgy magányos farkasnak tűnnek messziről. Ki tudja, lehet, hogy csak egy kis kedvességre van szükségük, mi pedig egy új barátra lelünk.

4. Másokkal beszélgetni néha fájdalmas

Észrevetted már azokat az anyukákat, akik inkább egyedül üldögélnek a játszótéren, és nem csatlakoznak a szülőkhöz? Van, hogy azért teszik, mert tényleg nem akarnak senkivel sem csacsogni, és ilyen fajták, de azért a többségüknek inkább csak egy kedves szóra van szüksége. Ha csak ráköszönünk, már jó érzéssel tölti majd el, hogy észrevették a jelenlétét mások is.

5. Csak szeretnék, ha ők is részt vehetnének a csapatban

Talán nem is tudatosult még benned, de amit a Facebookon posztolsz, az hatással van másokra. Mikor az önbizalom-hiányos anyuka ismerősök látják, hogy más anyukákkal ebédelsz vagy játszódélutánt tartotok épp, azt érezhetik, hogy rájuk nincs szükség. Pedig ők is szeretnének a társaság tagjai közé tartozni, csak nem olyan könnyű nekik csatlakozni kérés nélkül vagy kezdeményezni egy találkozót.

12 dolog, amit tudnod kell az önbizalomhiányos anyukákról

6. Sikeres gyerekeket szeretnének, még ha önmagukat csődtömegnek is érzik

Annak, aki az önbizalmával küzd, minden nap kihívás. Néha már az ágyból kikelés is nehézséget okoz. Ettől még ugyanúgy a legjobbat akarják a gyerekeiknek: hogy boldogok legyenek és sikeresek. A legutolsó, amit kívánnának a gyerekeiknek, az az érzés, amit ők átélnek napról napra.

7. Nehezen motiválják magukat

Mi értelme bárminek is, ha minden rosszul sül el? Motivációt találni a cselekvéshez önbizalom nélkül komoly nehézséget okoz. Nem arról van szó, hogy ők ne akarnának elmenni a gyereked szülinapi partijára, egyszerűen csak nehezen veszik rá magukat, hogy emberek közé menjenek, félnek tőle, hogy majd elítélik őket tökéletlenségük miatt.

8. Ne analizáld őket

Sokszor a hozzájuk legközelebb állók kezdik analizálni a kis önbizalomúakat, jó szándékból, segítő szándékkal. Meg akarják fejteni a probléma gyökerét, hogy megoldást találjanak rá, és kihúzzák barátnőjüket a gödörből. A szavak és az analizálás azonban nem segítenek, a pozitív tettek annál inkább. Analizálás helyett cselekedjünk úgy, hogy jól érezzék magukat tőle, hogy lássák az élet napos oldalát.

12 dolog, amit tudnod kell az önbizalomhiányos anyukákról

9. A nagy társaság ijesztő lehet

Alacsony önértékeléssel kifejezetten kényelmetlen lehet egy nagy összejövetel. A félelem, hogy valamiért szégyent hoznak a saját fejükre nagyközönség előtt, túl nagy lehet. Ha közösen vesztek részt egy buliban, gyerekzsúron, bátran csatlakozz olyan anyukához, aki egyedül van, örülni fog neki, hogy a félelmei miatt mégsem kell magányosan töltenie azt a pár órát.

10. Nem a pozitív gondolkodáson múlik

Néha elég egy aranyos macskás videó, hogy mosolyra derüljünk, de az önbizalom kérdése ennél nehezebb dió. Szól az önszeretetről és az abban való bizalomról, hogy meg tudjuk oldani a napi feladatokat. Az alacsony önbecsülés azt jelenti, hogy valaki folyton másokhoz hasonlítja magát és negatívan jön ki az összehasonlításból. Pozitív gondolkodásra biztatni az ilyen embereket remek dolog, de nem lesz tőle több önbizalma, hiszen ez nem elhatározás kérdése, sokkal inkább tanulási folyamat.

11. Félelem az ítélkezéstől

Mindannyian hibázunk néha, egyikünk sem tökéletes. A jó anyaságnak nincs egy szent útja, amit mindenkinek követnie kell, hanem ezeregy módon megvalósítható. A nők amúgy túl sokat érzik azt, hogy mások elítélik őket a hajuk, ruhájuk, alakjuk miatt, semmi szükség még arra is, hogy anyaként azért dobálják meg egymást kővel, hogy hogyan etetik a gyereküket, miben szállítják, vagy hogy úgy döntenek, hogy visszamennek dolgozni, esetleg otthon maradnak. Mindenkinek a saját életét kell élnie, és ha az anyukák abbahagynák egymás zrikálását, sokkal boldogabb életünk lehetne. Önbizalommal és anélkül is.

12 dolog, amit tudnod kell az önbizalomhiányos anyukákról

12. Pár kedves szó sokat jelent

Az önbizalom-hiányos anyukák szeretnék, ha tudnád, hogy a legkisebb dolgok hozhatják a legnagyobb változásokat. Talán az emberek nem emlékeznek minden szavadra pontosan, de azt sosem felejtik el, hogy milyen érzést váltottál ki belőlük. Mindannyiunknak megvannak a maga küzdelmei, aki pedig az önszeretet hiányával küzd, annak mindenkinél jobban szüksége van barátokra. Legközelebb, ha találkozol vele, kérdezd meg, hogy érzi magát, és legyél vele kedves, az egész napját bearanyozhatod vele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top