Baba

Az első gyerek születése olyan érzés a szülőknek, mint egy haláleset – új tanulmány

Kiderült, hogy amikor megszületik az első gyermek, akkor általános jelenség, hogy úgy éreznek a szülők, mintha meghalt volna egy hozzátartozójuk, elváltak vagy kirúgták volna őket.

A Demography újságban közölték annak a kutatásnak az eredményeit, amit 2016 olyan gyermektelen párral végeztek, akiknek két éven belül született az első gyermekük. Azt az eredményt kapták, hogy a szülés utáni első év a szülők számára érzelmileg rosszabb, mint mikor meghal valakijük, elválnak vagy kirúgják őket. A kutatásban részt vevő párokat arra kérték, hogy egy 0-tól (teljesen elégedetlen) 10-ig (teljesen elégedett) terjedő skálán jellemezzék az érzelmeiket erre a kérdésre:

“Mindent figyelembe véve mennyire elégedett az életével?”

Azért nem direkt a gyerek körüli érzésekre kérdeztek rá, mert ahogy a kutatók elmondták, általánosságban könnyebben leírják a párok a negatív érzelmeiket, míg ha rosszat mondanának a gyerekükről, rossz szülőnek éreznék magukat – tabunak számít a negativitás a gyerekek körül.

A kutatás célja az volt, hogy felderítsék a régóta fennálló alacsony születésszám okát Németországban. Közel 40 éve tart az a tendencia, hogy a párok házasságkötéskor két gyermeket terveznek általában, de végül nem vállalnak többet egynél (pontosan 1,5 gyerek/nő az adat). Az találták a kutatás során, hogy a legtöbb pár boldogan tervezte az első gyermekét, a szülés előtt az elégedettségük maximális volt, szülés után azonban radikálisan megváltozott a véleményük az életükről.

Az első gyerek születése olyan érzés a szülőknek, mint egy haláleset - új tanulmány

A részt vevő párok 30 százaléka maradt elégedett és boldog a szülés után, a többiek boldogsága azonban csökkent az első és második évben. Átlagban a boldogságuk 1,6 egységnyivel esett. Összehasonlításképp előző tanulmányok alapján: a válás átlagosan 0,6 egységnyi, a kirúgás és a partner halála 1 egységnyi boldogságcsökkenéshez vezet.

Ezek alapján tehát a gyerekszületés rosszabb hatással van a boldogságérzetre a többségnél, mint egyéb sorsfordító, határozottan negatív események. Ennek hatására sok szülő úgy dönt, hogy nem vállal második gyermeket inkább. Azt találták, hogy ez a hatás erősebb azoknál, akik harmincon túl vállalták az első gyermeket, és magasan képzettek.

Háromféle ok szerepel a tanulmányban, hogy miért nem vállalnak több gyereket a szülők:

  1. Az anyák fizikai fájdalommal és a munka hiányával küzdöttek, míg az apukák aggódtak a feleségük egészségi állapotáért.
  2. A szülés körül adódott komplikációk miatt.
  3. A gyerekneveléssel kapcsolatos folyamatos stresszt nehezen viselték. A szoptatás körüli gondokat, alvásmegvonást, depressziót, elmagányosodást és kapcsolati problémákat jelölték meg indokként.

A kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy azokban az országokban, ahol aggasztó a népesség csökkenése, nem születik elég gyerek, több lelki, nevelési támogatásra lenne szükségük a friss szülőknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top