Baba

5 babás pillanat, amit engedj át apának

Szívmelengető, mikor látod életed párját a babátokkal játszani? Persze, hogy az. Az egyik legjobb dolog, ha nézheted, ahogy apa babázik. Anyaként talán kicsit segíteni is akarsz, hogy a férjed egyre jobban kötődjön a gyermeketekhez.

Ezért is van az, hogy az ő közös idejük értékes és fontos idő a ti kapcsolatotok szempontjából is. Ha a gyermeked és a párod jóban van, akkor sokkal könnyebb férj-feleségként is jóban lenni, hiszen nincs szükség a későbbiekben arra, hogy a villámhárító szerepet magadra vállald a családban. Íme pár dolog, amivel babakorban már segíthetsz nekik, hogy jó apa-gyermek kapcsolat alakuljon ki közöttük.

Vond be apát az etetésbe

A szoptatás persze csak az anya és a baba dolga, ebben nehéz apának részt venni, hacsak éjjel néha be nem segít azzal, hogy a lefejt tejet ő adja a babának, hogy anya aludhasson. Viszont a hozzátáplálásban már aktívan bevonható, a vacsorára való pépet már nyugodt szívvel adhatja ő neki, miután hazaért a munkából. A baba egyik étkezése legyen csak apáé, ilyenkor ne szólj bele inkább, hogyan eteti, hagyd meg neki a döntés jogát.

Pihenjen a baba minél többet apa mellkasán

Az újszülöttkor többek között azért csodás, mert a babád eszik és alszik, na jó, kakil is, de nekünk most csak az alvás kell. Szoptatás után add oda apának büfiztetésre a babát, és hagyd, hogy ott aludjon az ő mellkasán addig, amíg mindkettőjüknek jólesik. Egyrészt ezzel elősegíted a férjedben a kötődés kialakulását, másrészt így van egy kis szabadidőd, hogy kicsit magadra figyelj.

6 babás pillanat, amit engedj át apának

A fürdetés legyen apás esemény

Nem minden pici babára jellemző, hogy szeretne a kádban ázni, de azért mégis, a fürdetés kifejezetten apás dolog. Később, úgy 8 hónapos korától pedig már szórakoztató is játszani vele a kádban, úgyhogy főleg jó, ha apának jut ez a vicces feladat.

Vond be a reggeli rutinba

A babák általában nem azok a hétalvó fajták, úgyhogy valószínűleg a tiéd is felébred korán, amikor a férjed is készülődik a munkahelyére. Ilyenkor adj nekik pár percet, mondjuk nyugodtan lehet a reggeli öltöztetés apa feladata, amíg te is összeszed magad. Ezek a reggeli percek értékesek az apák számára általában, sokkal jobb kedvvel indulnak munkába, ha előtte kicsit babázhatnak.

Engedd apának és a babának, hogy kialakítsák a saját szokásaikat

Anyaként – meg úgy egyáltalán, nőként – szeretjük kézben tartani a dolgokat, irányítani a családi életet. Ha te is ilyen vagy, akkor itt az ideje, hogy pár dologban elengedd magad, és hagyd őket, hogy saját szokásaik legyenek. Lehet ez közös könyvlapozgatás – a baba esetében nyálazás –, pocakpuszilgatás vagy csak karácsonyfa-bámulás kettesben: mindegyik fontos időtöltéssé válhat, ami csak az övék, és még jobban összehozza őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top