A gyakori hasmenésen, fehérjeallergiás tüneteken kívül a tejtermékek elhamarkodott bevezetése a babák étrendjébe akár felnőttkorban kialakuló súlyos betegségekhez, például szívproblémákhoz is vezethet, de a hatására kialakulhatnak asztmatikus légúti jelenségek vagy akár ekcéma is a kicsiknél. Éppen ezért körültekintően kell meghatározni, hogy mikor kezdjük el megismertetni a gyermekeket a hozzátáplálás alatt és az azt követő időszakban a tejtermékekkel.
Ráérünk a tehéntejjel
Különösen fontos ez hazánkban, ahol az édesanyák jelentős része túl hamar ad a babájának tejet – sokan már hat hónapos kor előtt, bőven az anyatejes időszak alatt is megkínálják a kicsit különféle tejdesszertekkel. Pedig a szakemberek ajánlása világos és egyértelmű: ideális esetben egy csecsemőnek hat hónapos korig az anyatejen kívül semmiféle más ételre, kiegészítő táplálékra nincs szüksége, hiszen a rendkívül tápláló anyatej kielégíti a pici szervezetének minden igényét, és ezen kívül még megfelelő védelmet is nyújt számos betegség, fertőzések és az immunrendszert támadó külső hatások ellen is. Vannak, akik szerint a babának az a legjobb, ha az anyatejes időszak egyéves korig eltart, sőt akár még ennél jóval tovább is adható a gyermeknek, de aki ennél hamarabb szeretné szilárd táplálékkal is megismertetni a babáját, az féléves kor után már biztonságosan elkezdheti a hozzátáplálást. A tejtermékek esetében azonban ezt lassan és fokozatosan kell megtenni, és egyáltalán nem mindegy, mikor és milyen sorrendben kapják meg a babák először a különféle tejtermékeket.
Hozzátáplálási ajánlás 3 éves korig
Alapszabály, hogy óvatosan kell bánni a tejtermékek bevezetésével akkor, ha a családban előfordult valamilyen tejjel összeköthető allergiás betegség, mert ez a hajlam a gyermeknél is kiütközhet. Ha nincs ilyen probléma, akkor a gyermek étrendjébe először a joghurt és kefir vehető fel körülbelül kilenc hónapos korban – először természetesen kis mennyiségben, és mindig figyeljük, nem okoz-e az új táplálék kiütést, allergiás tünetet. Egy hónap múlva már megpróbálkozhatunk a sajtokkal is, ezek közül is a jó minőségű kemény sajtokat részesítsük előnyben, és a különféle, bizonytalan eredetű ömlesztett sajtokat, amelyek számos mesterséges kiegészítő anyagot is tartalmaznak, lehetőleg mellőzzük. Először ajánlott a sajtféleségeket feltétként bevezetni – például főzelékekre téve. 11 hónapos korban már felkerülhet az étlapra a túró is, 13 hónaposan pedig a tejföl és gyümölcsjoghurtok is, valamint a vaj és vajkrémek.
A többi tejtermékkel érdemes minél tovább várni – egyes szakemberek szerint az sem késő, ha csak közvetlenül 3 éves kor előtt ismerkedik meg a baba a tiszta tehéntejjel, de a kecsketej, az ömlesztett sajtok, a sajtkrémek, a penészes, füstölt és kemény sajtok, a juhtúró, a juhsajt, a kecskesajt és a tejszín bevezetését is elegendő ekkor elkezdeni.
Még több babaetetés az NLCafén:
- A babaetetés aranyszabályai
- Ezért fontos az anyatejes táplálás
- 10 érdekes tény az anyatejről