Baba

Ilyen lett az alkoholista anya gyermeke felnőtt korára

Kathy Mitchell története figyelmeztetés lehet minden várandós nő számára: terhesség alatti mértéktelen alkoholfogyasztásával súlyosan károsította gyermekét.

Kathy 17 évesen esett teherbe, saját bevallása szerint alkoholista volt, mindennap ivott alkoholt, hol egy üveg bort, hol pedig pár üveg sört gurított le várandósan is. A Washington Postnak adott interjújában mesélte el, milyen hatással volt a babájára az alkohol: a most 43 éves gyermek szellemileg visszamaradott lett, egy hatéves gyerek szintjén megrekedt.

Kathy gyermeke, Karli 1973-ban született, épp akkor, amikor a University of Washington Medical School közzétette tanulmányát arról, hogy az alkohol elpusztítja vagy károsítja a fejlődő sejteket. Ebben a tanulmányban definiálták először a magzati alkoholszindrómát, ami magában foglalja azokat a tüneteket, amiket az anya alkoholfogyasztása okozhat a babának. A következmények között felsorolnak fejlődési rendellenességeket, magatartászavarokat, köztük a figyelemzavart és hiperaktivitást, látásproblémákat, szellemi sérülést és nyelvi nehézségeket.

A 43 éves Karli
A 43 éves Karli

Karli boldogan él azóta absztinens anyja és mostohaapja mellett, de a lehetőségei erősen korlátozottak. Babákat gyűjt, rajong a Hello Kitty-matricáért, nem ismeri fel a szociális helyzeteket, és könnyen manipulálható. A diagnózis szerint mindez azzal magyarázható, hogy anyja alkoholista volt a terhessége alatt. Kathy 16 éves korában szülte meg, és ezen a napon omlott össze a bűntudat súlya alatt.

Akkor fogadta meg, azon fog dolgozni, hogy más alkoholbeteg anyukáknak segítsen, és minél több gyereket megmentsen ugyanettől a sorstól. Ma a National Organization on Fetal Alcohol Syndrome nevű szervezetnek az elnöke, amely felhívja az anyukák figyelmét az alkohol veszélyeire terhesség alatt. Az ő irányelveik szerint egyetlen csepp alkohol sem tolerálható a várandósság alatt, de azért mi azt javasoljuk, hogy erről mindenki kérdezze meg a nőgyógyászát.

Olvass még többet a méhen belüli fejlődésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top