Baba

A szexuális felvilágosítást már kétéves korban el kellene kezdeni

A szülők gyakran nem tudják, hogy mikor és hogyan világosítsák fel a gyermekeiket arról, hogyan készül a kisbaba. Az nem számít felvilágosításnak, hogy "majd rájön magától", vagy ha magára hagyjuk egy felvilágosító könyvvel.

Van ennek egy sokkal egyszerűbb és természetesebb útja, mint rákészülni a Nagy Beszélgetésre, amelynek során mindenki kínosan feszeng, és alig várja gyerek és szülő is, hogy véget érjen. Már egészen pici korukban, kétévesen el lehet kezdeni fokozatosan a szexuális felvilágosítást azzal, hogy a szexualitást az élet normális részének tekintjük, és minden testükre, nemi különbségekre feltett kérdéseikre készséggel és őszintén válaszolunk.

A szakértők öt ok miatt tanácsolják már kicsi korban a felvilágosítás megkezdését:

1. A gyerekek az ismételt információt könnyebben megtanulják

Egyetlen beszélgetés után is emlékeznek a lényegre, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen feldolgoztak minden információt az üzenetedből. Ahogy a későbbiekben az iskolai anyagot is ismételniük kell, mire rögzül bennük, úgy a felvilágosítással kapcsolatban sem elég egy beszélgetés majd egyszer, nagy korukban, ha azt szeretnénk, hogy egészséges szexuális hozzáállással rendelkezzenek. A szex komplikált biológiai és érzelmi helyzetekkel van tele, nem lehet egy beszélgetésből megérteni az egészet.

2. Gyakorolnod kell, hogyan beszélj pirulás nélkül a szexről

Te tudsz úgy beszélni péniszről és vagináról, hogy közben nem jössz zavarba? El tudod magyarázni a különbséget a homoszexualitás és heteroszexualitás között anélkül, hogy elpirulnál? Ha nem, akkor egy kis gyakorlásra van szükséged. Elkezdheted már kétéves kora körül pelenkázás közben mondani neki a nemi szervek nevét, így veszítenek ezek a szavak zavarba ejtő jelentéstartalmukból. Így, amikor már arra kérdez majd rá, hogy mégis mire használjuk a nemi szerveket, sokkal oldottabban tudsz róla beszélgetni vele.

3. Ha szabadon beszélgetsz vele a szexről kicsi korától, akkor egy egészséges párkapcsolat alapjait rakod le nála

Judith Steinhart szexológus szerint a felvilágosítást azért kell már pici korban elkezdeni, mert így rögzülnek jól az olyan üzenetek a gyerekekben, mint: “A te tested, a te döntésed. Bármikor mondhatsz nemet. Nem kell megpuszilnod azt, akit nem akarsz megpuszilni. Mondhatod, hogy köszi, de nem.” Nemcsak beszélni fontos erről, hanem meg is kell mutatnunk nekik, milyen az, amikor tiszteletben tartjuk a másik határait. Néha mondhatjuk neki, hogy “Kérlek, ne most ölelgess”, és utána magyarázzuk is el, mért kértük erre. Illetve kérdezzük meg, hogy szeretné-e, ha megölelnénk, és ha nemet mond, akkor véletlenül sem szabad sértődéssel reagálnunk.

A szexuális felvilágosítást már kétéves korban el kellene kezdeni

4. Abból tanulnak a legtöbbet, amit teszünk, nem abból, amit mondunk

Ha azt mondod a hatévesednek, hogy a babákat a gólya hozza, ahelyett, hogy valamilyen tudományos magyarázattal szolgálnál, akkor bizalmatlan lesz veled később, amikor egy új magyarázattal állsz elő. Azt üzened ezzel a gyerekednek, hogy megbízhatatlan vagy, esetleg azt gondolhatja, hogy neked kényelmetlen erről beszélni, ezért nem is kérdez majd rá. Bizonyítsd be már kiskorában, hogy megbízható információforrás vagy ebben a témában is. Ha már ott tartotok, hogy elhangzott a méhecskék és virágok meséje, akkor itt az ideje, hogy elnézést kérj és elmondd neki az igazságot. Biztosítsd róla, hogy nyitott vagy az őszinte beszélgetésre, akármikor szeretne beszélni róla.

