nlc.hu
Baba
Egy év után kiborulnak az újdonsült anyukák

Egy év után kiborulnak az újdonsült anyukák

Az első év érzelmileg és fizikailag is megterhelő.

 

Fárasztónak, kaotikusnak és stresszesnek érzik az első gyermekük születése utáni évet az anyák – derült ki egy Angliában készült felmérésből, melyben 2000 érintettet kérdeztek meg. A válaszadók jó része úgy nyilatkozott, hogy az első évnek szülőként több a negatív vonatkozása, mint a pozitív. Rengetegen érezték magukat elveszettnek, magányosnak és zavartnak ebben az időszakban.

Az anyaságot első alkalommal megélő nők közel fele veszíti el önbizalmát, amikor rádöbben, hogy fogalma sincs, mit kell csinálnia. A többség szeretné, ha valaki elmagyarázná neki, hogy miért sír a gyerek, vagy ha lenne, aki segít neki az álmatlan éjszakákon. Az anyaság kellemes oldala általában akkor kezd előtérbe kerülni, amikor a baba eléri a 11 hónapos kort. A nők nagyjából ekkorra érzik úgy, hogy megbirkóznak a feladattal, és az önbizalmuk is egyre növekszik.

A kutatásból kiderült továbbá, hogy három anya közül egy nem tudja hogyan kezelje a gyerek betegségeit, sőt sokan még a betegséget és a rosszkedvet sem tudják pontosan megkülönböztetni. Tízből négy nő ilyenkor jellemzően a saját édesanyjától kér segítséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top