Baba

7 mondat, amit ne mondj egy fiatal anyukának

Vannak, akik várnak gyermekvállalás előtt, és sokan már a húszas éveik elején anyukává válnak. Mindenkinek a saját döntése, hogy mikor szeretne szülni, ezért ha fiatal anyukával találkozunk, akkor tartsuk meg inkább magunknak a megjegyzéseinket.

A fiatal anyaságnak sok előnye van, épp annyi, mint annak, amikor valaki később vállal gyermeket. Kétségtelen, hogy a húszas éveik elején járó anyukák például sokkal jobban bírják a kialvatlanságot, és gyorsabban is regenerálódik a testük szülés után. Ezt a kettőt mindenképp irigyelhetjük tőlük. Mégis sokszor kell szembesülniük olyan megjegyzésekkel, kérdésekkel, amik szinte megalázóak a számukra, és minimum azt feltételezik róluk, hogy nem nőttek még fel az anyasághoz.

A 7 legtipikusabb mondat, amit kénytelenek meghallgatni akár idegenektől is:

1. “Véletlenül jött össze?”

Azon kívül, hogy ez az egyik legdurvább, legszemélyeskedőbb kérdés, még sértőbb, ha fiatal anyukának teszik fel. Teljesen mindegy, hogy a valóságban tervezték a babát vagy sem, senki sem akar úgy gondolni a gyerekére, mint egy véletlen balesetre, aki csak úgy becsúszott. És azt sem akarják, hogy mások ezt gondolják róla.

7 mondat, amit ne mondj egy fiatal anyukának

2. “De még te is csak gyerek vagy.”

Általában ezt nyilván az idősebbek mondják, pedig egy huszonéves nő akkor is már huszonéves, ha gyereke van. Semelyik húszas éveiben járó ember nem érzi magát gyereknek. Különben is, a legtöbb szülő kifejezetten élvezi, hogy a gyerekével egy kicsit ő maga is újra gyerek lehet, teljesen mindegy, hány évesen lett anyává.

3. “Várnod kellett volna, amíg anyagilag stabil leszel.”

A babák sokba kerülnek, teljesen mindegy, hogy anya hány évesen szül. A fiatal anyukák is ugyanúgy megtesznek majd mindent, hogy biztonságban felneveljék a gyereküket, mint idősebb társaik.

7 mondat, amit ne mondj egy fiatal anyukának

4. “Előbb világot kellett volna látnod.”

Egyrészt attól, hogy van egy gyereke, még simán mehet vele együtt is világot látni, másrészt pedig mire az a gyermek kirepül majd a szülői házból, anya csak 40 éves lesz, amikor még rengeteg ideje lesz utazgatni.

5. “Most lenne itt az ideje, hogy megvalósítsd az álmaidat.”

Lehet, hogy az volt az egyik álma, hogy anya legyen. Emellett meg az, hogy gyereke született, nem az élete és lehetőségei végét jelentik, attól ő még egy tehetséges fiatal nő, aki építhet még karriert, és megvalósíthatja minden álmát gyerekszülés után is. Lehet, hogy kicsit nehezített pálya, de mindenképpen kivitelezhető.

7 mondat, amit ne mondj egy fiatal anyukának

6. Mit szóltak a szüleid, hogy ilyen fiatalon szültél, és nagyszülőt csináltál belőlük?”

Valószínűleg ugyanazt, mint amit szóltak volna, ha a lányuk a harmincas éveiben szül: örültek, hogy lesz egy tündéri kis unokájuk, akit jól elkényeztethetnek.

7. “Egyik barátnődnek sincs még gyereke.”

Mindig kell legyen egy első. Ebben az esetben kifejezetten előnyös, ha a baráti társaságban még csak neki van gyereke, mert akkor az összes barátnője az ő babáján éli ki az anyai ösztöneit, és valószínűleg elhalmozzák figyelemmel és szeretettel a gyermeket. És végül is, ennyi a lényeg: szeressék a babát, attól függetlenül, hogy hány éves az anyukája.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top