Baba

Így vezesd be a tejtermékeket a baba étrendjébe

A tej illetve a különféle tejtermékek váltanak ki a leggyakrabban allergiás reakciókat a gyermekek és felnőttek körében, aminek egyik okát abban látják a szakértők, hogy túl korán, már jóval egyéves koruk előtt bekerülnek a csecsemők étrendjébe ezek az élelmiszerek. Az állati tejek és a belőlük készült ételek természetesen nagyon fontos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tápanyagforrások, amiket nem nélkülözhetnek a babák az étkezésben, azonban koránt sem mindegy, mikor találkoznak velük először.

A szoptatással és a hozzátáplálással kapcsolatban a legtöbb anyában számos kérdés merül fel, amik közül az egyik leggyakoribb, hogy meddig ajánlatos anyatejen nevelni a kicsit, és mikortól kaphat már más, például állati tej alapú ételeket is. A jelenlegi hivatalos táplálkozási ajánlások szerint a legjobb, ha a csecsemők 6 hónapos korukig semmi mást esznek az anyagtejen kívül, mert a kicsiknek ez a legtökéletesebb táplálék, amely nem csupán teljes mértékben kielégíti szervezetük minden szükségletét, de az immunrendszerük, a betegségekkel szembeni védekezőképességük fejlődését is a legjobban elősegíti. Egyes szakemberek azt tanácsolják, hogy ha lehetséges, az anyatejes táplálást egészen egyéves korig tartsuk fent, sőt vannak még merészebb teóriák is, amik szerint a lehető legtovább, akár három éven át szoptathat a kismama. Bármelyik elv mellett is teszi le végül a voksát az anya, előbb-utóbb mindenképpen el kell kezdenie a hozzátáplálást is, és fokozatosan meg kell majd ismertetnie a babát a különféle ételekkel, amik között a tejtermékek igen fontos helyet foglalnak el. Lássuk, hogy mikor és hogyan érdemes ezt az ismerkedést elkezdeni, ha tejtermékekről van szó.

 Így vezesd be a tejtermékeket a baba étrendjébe

Kefir, joghurt és sajt már a tehéntej előtt adható

A tehén- és más állati tejjel kapcsolatban már megírtuk, hogy hogyan célszerű elkezdeni a hozzátáplálást. Eszerint tehéntejet egy éves kor előtt nem tanácsos a babának adni, mivel az emésztőrendszere erre még nem áll ilyenkor készen, és könnyen felléphetnek allergiás reakciók is. A különféle egyéb tejtermékeket viszont már valamivel korábban, a hetedik-nyolcadik hónaptól elkezdhetjük apránként adagolni a picinek, viszont abban az esetben, ha a családban előfordult már tejallergia vagy tejcukor-érzékenység, akkor ezeknél is meg kell várni az egyéves kort.

A fokozatosság itt is fontos!

Természetesen nagyon kis mennyiségekkel kell elkezdeni a hozzátáplálást, és ezeket az apró adagokat is keverjük először hozzá tápszerhez, anyatejhez vagy a már bevezetett ételekhez (például gyümölcsös, zöldséges pépekhez), hogy a lehetőleg zökkenőmentesen szokjon hozzá a pici az új ízekhez és a szervezetét se érje sokk. Ha azt tapasztaljuk, hogy a baba jó étvággyal fogyasztja ezeket a tejtermékeket, és nem látszik rajta semmilyen allergiás reakció (kiütés, bőrpír, hasmenés stb.), akkor jöhetnek a nagyobb adagok, és már magukban is adhatók a különféle tejtermékek. Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy egyes tejterméktípusok más és más időszakban adhatók először – így például a sajtféléket csak később, a kefirt viszont korábban is kaphat a baba.

Ezekkel kezdhetünk

A hivatalos ajánlás szerint így alakul ezeknek az ételeknek a bevezetése:

• 8 hónapos kor után adható először kis mennyiségben kefir és natúr joghurt
• 9 hónapos kortól a sovány sajtokkal is megismerkedhet a pici
• 10 hónaposan már ehet túrót is
• Egyéves kor felett pedig egyre növekvő adagokban kaphat gyümölcsjoghurtokat, tejfölt, vajat és vajkrémet. (Ez utóbbi viszont olyan összetevőket is tartalmazhat, amiket még nem szabad a babának adni, ezért mindenképpen olvassuk el a tájékoztatót a termék hátoldalán, hogy tájékozódjunk a különféle összetevőkről.)

 

Még több babaetetés az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top