Baba

Mit akarnak az anyukák igazából karácsonyra?

Amikor gyerek voltam, egész seregnyi játékot fel tudtam sorolni, hogy mit szeretnék a fa alatt látni. Most, hogy anya vagyok, köszi, de nem kell semmilyen új tárgy, csak pár dolgot szeretnék, de tudom, hogy ezzel az erővel unikornist is kérhetnék.

Három gyerekkel az anyaság olyan, mintha egy szélviharban szeretnék állandóan előre futni. Kettőt lépek előre, hármat fúj vissza a szél. Szeretek anyának lenni, félreértés ne essék, büszke vagyok a három gyerekemre, de olykor borzasztóan szeretnék egy kis csendet magam körül. Most is van persze csend körülöttem néha, csak ez az időszak éjjel 11 és hajnal 4 közé tehető, amikor nem vagyok a legaktívabb én sem.

Ilyenkor, karácsonykor a családokban elhangzik az a kérdés, hogy mit szeretnénk karácsonyra, és az anyák szeme előtt ilyenkor nem ékszerek, ruhák vagy egy újabb illatgyertya jelennek meg, hanem 5 perc nyugalom. Vagy egy unikornis.

Inkább ezeket kérném karácsonyra:

1. Több alvást

Egyéves a legkisebb gyerekem, úgyhogy teljesen természetes, ha krónikus kialvatlanságtól szenvedek. Bár hivatalosan átalussza az éjszakát, mégis az, hogy hajnal négykor azt gondolja, hogy már reggel van, kifejezetten rosszat tesz az idegrendszeremnek. De szerintem azok az anyukák is hasonlóan alvást kérnének, akiknek nagyobbak a gyerekeik, mert valahogy a csemetéink úgy vannak bekötve, hogy az alvást kamaszkorukig felesleges időpazarlásnak tartják, és nevetségesen korán kelnek fel reggelente. 

Mit akarnak az anyukák igazából karácsonyra?

2. Békét

Világbékét is szeretnék persze, de nem feltétlenül erre gondoltam első körben, hanem inkább csak kezdjük kicsiben: legyen itthon béke egyetlen napig. Mondjuk pont karácsony napján csodás lenne. Ha a két nagyobbik lányom nem vitázna, kötekedne, veszekedne ezen a napon, úgy érezném, megkaptam a világ összes gyémántját ajándékba.

3. Pihenést

Egy olyan napot, amikor nem kell semmit, de tényleg semmit csinálnom. Amikor a kicsi bepelenkázza, megeteti, megfürdeti magát, a nagyok nem rohannak hozzám öt percenként kéréssel vagy panasszal, és én csak ülhetek, és olvashatok, horgolhatok, teázhatok egész nap. Erre a valóságban, azt hiszem, úgy 20 év múlva lesz esélyem.

Mit akarnak az anyukák igazából karácsonyra?

4. Nulla nyafogást

Bírnám, ha kimaradna az életemből az ünnepek alatt a sok morgás és panaszkodás az idő, a béna tévéműsor, használhatatlan ajándékok és úgy általában az élet miatt. Erre jó esélyem van, ha nem nyitom meg a Facebookot egy hétig és mute-olom a gyerekeket itthon. Bár akkor meg a macska fog nyávogni, amikor éhes.

5. Ételt

Nagyon szeretném, ha feltalálná már végre valaki azt a fajta ételt, amit minden családtagom örömmel eszik meg. Karácsonykor főleg idegesítő, hogy egy hangocska minden egyes fogásnál van, aki azt kérdezi, hogy “Ez micsoda?” vagy Ezt nem szeretem”, esetleg Muszáj megenni?” Csoda, hogy néha olyan késztetést érzek magamban, hogy felborítom az ünnepi asztalt, és elvonulok egy sarokba megenni a vacsorámat?

Mit akarnak az anyukák igazából karácsonyra?

6. Egészséget

Talán közhelynek hangzik, pedig nem a nagy általánosságban vett egészségről van szó, hanem azt kívánnám, hogy kerüljenek már el minket a hányós-hasmenéses vírusok, orrfolyások, torokgyulladások, szemgyulladások. Köszönöm, kijutott mindegyikből, mind a három gyerekemnél, nem kérek jövőre belőlük. De ha az egy év túl nagy kérés, legalább a téli szünetben maradjon távol tőlünk minden apró-cseprő betegség.

7. Egy időgépet

Ami kitágítja az időt, megnyújtja a napjaimat 24 óráról legalább 36 órára. De azt is el tudnám képzelni, hogy olyan időgépem legyen, ami két idősíkot képes létrehozni, egyet a családi és magánéletemnek, egy másikat pedig minden másnak.

8. Említettem már, hogy egy kis bort is szeretnék?

A legmegvalósíthatóbb sőt talán az egyetlen megvalósítható kívánságom az egy, esetleg két üveg száraz vörösbor. Határozottan szebbé teszi a karácsonyt, ha már a fa díszítése közben kinyitom, és véletlenül elfogyasztom estére.

Mit akarnak az anyukák igazából karácsonyra?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top