5. Ha gyakran beszélgettek a szexről, gyakran van lehetőséged arra, hogy megtanítsd a családi értékeket neki

A saját szempontjaidat és értékeidet a családról a szexuális felvilágosító beszélgetéseken keresztül egészen egyszerűen át tudod neki adni. Marnie Goldenberg szexuálisegészség-tanácsadó azt vette észre a munkája során a szülőkön, hogy gyakran azért akarják elkerülni a beszélgetést a szexről, mert így is egy túlszexualizált világban élünk, és felesleges korán beavatni ebbe a témába a gyerekeket.

Ám Goldenberg szerint ezzel hibát követünk el: nem távol tartani kell a szex témától a gyerekeket, hanem minden negatív szexuális üzenetet át kellene fordítanunk pozitívvá számukra. Például ha olyan reklám megy a tévében, amiben az intimitás nélküli szex jelenik meg – ez egy egyszerű férfidezodor-reklámban is ott van –, akkor beszélgethetünk arról, hogy egy igazi párkapcsolatban milyen az, amikor intim viszonyban van valaki, és hogy az igazi intimitás miben különbözik attól, amit a reklámban láttunk.

Hét mód, ahogy a mindennapi beszélgetés részévé teheted a szexuális felvilágosítást:

Tanítsd meg a gyereknek a nemi szervek nevét.

A korrekt, anatómiai neveket, minden testrészükről, a köldöküktől kezdve a vaginájukig, péniszükig.

Emlékeztesd, hogy milyen fontos tiszteletben tartani másokat.

Tanítsd meg neki, hogy előbb kérdezze meg, hogy megölelhet vagy megpuszilhat-e valakit. Emlékeztesd, hogy a teste az övé, bármikor mondhat nemet.

Beszélgess vele a szexuális tartalmú képekről, amiket lát.

Ehhez elég végigmenni az utcán, vagy pár reklámot megnézni a tévében, hogy szexuális képek jöjjenek vele szembe. Kérdezd meg, mit gondol ezekről a képekről, és beszélgess vele arról, hogy minden ember maga dönti el, hogy milyen ruhába bújik, de ez nem határozhatja meg azt, hogy mennyire tisztelik mások.

A szexuális felvilágosítást már kétéves korban el kellene kezdeni

Emeld ki, ha helyes szexuális viselkedést látsz magatok körül.

Például ha egy filmben megcsókolja a nőt a férfi, mondhatsz valami ilyet: “Szerintem szuper, hogy a férfi megkérdezte a nőt, hogy meg akarja-e csókolni.”

Ugyanígy emeld ki, ha egészségtelen párkapcsolatot, bántalmazást látsz.

A tévé és a filmek ezekből is adnak bőven kínálatot, amiket elmagyarázhatunk a gyerekeknek, hogy miért nem helyes, amit épp látunk. A régi James Bond-filmekben például remek példák vannak a problémás, veszélyes szerelmi helyzetekre. Nyilván nem kétévesekkel fogjuk megnézni, de a kis tiniknek már mondhatjuk, hogy Mr. Bond igazán lehetett volna tisztelettudóbb.

Nagyobb gyerekekkel beszélgetve oszlasd el a mítoszokat a szex körül.

Az általános iskolások, főleg felsőben már azt gondolhatják, hogy ők mindent tudnak a szexről, pedig igazából elveszettek még a témában. Kérdezz tőlük olyanokat, hogy “Honnan tudod, ha valaki meg akar csókolni?”, vagy “Honnan fogod tudni, hogy készen állsz a szexre?”. Így tudod felmérni, hogy mi van a kis fejükben, hogy aztán korrigálhasd, ha szükséges.

Amikor a gyereked elkezdi használni a közösségimédia-felületeket, tisztázd vele, hogy hogyan kezelje a szexuális tartalmú, meztelen képeket.

Mi még anélkül nőttünk fel, hogy szexfotókat vagy szex-SMS-eket kaptunk volna, akár idegenektől is. Most már azonban ez nem is olyan ritka, és tudniuk kell, hogyan kell reagálni erre. Tisztázd vele, hogy mik a családi értékeitek ebben a témában, és hogy mit kell csinálnia, ha ilyen hatás éri.

Az az egy számít, hogy akárhány éves is a gyermeked, kezdd el a felvilágosítását minél előbb, hogy lássa, őszintén és nyíltan beszélhet veled az őt érdeklő kérdésekről. Felnőttkorában valószínűleg meg fogja köszönni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top