Baba

“Ne add fel az álmaidat” – 5 dolog, amit a példádból tanul meg a gyerek

Szülőként nyilván a legjobbat akarjuk a gyerekeinknek, ehhez nem fér kétség. De vajon csak szavakkal tanítjuk őket arra, hogyan érezzék jól magukat az életükben, vagy a tetteinkkel is ezt közvetítjük feléjük?

A gyerekek abból tanulnak a legerőteljesebben, amit tőlünk látnak, szinte mindegy, hogy mit magyarázunk nekik naphosszat, a lényeget a viselkedésünkből veszik le. Olyan mintákat szednek össze maguknak belőlünk, amikről még csak nem is tudunk. Ha benne ragadsz egy munkában tíz évre, amit tiszta szívből utálsz, akkor például egy seregnyi negatív érzelmet tanítasz meg gyerekeknek. Amikor pedig kiszabadulsz a saját magad állította korlátok alól, akkor azt ők is észreveszik, és megtanulják, hogyan legyenek rugalmasak és szabadok. Ilyen példa ez az öt dolog, amit nem a szavainkon keresztül tanulnak el tőlünk.

1. Nem kell megragadnod egy utált állásban

A munkahelyünkön töltjük az időnk nagy részét, ezért lenne fontos, hogy olyan munkát csináljunk, amit szeretünk. Ha szülőként utáljuk a munkahelyünkön eltöltött idő minden pillanatát, akkor borítékolható, hogy a gyerekeinkkel eltöltött időt sem fogjuk felhőtlenül eltölteni. Azt tanítjuk nekik ezzel, hogy a munka rossz dolog, és arra tereljük őket, hogy majd valami hasonló munkahelyet keressenek maguknak. Fontos, hogy azt lássák, vannak céljaink, és mindent megteszünk, hogy el is érjük ezeket, még ha évekbe is kerül.

2. Fontos az egészséged

Azt mondjuk a gyerekeinknek, hogy egyenek zöldséget és ne punnyadjanak a számítógép előtt, de biztos, hogy süket fülekre találunk, ha mi magunk sem élünk egészségesen. Azzal tudunk egészséges szokásokat kialakítani náluk, ha jó példával járunk elöl, és azt látják, hogy anya és apa örömmel edzi a testét és eszik zöldséget fehér kenyér helyett.

3. A negatív emberek mérgezőek

A baráti társaságunk hatással van a gyerekeinkre. A körülöttünk lévő emberekből tanulják meg, milyen emberekkel barátkozzanak majd felnőtt korukban. Amikor hagyjuk, hogy mérgező emberek élősködjenek rajtunk, és nem mondunk nekik nemet, akkor azt tanulják el, hogy nem baj, ha kihasználják őket. Pozitív emberekkel vegyük körül magunkat, ezzel segíthetjük jó barátokhoz felnőttkorában a gyermekeinket.

4. Ne add fel az álmaidat

Mondhatjuk a gyerekeinknek, hogy minden álmukat váltsák valóra, de nem fogják érteni, ha mi feladjuk a sajátunkat. Talán nem a gyerekkori áloméletünket éljük, de ha dolgozunk rajta, hogy közelebb kerüljünk hozzá, akkor jó irányt tanulnak el tőlünk.

5. Minden pillanat értékes

Szavakkal bonyolult lenne elmagyarázni a gyerekeknek, hogy az élet maga értékes, és hogy hogyan lehet örülni a pillanatoknak, miközben van tervünk a jövőre nézve is. Csak a példánkon keresztül tudják megtanulni az élet élvezetét, és értékelni a mindennapi kis örömöket, ami pedig a boldog élet alapja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top