Baba

3 hónappal szülés után dolgozni?

Számunkra, akik a gyeskultúrában nevelkedtünk, ez szinte elképzelhetetlen, igaz? Mert milyen anya az olyan, aki képes otthon vagy bölcsiben hagyni az alig három hónapos gyerekét azért, hogy inkább a munkatársaival töltse a napjai nagy részét, mint a saját gyerekével?

Mert egy gyereknek minimum 1, de inkább 3 éves koráig az anyja mellett a helye… Mert nehogy fontosabb legyen már a munkád meg a karriered, mint a saját gyereked. És akkor jön az örökzöld “akkor minek az ilyennek gyerek?” konstruktív véleménynyilvánítás. Pedig nincs ám ez így mindenhol. Amerikában például max. 12 hét fizetés nélküli szabi jár szülés előtt és után összesen. Itt részben hangsúly az összesen 12 héten (az ugye 3 hónap cakli-pakli), részben pedig a “nagylelkű” fizetés nélküliségen. Mert örüljön a kedves munkavállaló, hogy nem adják oda másnak a munkahelyét, amíg ő lábadozik szülés után, uram bocsá’ még élvezné is az időt, amit újszülött gyermekével tölt abban a nevetséges 2 hónapban (max. 3, ha munkából viszik szülni, bár nem tudom, milyen megkötések vannak), amit esetleg kibír a családi kassza az anyuka fizetése nélkül – hogy mást ne említsünk.

3 hónappal szülés után dolgozni?

Hollandiában, ahol én élek, ehhez képest jó világ van: 16 (!) teljes hét fizetett (!!!) szülési szabival dobják meg a gyermeket vállaló édesanyát. Vagyis engem. Amennyiben ez nem tetszene, akár hónapokat is ráfejelhetek az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabiból, csak akkor meg nem lenne miből kigazdálkodni az én részmunkaidőmet, vagyis maradhatnék még itthon fél évet, hogy azután munkába visszatérve, éveken keresztül ne heti 3, hanem heti 4, vagy 5 nap ne lássam a gyerekemet.

A folytatásért kattints a Fapiacról kertvárosba caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top