Baba

7 szívmelengető dolog, amit a gyerekeid sosem felejtenek el

Vannak bizonyos dolgok, amik megmaradnak a gyerekekben, elviszik magukkal felnőttkorukra is. Ezért érdemes átgondolni ezt a hét pontot és szem előtt tartani a gyerekeink nevelése közben.

1. A közös élményeitek

A gyerekek talán nem emlékeznek majd minden egyes játékra, amit a szülinapjukra kaptak vagy hogy hányszor vettünk nekik fagyit, de a közös élmények velük maradnak. Azok a fajták, amiktől közelebb kerülünk egymáshoz, például amikor egy pohárból, két szívószállal ittuk azt a csokiturmixot és ráfröccsent a pólónkra, amitől muszáj volt káromkodni.

2. Amikor elteszed a kütyüket a kedvükért

Túl sokszor nézzük ma már a különleges alkalmakat a telefonunk kameráján keresztül, amitől lemaradunk a kicsi, ám nagyon fontos dolgokról, amit a gyerekek mutatni akarnak nekünk. Mert abban a pillanatban nem vagyunk jelen. Amikor osztatlan figyelemmel ajándékozzuk meg a gyerekeket, akkor abba nem fér bele sem telefon, sem számítógép vagy tablet. Ilyenkor teljes önmagunkat tudjuk nekik adni és érezhetik, mennyire szeretjük őket. Persze minden pillanatban szeretjük őket, de ha a velük töltött idő alatt nem az emailjeinket csekkoljuk ötpercenként, akkor határozottan több esélyünk van kimutatni feléjük a törődésünket.

7 szívmelengető dolog, amit a gyerekeid sosem felejtenek el

3. A dicséretek

Az olyan mondatok rengeteget számítanak egy gyereknek, amik úgy kezdődnek, hogy “büszke vagyok rád”, “tőled jobbá vált az életem” vagy “jó barát vagy” – mindegyikkel az önbizalmukat támogatjuk a kezdetektől fogva. Inkább a pozitív mondatainkra emlékezzenek, mint az állandó kritizálásra.

4. Ahogy a nehéz helyzeteket kezeled

Szülőként a mi irányításunk alatt áll az ő életük is, úgyhogy ha mi bizonytalanok vagyunk, akkor ők sem érezhetik magukat biztonságban ebben a világban. A nehezebb életszakaszokból nem arra fognak emlékezni, hogy mit mondtunk, hanem arra, hogyan reagáltunk az eseményekre.

5. Amikor nem voltál jelen

Negatívnak tűnik, de közben mégis pozitív, hogy ez is megmarad a gyerekekben. Arra is emlékeznek, amikor nem voltunk ott, ha szükségük volt ránk, de ez csak az élet része, hiszen nem lehetünk velük mindig. De arra is emlékeznek majd, amikor végre egy barátjuknál aludhattak nélkülünk vagy az első olyan nagy horderejű dologra, ami az iskolában történt velük, és alig várták, hogy haza szaladhassanak és elmeséljék otthon.

6. Ahogy más emberekkel viselkedsz

A gyerekek folyton figyelnek és másolják a szüleiket, mi sem vagyunk kivételek. Ahogy mi állunk az emberekhez, ahogy beszélünk velük, elsajátítják és beépítik a saját viselkedésükbe. Ezért is érdemes a veszekedéseket a párunkkal a gyerekek nélkül elintézni, mert ha azt látják, hogy csúnyán lehet beszélni egymással, akkor ne csodálkozzunk, ha viszontlátjuk náluk ugyanezt a magatartást.

7. Ahogy a stresszre reagálsz

Az élet nem mindig gondtalan és könnyű, a gyerekek pedig a stresszkezelő módszereiket tőlünk fogják eltanulni. Ha nyomás alatt – akár csak egy rohanós reggelen, mikor látjuk, hogy el fogunk késni – pánik fog el és kiabálni kezdünk, akkor hajlamosak lesznek felnőtt korukra ők is így reagálni a stresszes helyzetekre. Viselkedjünk úgy, ahogy szeretnénk, hogy majd ők viselkedjenek felnőttként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top